Kelahiran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Beranak: Ibu biri-biri menjilat anaknya terlebih dahulu ketika melahirkan anak kedua.

Kelahiran ialah suatu tindakan atau proses beranakatau melahirkan anak.[1] Dalam mamalia, proses ini dimulakan dengan hormon yang menyebabkan dinding otot rahim untuk bersentuhan, membuang janin pada tahap pembangunan ketika ia sudah siap untuk memberi makan dan bernafas. Dalam beberapa spesies anak-anak adalah prakokial dan boleh bergerak di sekitar hampir segera setelah kelahiran tetapi yang lain bergantung kepada altrisial dan benar-benar bergantung pada keibubapaan. Di dalam marsupial, janin dilahirkan pada peringkat tidak matang selepas kehamilan dalam tempoh pendek dan membangun lagi dalam rahim ibunya ialah kantung.

Ia tidak hanya mamalia yang memberikan kelahiran. Beberapa reptilia, amfibia, ikan dan invertebrata membawa mereka membangunkan muda di dalam mereka. Sesetengah darinya ialah ovoviviparous, dengan telur menetas di dalam tubuh ibu, dan yang lain adalah vivipariti, dengan embrio membangun di dalam tubuhnya, seperti dalam mamalia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "birth". OED Online. June 2013. Oxford University Press. Entry 19395 (accessed 30 August 2013).

Petikan teks[sunting | sunting sumber]

  • "Intrapartum care: Care of healthy women and their babies during childbirth". NICE. September 2007. Diarkibkan daripada yang asal pada 2014-04-26. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)