Keluang Bakau

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Keluang Bakau
frames
Pengelasan saintifik


Keluang Bakau (bahasa Inggeris: Large Flying Fox) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Pteropus vampyrus.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Keluang Bakau boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Keluang Bakau adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Keluang Bakau adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Keluang Bakau terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Keluang Bakau berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Keluang Bakau akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Keluang Bakau merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.