Kem musim panas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Peserta kem musim panas sering menikmati aktiviti luar.

Kem musim panas adalah program yang diselia untuk kanak-kanak atau remaja dijalankan semasa bulan-bulan musim panas di sesetengah negara. Kanak-kanak dan remaja yang menghadiri kem musim panas dikenali sebagai camper.

Pandangan tradisional tentang kem musim panas di dalam sebuah hutan dengan aktiviti mendaki, berkanu dan unggun api telah berkembang, dengan penerimaan yang lebih besar daripada kem musim panas yang menawarkan pelbagai aktiviti baru yang khusus. Sebagai contoh, terdapat kem-kem khusus untuk seni persembahan, muzik, silap mata, komputer, pembelajaran bahasa, matematik, keperluan khas kanak-kanak dan program penurunan berat badan. Pada tahun 2006, Persatuan Perkhemahan Amerika melaporkan bahawa 75 peratus daripada kem sedia ada menambah program-program baru. Ini sebahagian besarnya untuk menangani trend penurunan pendaftaran di kem-kem musim panas, yang ada mengatakan disebabkan oleh saiz keluarga yang kecil dan pertumbuhan dalam program pendidikan tambahan.

Terdapat juga kem musim panas yang berkaitan agama, seperti yang dijalankan oleh kumpulan Kristian dan pelbagai denominasi Yahudi.

Tujuan utama kebanyakan kem adalah pembangunan pendidikan atau kebudayaan. Persekitaran kem musim panas membenarkan kanak-kanak untuk mengambil risiko yang sihat dalam persekitaran yang memupuk dan selamat.

Organisasi[sunting | sunting sumber]

Dalam kebanyakan kem, penyelia dewasa dipanggil kaunselor, tetapi nama lain mungkin digunakan seperti "ketua kabin". Dalam kebanyakan kem, kaunselor diperuntukkan kepada kumpulan-kumpulan kecil pekhemah, yang dipanggil "tempat tidur", "pondok", "kabin", atau "unit", yang mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti sebagai satu kumpulan, seperti unggun api, mendaki, berkayak, berenang, tradisi alam semula jadi, seni dan kraf. Kaunselor sering berkongsi penginapan tinggal bersama kumpulan mereka.

Di Amerika Syarikat kaunselor untuk kem kediaman biasanya diambil daripada kalangan remaja tua dan orang dewasa berumur sekitar pelajar kolej (awal 20-an) kerana aspek kerja sementara dan bermusim. Pengawasan kem keseluruhan biasanya dilakukan oleh pengarah kem yang lebih tua, dan lain-lain yang mempunyai kaitan jangka panjang dengan kem musim panas. Kakitangan kem profesional mengatur penyediaan kemudahan dan bekalan untuk musim kem dan menyelia penyelenggaraan kem semasa luar musim. Pengarah kem menjalankan pengambilan kaunselor, tenaga pengajar dan kakitangan sokongan bermusim, sering kali semasa pameran pekerjaan yang diadakan di kampus kolej.

Di sesetengah kem, semua pekhemah bermalam, dan di beberapa kem, juga dikenali sebagai kem siang, pekhemah pulang ke rumah setiap hari. Beberapa kem lain membolehkan kedua-duanya. Kem musim panas kerap kali menjadi kali pertama kanak-kanak menghabiskan tempoh masa yang panjang di luar rumah.

Amalan menjalankan cuti penginapan untuk kanak-kanak seperti berada di rumah mereka sendiri seolah-olah berasal dari Appenzell di Alps pada tahun 1876, apabila Pastor Bion mendirikan khemah-khemah percutian di mana kanak-kanak membina rumah kayu, menyanyikan lagu-lagu, melakukan drama, membuat layang-layang dan melakukan permainan pengembaraan.

Perancis pasca-perang menggunakan model Pastor Bion untuk mengambil anak-anak yang telah membesar semasa tahun-tahun perang, jauh dari bandar-bandar, dan skim mereka "colonies de vacances" dikawal negeri dan menjadi sebahagian daripada sistem pendidikan negara mereka untuk semua kanak-kanak.

Kem-kem Amerika seolah-olah telah dibangunkan dari akar budaya yang sangat berbeza.

Di seluruh dunia[sunting | sunting sumber]

Australia[sunting | sunting sumber]

Kem musim panas sebahagian besarnya tidak wujud di Australia, kerana cuti musim panas Australia (dikenali sebagai cuti Krismas) hanya berlangsung selama enam hingga lapan minggu, dan berlaku pada Hari Krismas dan Tahun Baru, lebih pendek daripada di Amerika Utara. Kebanyakan kanak-kanak mengambil bahagian dalam kem sekolah, kem pengakap, atau kem-kem cuti sekolah dengan beberapa kumpulan agama yang mengadakan kem musim panas seminggu. Pandu Puteri dan Pengakap menawarkan 'jambori' iaitu kem lebih 1 hingga 2 minggu. Kem beberapa minggu sangat jarang didengari.

Kebanyakan daripada organisasi muzik belia Australia mengadakan kem latihan tahunan pada musim panas termasuk Kem Muzik Belia Orkestra Kebangsaan Australia.

Selain daripada Seventh-Day Adventist Summer Camps, kem percutian selalunya dirujuk sebagai "Kem Kembara", kerana ia sebahagian besarnya tidak berlaku sepanjang musim panas.

Banyak pihak mengadakan kem hari cuti untuk kanak-kanak berumur Sekolah Rendah, dan sering menjalankan perkhemahan selama seminggu semasa cuti musim bunga, musim luruh dan musim sejuk.

Kadet Pasukan Pertahanan Australia kerap dan hampir secara eksklusif menjalani kem lanjutan dan kursus-kursus sepanjang tempoh cuti sekolah, kebanyakannya yang menyediakan semua makanan dan penginapan untuk Kadet sepanjang kem. Walau bagaimanapun, kem ini sering berlangsung hanya satu atau dua minggu dan dengan itu tidak mengisi kebanyakan cuti musim panas. Ini membolehkan Kadet (yang berumur 12-18 tahun dan oleh itu majoriti yang menghadiri sekolah) untuk menghadiri kem sementara masih menamatkan persekolahan biasa.

Kanada[sunting | sunting sumber]

Kanak-kanak di kem musim panas Montreal, Julai 1941

Dalam Kanada, kem musim panas adalah sangat popular. Kira-kira 70% daripada kem Kanada cenderung untuk bergabung dengan mana-mana organisasi, manakala selebihnya adalah swasta.

Pameran kem musim panas yang diadakan di seluruh Kanada, biasanya semasa musim sejuk. Ibu bapa dan kanak-kanak boleh bertemu pengarah kem dan mengumpul maklumat tentang kem musim panas. Kemasukan ke pameran ini biasanya percuma dan kem-kem yang dipamerkan berbeza-beza dalam kos mereka daripada yuran dengan subsidi sepenuhnya hinggalah kepada yang agak mahal.

Kem berat badan[sunting | sunting sumber]

Kem penurunan berat badan atau kem "gemuk" adalah untuk kanak-kanak dan remaja yang berlebihan berat badan untuk belajar untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkannya sambil menikmati pengalaman kem musim panas.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

The Kem Musim Panas Perancis Diarkibkan 2014-12-13 di Wayback Machine menganjurkan program keasyikan dalam sebuah kem musim panas yang tulen di Perancis.

Persatuan[sunting | sunting sumber]

  • The Persatuan Kem Amerika adalah sebuah organisasi profesional perkhemahan yang menyediakan piawaian akreditasi untuk kem, dan berfungsi sebagai sumber untuk penyelidikan perkhemahan dan pembangunan profesional.
  • The Persatuan Perkhemahan Kanada adalah sebuah persatuan kem di seluruh Kanada. Pentauliahan kem di Kanada yang berlaku di peringkat wilayah.
  • The Persatuan Kem dan Persidangan Kristian menghubungkan profesional perkhemahan dan persatuan Kristian di seluruh dunia.
  • The Felo Perkhemahan Antarabangsa menghubungkan profesional dan persatuan perkhemahan di seluruh dunia.
  • The Persatuan Kem Bebas, sekumpulan kaum kerabat ahli yang didorong daripada ACA yang khusus untuk orang-orang yang memiliki, secara langsung, atau bekerja di kem bebas.

Penerbitan[sunting | sunting sumber]