Kemangkatan Elisa Lam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Elisa Lam
Nama asal藍可兒 (Lam Ho Yi)
Kelahiran30 April 1991[1]
Vancouver, British Columbia, Canada
Hilang pada31 Januari 2013 (umur 21)
Los Angeles, California, Amerika Syarikat
Meninggal duniaCecil Hotel, Los Angeles, California, Amerika Syarikat
Sebab kematianMati tenggelam
Mayat dijumpai19 Februari 2013
KediamanVancouver, British Columbia, Canada
PekerjaanPelajar
Terkenal keranaHal keadaan mengenai kematian beliau yang penuh rahsia

Elisa Lam yang juga dikenali dengan nama Kanton beliau sebagai Lam Ho Yi (Cina ringkas: 蓝可儿Cina tradisional: 藍可兒; 30 April 1991[1] – 2013) ialah seorang pelajar Canada berumur 21 tahun dalam Universiti British Columbia di bandaraya Vancouver yang telah didapatkan semula berada dalam sebuah tangki air di puncak Hotel Cecil dalam Pusat Bandar Los Angeles pada tarikh 19 Februari 2013.[2] Beliau telahpun dilaporkan hilang sejak awal daripada Februari. Para pekerja penyelenggaran dalam hotel tersebut sudahpun boleh menemui jasad beliau apabila mereka hendak membuat siasatan ke atas rungutan seorang tamu mengenai masalah pembekalan air.

Lesapnya beliau telah banyak dilaporkan. Pihak-pihak yang mempunyai kepentingan telahpun melakukan pencarian sehingga lima hari sebelum jasad beliau didapatkan apabila Jawatan Polis Los Angeles (Los Angeles Department Police) sudah membahagikan satu video mengenai masa terakhir beliau pernah dilihat pada hari semasa lesapnya beliau dengan kamera keselamatan untuk lif. Dalam rakaman itu, beliau tampak hendak keluar dan masuk semula ke lif. Kemudian, beliau bercakap dan mencipta gerak isyarat di bahagian dalam hotel di luar. Kadangkala, beliau pun terlihat hendak bersembunyi dalam lingkungan lif, yang mana ianya nampaknya sebagai satu bahagian yang pelik. Video itu telahpun mula tersebar dalam internet dan banyak pelihat mengatakan bahawa mereka mendapati ianya agak mengerikan. Ada penjelasan yang berjulat dari dakwaan bahawa ada penyertaan paranormal dan sehingga sebuah gangguan bipolar yang Elisa Lam alami, ianya pula mendapat hujah yang video tersebut telah diubah suai.[3][4]

Hal keadaan yang bersempena dengan kemangkatan Lam apabila jasadnya telah didapatkan, ianya telah mendapat soalan yang terkhusus sekali berdasarkan riwayat seram Hotel Cecil yang berhubung kepada pembunuhan dan kewafatan lain yang ketara. Jasad beliau nampak berbogel[5] berserta kebanyakan pakaian dan barangan persendirian beliau telah terapung di air berhampiran dengan diri beliau.[5] Ianya membuatkan pejabat Jawatan Pegawai Penyiasat Los Angeles memerlukan empat bulan selepas kes tersebut sempat ditunda berulang bagi mengeluarkan hasil laporan bedah siasat yang rupanya tiada keterangan bahawa ada luka memar jasmani dan juga mengatakan bahawasannya alasan daripada mangkatnya beliau ialah akibat kemalangan.[6]

  1. ^ a b "Community Alert" (Siaran akhbar). Los Angeles Police Department. February 6, 2013. Dicapai 28 Januari 2015. 
  2. ^ Nickels, Jesse (28 Mei 2014). "Elisa Lam: The College Girl Whose Hotel Death is So Mysterious It Inspired a Horror Movie". College Times. Dicapai 27 Januari 2014. 
  3. ^ van der Merwe, Marelise (12 Disember 2014). "The Elisa Lam mystery: Still no answers". Daily Maverick. Dicapai 29 Januari 2015. 
  4. ^ van der Merwe, Marelise (17 Jun 2014). "Elisa Lam: The mystery you should care about". Daily Maverick. Dicapai 27 Januari 2015. 
  5. ^ a b "Autopsy Report 2013-01364". Los Angeles County Department of Medical Examiner-Coroner. 18 Jun 2013. m/s. 3. Dicapai 28 Januari 2015. 
  6. ^ Autopsy report, 15.