Kerajaan Dharmasraya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Sebahagian daripada siri tentang
Sejarah Indonesia
Sejarah Indonesia.png
 
Portal Indonesia

Dharmasraya ialah sebuah negara beraja agama Buddha Melayu abad ke-11 di sekitar sistem sungai Batang Hari di Jambi dan Sumatera Barat, di pulau Sumatera.[1] Ibu kotanya terletak di kawasan yang kini ialah Kabupaten Dharmasraya, Provinsi Sumatera Barat, Indonesia.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Kerajaan ini diasaskan setelah Kerajaan Sriwijaya yang berpusat di Palembang mengalami kemunduran akibat serangan Kerajaan Chola dari Koromandel, India pada tahun 1025, kemudian banyak bangsawan Sriwijaya melarikan diri ke kawasan pedalaman, terutamanya ke hulu sungai Batang Hari. Mereka kemudian bergabung dengan Kerajaan Melayu Tua yang sudah lebih dahulu bertapak di daerah tersebut, dan sebelumnya merupakan daerah taklukan Kerajaan Sriwijaya.

Maka dengan kesempatan ini, wilayah Melayu pedalaman yang sebelum itu merupakan daerah penguasaan Sriwijaya, melepaskan diri dan membentuk sebuah kerajaan yang kemudian dikenal dengan Kerajaan Dharmasraya. Pada tahun 1088, Kerajaan Dharmasraya menakluki Sriwijaya. Keadaan jadi terbalik di mana daerah taklukannya adalah Kerajaan Sriwijaya.

Kebangkitan kembali Kerajaan Melayu ini dapat ditunjukan dari Batu Bersurat Grahi tahun 1183 M di Thailand selatan, disebutkan[2],

  1. bahawa pada tahun Saka 1105 (1183), atas perintah Kamraten An Maharadja Srimat Trailokya raja Maulibhusanawarmadewa, hari ketiga bulan naik bulan Jyestha, hari Rabu, mahasenapati Gelanai yang memerintah Grahi menyuruh mraten Sri Nano membuat arca Budha. Beratnya 1 bhara 2 tula, dan nilai emasnya 10 tamlin.

Di mana Maharaja Srimat Trailokyaraja Mauli Bhusana Varma Deva Brahma merupakan Raja Melayu di Dharmasraya.

Dan selanjutnya catatan tentang raja Dharmasraya berikutnya adalah dari Batu Bersurat Padang Roco tahun 1286. Daripada batu bersurat ini diterjemahkan [3]

  1. Bahagia ! Pada tahun Śaka 1208 (1286 M), bulan Bādrawāda, hari pertama bulan naik, hari Māwulu wāge, hari Kamis, Wuku Madaņkungan, letak raja bintang di baratdaya ...
  2. .... tatkalai itulah arca paduka Amoghapāśa lokeśwara dengan empat belas pengikut serta tujuh ratna permata dibawa dari bhūmi jāwa ke swarnnabhūmi, supaya ditegakkan di dharmmāśraya,
  3. sebagai hadiah śrī wiśwarūpa kumāra. Untuk tujuan tersebut pāduka śrī mahārājādhirāja kŗtanagara wikrama dharmmottunggadewa memerintahkan rakryān mahā-mantri dyah adwayabrahma, rakryān śirīkan dyah sugatabrahma dan
  4. samagat payānan hań dīpankaradāsa, rakryān damun pu wīra untuk menghantarkan pāduka Amoghapāśa. Semoga hadiah itu membuat gembira segenap rakyat di bhūmi mālayu, termasuk brāhmaņa, ksatrya, waiśa, sūdra dan terutama pusat segenap para āryya, śrī mahārāja śrīmat tribhuwanarāja mauliwarmmadewa.

Dalam batu bersurat ini jelas disebutkan tentang pemberian hadiah dari Kertanagara raja bhumi jawa (Singhasari) kepada Srimat Tribhuwanaraja Mauliwarmadewa raja bhumi malayu (Dharmasraya).

Wilayah kekuasaan[sunting | sunting sumber]

Dalam manuskrip bertajuk Chu-fan-chi karya Chau Ju-kua tahun 1225[4] disebutkan bahawa negeri San-fo-tsi memiliki 15 negeri jajahan, yaitu Che-lan (Kemboja), Kia-lo-hi (Grahi, Ch'ai-ya atau Chaiya selatan Thailand sekarang), Tan-ma-ling (Tambralingga, selatan Thailand), Ling-ya-si-kia (Langkasuka, selatan Thailand), Ki-lan-tan (Kelantan), Ji-lo-t'ing (Cherating, pantai timur semenanjung malaya), Tong-ya-nong (Terengganu), Fo-lo-an (muara sungai Dungun, daerah Terengganu sekarang), Tsien-mai (Semawe, pantai timur semenanjung malaya), Pa-t'a (Sungai Paka, pantai timur semenanjung malaya), Pong-fong (Pahang), Lan-mu-li (Lamuri, daerah Aceh sekarang), Kien-pi (Jambi), Pa-lin-fong (Palembang), Sin-to (Sunda), dan dengan demikian, wilayah kekuasaan San-fo-tsi membentang dari Kamboja, Semenanjung Malaya, Sumatera sampai Sunda.

Istilah San Fo Tsi[sunting | sunting sumber]

Istilah San-fo-tsi pada masa Dinasti Song tahun 990–an sama dengan Sriwijaya. Namun, ketika Sriwijaya mengalami kemunduran di tahun 1025 M, istilah San-fo-tsi masih tetap dipakai dalam manuskrip-manuskrip Cina untuk menyebut Pulau Sumatera. Namun apabila San-fo-tsi masih dianggap sama dengan Sriwijaya, maka hal ini akan bertentangan dengan Batu Bersurat Tanjore tahun 1030 M, bahawa masa itu Sriwijaya telah kehilangan kuasanya atas Sumatera dan Semenanjung Malaya. Selain itu dalam senarai wilayah San-fo-tsi juga ditemukan nama Pa-lin-fong yang sama dengan Palembang. Kerana Palembang sama dengan Sriwijaya, maka tidak mungkin Sriwijaya menjadi bawahan Sriwijaya.

Berita Cina mencatat bahawa pada masa 1079 M dan 1088 M, San-fo-tsi masih mengirimkan utusan, masing-masing dari Kien-pi (Jambi) dan Pa-lin-fong (Palembang)[5].

Dalam berita Cina yang bertajuk Sung Hui Yao disebutkan bahawa Kerajaan San-fo-tsi tahun 1082 mengirim utusan ke Cina yang pada masa itu di bawah kuasa Kaisar Yuan Fong. Utusan ini menyampaikan surat dari raja Kien-pi bawahan San-fo-tsi, iaitu surat dari putri raja yang diserahi urusan negara San-fo-tsi, serta menyerahkan pula 227 tahil perhiasan, rumbia, dan 13 potong pakaian. Dan kemudian dilanjutkan pengiriman utusan berikutnya tahun 1088.

Sebaliknya, dari senarai daerah bawahan San-fo-tsi tidak ada menyebutkan Ma-la-yu ataupun nama lain yang hampir sama dengan Dharmasraya. Dengan demikian, istilah San-fo-tsi pada tahun 1025 tidak lagi sama dengan Sriwijaya, melainkan Dharmasraya. Jadi, senarai 15 negeri bawahan San-fo-tsi tersebut merupakan senarai negeri jajahan Kerajaan Dharmasraya, kerana pada masa itu masa kejayaan Sriwijaya telah berakhir.

Walaupun demikian berita sejarah dari Dinasti Ming masih tetap menggunakan istilah San-fo-tsi, yang seolah-olah pada masa itu Sriwijaya masih ada.

Namun pada abad ke-14, iaitu zaman Majapahit, catatan sejarah Majapahit yang bertajuk Nagarakretagama[1] tahun 1365 M, sama sekali tidak pernah lagi menyebut adanya negeri bernama Sriwijaya melainkan hanya Palembang.

Senarai pemerintah[sunting | sunting sumber]

Maharaja Dharmasraya:

Tarikh Nama raja Ibu negeri Batu bersurat atau duta besar ke China dan peristiwa
1183 Maharaja Srimat Trailokyaraja Mauli Bhusana Varma Deva Brahma Dharmasraya Batu Bersurat Grahi 1183 di Chaiya, Selatan Thailand, perintah kepada pemangku raja Grahi, dinamakan Mahasenapati Galanai untuk membuat sebuah batu patung Buddha.
1286 Maharaja Srimat Tribhuwanaraja Mauli Warmadewa Dharmasraya Batu Bersurat Padang Roco 1286 di Siguntur, (kini pemerintahan pemangku raja Dharmasraya), ekspedisi Pamalayu.
1347 Srimat Sri Udayadityawarman Pratapaparakrama Rajendra Mauli Warmadewa Pagar Ruyung Dipindah ke Pagar Ruyung

Patung Amoghapasa 1347 di Dharmasraya, Batu Bersurat Kuburajo di Pagar Ruyung (kini pemerintahan pemangku raja Tanah Datar).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Brandes, J.L.A., 1902, Nāgarakrětāgama; Lofdicht van Prapanjtja op koning Radjasanagara, Hajam Wuruk, van Madjapahit, naar het eenige daarvan bekende handschrift, aangetroffen in de puri te Tjakranagara op Lombok.
  2. ^ Muljana, Slamet, 2006, Sriwijaya, Yogyakarta: LKIS.
  3. ^ Muljana, Slamet, 1981, Kuntala, Sriwijaya Dan Suwarnabhumi, Jakarta: Yayasan Idayu.
  4. ^ Friedrich Hirth & W.W.Rockhill, 1911, Chao Ju-kua, His Work on the Chinese and Arab Trade in the Twelfth and Thirteen centuries, entitled Chu-fan-chi, St Petersburg.
  5. ^ Munoz, Paul Michel, 2006, Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula, Singapore: Editions Didier Millet, ISBN 981-4155-67-5.