Kekwa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Kekwa
Chrysanthemums.jpg
Pengelasan saintifik
Alam:
Divisi:
Kelas:
Order:
Genus:
Chrysanthemum
Subspesies:

Bunga kekwa atau krisantemum[1] adalah tumbuhan berbunga digolong dalam genus Chrysanthemum yang terdiri daripada kira-kira 30 spesies tumbuhan berbunga saka di bawah famili Asteraceae. Pokok ini berasal dari Asia Timur, spesies-spesiesnya banyak tertumpu di negara China.[2]

Peristilahan[sunting | sunting sumber]

"Kekwa" menyerap dari sebutan bahasa Hokkien[3]:61 ungkapan bertulis 菊花 (pinyin: júhuā) iaitu kiok-hue atau kak-hue dalam Pe̍h-ōe-jī. Nama saintifik Chrysanthemum (yang juga diserapkan dalam nama "krisantemum") pula dinamakan Carolus Linnaeus daripada awalan bahasa Greek, chrys-, yang bermaksud "keemasan" (warna bunga-bunga yang asal), dan -anthemon yang bermaksud "bunga".

Bunga kekwa dalam konteks umum sering merujuk kepada dua spesies tertentu iaitu Chrysanthemum indicum[1][4]:270 dan Chrysanthemum morifolum.[1][4]:250

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

Pada suatu masa, genus ini merangkumi banyak lagi spesies tetapi beberapa dekad dahulu, genus ini telah dibahagikan menjadi banyak genus; perkembangan penamaan genus-genus itu telah menimbulkan perbalahan. Bagaimanapun, satu keputusan oleh Kod Antarabangsa Tatanama Botani (ICBN) pada tahun 1999 telah menyebabkan Chrysanthemum indicum dijadikan genus pentakrifan dan oleh itu, memulihkan kedudukan bunga kekwa yang dijual dalam kedai bunga kepada genus Chrysanthemum. Selepas pembahagian genus-genus tetapi sebelum keputusan ICBN, spesies-spesies Chrysanthemum itu biasa menggunakan nama Dendranthema.

Spesies-spesies lain yang dahulu diolah Chrysanthemum sebagai dari pandangan yang sempit kini dialih kepada genus Glebionis. Genus-genus yang diasingkan daripada Chrysanthemum termasuk Argyranthemum, Leucanthemopsis, Leucanthemum, Rhodanthemum, dan Tanacetum.

Botani[sunting | sunting sumber]

Spesies-spesies Chrysanthemum adalah tumbuhan saka herba yang bertumbuh setinggi 50-150 sentimeter. Daunnya berbentuk cuping dan bunganya besar serta berwarna putih, kuning, atau merah jambu dalam spesies liar.

Spesies-spesies ini juga dipergunakan oleh larva-larva sebilangan spesies Lepidoptera untuk makanan tumbuhan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pokok bunga kekwa ditanam di China sebagai pokok herba sejak abad ke-15 SM lagi.[5] Nama Chu-Hsien, sebuah kota China yang kuno, bermaksud "kota bunga kekwa".

Bunga ini diperkenalkan ke Jepun mungkin pada abad ke-8, dan Maharaja Jepun mengiktiraf bunga ini sebagai perlambangan takhta pemerintahan baginda dan mohor dipakai.[6] Terdapat juga "Perayaan Kebahagian" di Jepun yang meraikan bunga ini.

Bunga kekwa juga digunakan sebagai lambang untuk bunga November.

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

'Dance'
'Enbee Wedding Golden' & 'Feeling Green'

Sebagai hiasan[sunting | sunting sumber]

Bunga-bunga kekwa yang moden jauh lebih menonjol berbanding saudara-saudara liarnya. Bunga-bunga ini mempunyai berbagai-bagai bentuk yang merupkan bunga daisi, perhiasan, pom-pom dan butang. Genus ini mengandungi banyak kacukan dan beribu-ribu kultivar yang diperkembangkan untuk tujuan hortikultur. Selain daripada kuning tradisi, warna-warna yang lain juga boleh didapati, seperti putih, unggu, dan merah. Kacukan yang paling penting ialah Chrysanthemum × morifolium (syn. C. × grandiflorum) yang diterbitkan terutamanya daripada C. indicum, tetapi juga melibatkan spesies-spesies yang lain.

Daun-daun pokok bunga kekwa juga kelihatan seakan-akan rumpai mugwort, saudara rapatnya (sehingga rumpai ini kekadang digelarkan 'pokok bunga kekwa liar'), dan oleh itu, tidak amat digemari oleh pekebun profesional. Dalam sebilangan negara di Eropah dan Jepun, bunga kekwa melambangkan kematian dan hanya digunakan untuk upacara pengebumian atau kubur. Di Amerika Syarikat, bunga ini biasanya diperlihatkan dengan positif dan riang.

Dalam masakan[sunting | sunting sumber]

Bunga kekwa merupakan bahan utama sejenis minuman seduhan manis iaitu teh bunga kekwa yang digemari di dalam sebilangan kawasan Asia. Teh bunga ini mempunyai banyak kegunaan perubatan, termasuk pemulihan daripada demam selesema.

Beberapa spesies Chrysanthemum coronarium (bahasa Inggeris: Garland Chrysanthemum) telah ditanam secara perdagangan di Asia Timur sebagai sayur-sayuran daun yang dikenali sebagai tung ho (Bahasa Cina: 茼蒿; pinyin: tónghāo) atau shungiku (bahasa Jepun: 春菊[シュンギク]).

Di China, daun-daun kekwa dimasak secara mudah dengan bawang putih dan cili kering. Sayur kekwa yang telah dimasak mempunyai warna yang tua, tekstur yang padat dan bermusilaj, serta bau yang harum dan kompleks.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Hean Chooi Ong (2004). Buah: khasiat makanan & ubatan. Kuala Lumpur: Utusan Publications. m/s. 142. ISBN 967-61-1560-6.
  2. ^ Liu, P. L., et al. (2012). Phylogeny of the genus Chrysanthemum L.: Evidence from single-copy nuclear gene and chloroplast DNA sequences. PLOS One 7(11), e48970. doi:10.1371/journal.pone.0048970.
  3. ^ Choi Kim Yok; Chong Siew Ling (Jun 2017). "Campur aduk bahasa Melayu dan bahasa Cina". Journal of Modern Languages. Universiti Malaya. 18 (1): 56–66. ISSN 2462-1986.
  4. ^ a b Lim, T. K. (2012). Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants. 7: Flowers. Springer Nature Switzerland AG. m/s. 250, 270–274.
  5. ^ "History of the Chrysanthemum". National Chrysanthemum Society, USA.
  6. ^ Buckley, Sandra (2002). Encyclopedia of Contemporary Japanese Culture. Routledge.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]