Kembang songsang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kembang songsang
Pengelasan saintifik e
Domain: Eukaryota
Alam: Plantae
Klad: Trakeofit
Klad: Angiosperma
Klad: Monokot
Order: Liliales
Keluarga: Colchicaceae
Genus: Gloriosa
Spesies:
G. superba
Nama binomial
Gloriosa superba
Sinonim[1]
Senarai
  • Eugone superba (L.) Salisb.
  • Gloriosa angulata Schumach.
  • Gloriosa cirrhifolia Stokes
  • Gloriosa doniana Schult. & Schult.f.
  • Gloriosa nepalensis G.Don
  • Gloriosa rockefelleriana Stehlé & M.Stehlé
  • Gloriosa rothschildiana O'Brien
  • Gloriosa verschuurii Hoog
  • Methonica doniana (Schult. & Schult.f.) Kunth
  • Methonica gloriosa Salisb.
  • Methonica superba (L.) Crantz

Kembang songsang (Gloriosa superba)[2] ialah spesies tumbuhan berbunga genus Gloriosa yang tergolong dalam keluarga Colchicaceae. Ia tempatan dari selatan dan tropika Afrika, barat Lautan Hindi, dan dari benua kecil India ke kepulauan Sunda Kecil. Ia ialah tumbuhan berumbi berdaun lebat yang banyak dijadikan tanaman hiasan.

Botani[sunting | sunting sumber]

Butir debunga

Tumbuhan saka bak herba ini tumbuh dari rimpang yang berisi.[3] Ia tumbuh memanjat menggunakan sulur paut di hujung daun yang terubah suai, dengan batang mencapai 4 m (13 ka) panjang.[4] Daunnya kerap tersusun berselang namun yang bertentangan pun ada. Ia agak berbentuk tombak dan berhujungkan sulur paut, dan tumbuh melebihi 13 hingga 20 cm (5.1 hingga 7.9 in) panjang.[3][5] Bunga menonjolnya ada enam tepal yang setiapnya melebihi 5 hingga 7.6 cm (2.0 hingga 3.0 in) panjang.[3][6] Ia selalunya merah terang atau jingga ketika matang, kadang-kadang dengan pangkal kekuningan. Birainya pula tampak beralun. Enam sulur bunganya turut panjang melebihi 4 cm (1.6 in), dan masing-masing mengeluarkan cepu besar pada hujungnya yang akan menjatuhkan sejumlah besar debunga kuning.

Benang sarinya boleh tumbuh lebih daripada 6 cm (2.4 in) panjang. Sekuntum bunga boleh seberat sekitar 2.5 g (0.09 oz).[7] Buahnya ialah pepisang berisi yang melebihi 6 hingga 12 cm (2.4 hingga 4.7 in) panjang,[4][8] dengan benih merah.[3][5] Kultivar tanaman kebun terkenal ini berubah-ubah daripada jenis perawakan liar berikut; kultivar 'Lutea' bertepal kuning sepenuhnya, 'Citrina' kuning dengan tompok merah sedangkan 'Nana' pula kerdil.[9] Susuknya yang putih turut ditemukan.[8]

Hubungan dengan manusia[sunting | sunting sumber]

Kembang songsang tumbuh menjalar dengan bunga yang menarik.
Gloriosa superba

Pokok ini merupakan pokok kebangsaan Zimbabwe. Spesies paling biasa ditanam ialah G. superba dan G. rothschildiana.

Kesemua bahagian pokoknya beracun; umbi pokok dipakai untuk menghasilkan kolcisina.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Gloriosa superba L." Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. 2017. Dicapai pada 4 December 2020.
 2. ^ "kembang songsang". Kamus Dewan (ed. ke-4). Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. 2017.
 3. ^ a b c d Gloriosa superba. Flora of China.
 4. ^ a b Gloriosa superba. Diarkibkan 2013-06-06 di Wayback Machine World Checklist of Selected Plant Families. 2011. Royal Botanic Gardens, Kew.
 5. ^ a b Thorp, J. R. and M. Wilson. (1998 onwards). Gloriosa superba. Diarkibkan 2012-02-05 di Wayback Machine Weeds Australia. The National Weeds Strategy.
 6. ^ Oudhia, P. (2002). Gloriosa Superba. New Crop Resource Online Program. Center for New Crops & Plant Products. Purdue University.
 7. ^ Selvarasu, A. and R. Kandhasamy. (2012). Reproductive biology of Gloriosa superba. Open Access Journal of Medicinal and Aromatic Plants 3(2) 5-11.
 8. ^ a b Fernando, R. and D. Widyaratna. (1989). Gloriosa superba. INCHEM. International Programme on Chemical Safety (IPCS).
 9. ^ Scheper, J. Gloriosa superba. Floridata.com.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai pokok Pokok mangga
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z