Kerawang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tingkap mawar Katedral Strasbourg, menunjukkan skrin jejak terbuka.

Dalam senibina, kerawang adalah unsur-unsur karya batu yang menyokong kaca dalam tetingkap Goth. [1] Istilah ini mungkin berasal dari 'lantai kerawang' di mana pola-pola kompleks tingkap Gothic lewat diletakkan. [2] Terdapat dua jenis utama, plat kerawang dan tracery bar kemudian. [3] Gaya yang berubah dari Romanesque ke seni bina Goth dan ciri-ciri berubah, seperti penipisan dinding sisi dan pembesaran tingkap membawa kepada inovasi tracery. Bentuk tracery terawal, yang disebut tracery plat, bermula sebagai lubang yang ditembusi dari kepingan batu. Bar tracery kemudian dilaksanakan, setelah diperoleh dari plat kerawang. Bagaimanapun, bukannya papak, tingkap telah ditakrifkan oleh mullions batu yang dibentuk yang lebih ringan dan dibenarkan untuk lebih banyak bukaan dan reka bentuk rumit. [4] Lain-lain gaya yang penting untuk mengikuti jejak termasuk tracery geometri dan curvilinear (mengalir) tracery. [5]

Kerawang plat[sunting | sunting sumber]

Kerawang plat di tingkap lorong utama di Katedral Soissons (c.1200).

Bentuk tiruan tingkap yang paling awal, yang tipikal dari seni bina Gothik sebelum abad ke-13, dikenali sebagai tracery plat kerana lampu individu (bukaan berlapis di tingkap) mempunyai rupa yang dipotong dari plat rata batu. Tingkap-tingkap gereja Romanesque biasanya agak kecil, agak lebih tinggi daripada luas dan dengan gerbang sederhana ('segmen') di bahagian atas. Dari sekitar tahun 1140-an, tingkap gothic Gothic (yang digunakan oleh Abbot Suger untuk reka bentuk semula paduan suara di St Denis) mula mengambil alih.

Memandangkan sistem buttressing seni bina Gothik awal mengurangkan keperluan struktur untuk dinding tebal yang luas, bukaan tingkap berkembang dengan lebih besar dan bukan hanya mempunyai satu tetingkap yang sangat besar dalam bahagian bay (yang akan menimbulkan masalah dengan menyokong kaca) - Gagak kembar lancet ditambah bentuk oculus 'yang dibangunkan. Ini terdiri daripada dua (kadang-kadang tiga) lampu nipis tinggi yang diikat dengan gerbang yang tajam, dengan pembukaan bulat atau trefoil diletakkan di atasnya, sering terkandung dalam gerbang buta yang memberikan seluruh bentuk sebuah bentuk lancet yang tajam (lihat contoh dari Katedral Soissons, kanan). Dengan reka bentuk jenis ini, spandrel (iaitu ruang di antara bahagian atas tingkap lancet dan oculus) hanyalah dinding kosong. Praktik-praktik membina tingkap jendela dengan cara ini amat terhad kepada kompleksnya reka bentuk yang boleh dihasilkan dan walaupun rancangan reka bentuk plat berkembang sejak abad ke-12 dan awal abad ke-13, dalam praktiknya, satu-satunya variasi sebenar ialah bilangan dan saiz lancet dan dalam trefoil, quatrefoil dan oculi digunakan untuk mengisi ruang di atasnya.

Tingkap mawar dari katedral Gothic awal dan tinggi, seperti contoh di utara transept Katedral Laon (1170's) atau fasad barat di Chartres (1210), juga menggunakan tracery plat. Ini sangat terhad jumlah keseluruhan cahaya yang dimasukkan ke pedalaman oleh tingkap-tingkap ini, dan juga menyekat kerumitan corak yang boleh dibuat.

Kerawang bar[sunting | sunting sumber]

Kerawang bar di tingkap hamba di Katedral Reims (1230an). Perhatikan bahagian silang melalui mullion yang ditunjukkan dalam lancet kiri.

Rekaan tracery bar terawal dibuat untuk tingkap lorong di Reims sekitar 1215. Tingkap Reims masih menggunakan corak 'lancet ditambah oculus' yang sama (seperti contoh Soissons di atas) tetapi kini panel kaca diadakan antara mullion batu sempit yang terdiri daripada panjang batu berbentuk hati (dipasang bersama-sama dengan mortar dan pin logam) agak berbeza dari dinding yang mengelilinginya. Mullion ini jauh lebih langsing daripada unsur-unsur yang bersesuaian dalam tingkap tracery plat dan amat penting, kawasan dinding pepejal sebelum ini seperti spandrels juga boleh menjadi glazed, sangat meningkatkan jumlah cahaya yang diterima.

Keratan rentas setiap mullion atau bar tracery adalah penting untuk integriti struktur tetingkap dan untuk kesan visual. Seperti yang dapat dilihat dalam rajah Viollet-le-Duc (kanan) biasanya ada penggulung roll pada kedua-dua bahagian dalam dan luar tingkap, yang menjadikan mullions kelihatan lebih langsing daripada yang sebenarnya. Bahu bertanda 'B' pada rajah adalah slot kaca, di mana bingkai logam (angker) kaca tingkap dipasang. Tidak seperti tracery plat, di mana setiap batu perlu dibentuk secara individu, unsur-unsur tracery bar boleh dihasilkan secara massal ke templat standard di halaman mason - kerja yang boleh diteruskan walaupun terlalu sejuk untuk mortar kapur ditetapkan. Aspek teknis tingkap di Reims jelas menarik perhatian Villard de Honnecourt, yang melawat tapak pembinaan, mungkin di 1220an, dan membuat lakaran terperinci mengenai pelbagai templat, menggunakan kunci untuk menunjukkan bagaimana mereka dipasang ke bahagian yang berbeda dari tingkap (templat berada di bahagian bawah rubah 32 folio; simbol-simbol selain templat tersebut sepadan dengan yang sama pada lukisan terperinci ketinggian Reims pada halaman menghadap, folio 31 verso).

Kerawang geometri[sunting | sunting sumber]

Tracery geometri dikenal pasti oleh bukaan bukaan di kepala gerbang tingkap. Satu komposisi yang sama adalah tiga lampu di bawah dua lingkaran dan satu pertiga di titik gerbang, [6] seperti contoh dapat dilihat di sepanjang lorong di Katedral Lincoln di England. Juga di Katedral Lincoln, tingkap timur adalah versi diperluaskan idea ini dengan dua gerbang dalaman, sejumlah lapan lampu bawah, empat lampu bulat kecil diikat dengan dua bulatan yang lebih besar untuk mengisi lengkungan dalaman, dan akhirnya melebihi satu besar bentuk bulat penuh dengan tujuh lampu pekeliling yang lebih kecil. Tracery geometri, pada peringkat awal, mempunyai peraturan undang-undang sama sisi, di mana reka bentuk tracery mengikut bentuk lengkungan di manila sama-sama. Elemen hiasan tambahan boleh dilaksanakan, seperti kerajang atau "segitiga sfera". Penggunaan segitiga sfera adalah adaptasi kemudian dan mungkin mencerminkan kepentingan agama. [7]

Kerawang Curvilinear (mengalir)[sunting | sunting sumber]

Bermula pada akhir abad ke-13 dan pada awal abad keempat belas tracery mengambil lebih banyak ciri-ciri bendalir dan dengan demikian disebut aliran mengalir atau curvilinear. Bentuk yang biasa digunakan dalam tracery curvilinear adalah dari kata ogee, yang terlalu lemah untuk aplikasi struktur dan sebaliknya digunakan sebagai elemen hiasan. Penggunaan bising juga dalam traseri curvilinear dapat dilihat di tingkap barat gereja paroki St. Mary di Cottingham, East Riding di Yorkshire. [8] Gaya menengah yang dianggap berkaitan dengan tracery curvilinear dipanggil tracery reticulated. Tracery reticulated mengisi kepala gerbang dengan bentuk berulang mewujudkan penampilan pola seperti net. [9]

Kerawang buta dan terbuka[sunting | sunting sumber]

Sebagai tracery bar membuka jalan untuk pola yang lebih kompleks, tukang batu mula menggunakan corak yang sama ke permukaan lain serta bukaan tingkap sebenar. Ketika digunakan di dinding yang padat, motif tersebut dikenal sebagai tracery buta, kesan dekoratif yang pertama diterapkan di fasad barat gereja St Nicaise di Reims (1230an). Sebaliknya, tracery juga dibina sebagai skrin corak terbuka, yang boleh sama dengan jejak jejak di belakangnya (contohnya Basilika Saint Urbain, Troyes) atau mencipta titik penglihatan ke arah itu, seperti di bahagian luar fasad barat Katedral Strasbourg. Terbuka tracery khususnya adalah ciri utama fasa kemudian Rayonnant Gothic.

Corak kerawang dan fasa Gothic[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan sejarah abad ke-19 gaya seni bina Gothik menggunakan satu siri kategori tipologi berdasarkan evolusi corak dominan jendela trak. Dari segi perkembangan keseluruhan seni bina Gothik, perkembangan penting tidak begitu banyak penggunaan mana-mana corak tracery tertentu tetapi peralihan dari plat-ke bar-tracery, yang menjadikan apa yang Rayonnant dan gaya seterusnya mungkin.

Lantai kerawang dan épure[sunting | sunting sumber]

Apabila kerumitan kerawang meningkat, begitu pula keperluan untuk tukang batu untuk menarik desain mereka terlebih dahulu, sama seperti cara bereksperimen dengan pola atau sebagai cara untuk menyampaikan desain mereka kepada tukang lain atau kepada pelanggan mereka. Kerana keterbatasan kos dan saiz helaian kertas, reka bentuk tersebut biasanya akan ditarik dengan memanjat ke papan bercat putih atau sekeliling dinding rata yang diletakkan dengan mudah. Dalam kes kedua, dinding akan disediakan dengan lapisan plaster tipis, yang akan menunjukkan reka bentuk dengan lebih jelas.

Kerawang di tingkap Katedral Ely.

Sejumlah gereja dan katedral masih menunjukkan samar-samar samar-samar dari jejak - jejak ini (atau makhluk - makhluk yang dikenali di Perancis), dari mana titik kompas mason tercalar melalui plaster dan ke batu di bawah. (Contohnya terdapat beberapa corak jejak pola percubaan abad ke-14 di hujung timur tembok selatan di dalam teras Galillee Katedral Ely, atau siri-siri tracings yang luas di bumbung lorong rata Katedral Clermont-Ferrand.) Beberapa laman bangunan utama (termasuk Westminster Abbey, Katedral Wells dan York Minster) pada asalnya mempunyai dewan perletakan khusus, di mana para arkitek boleh menyediakan reka bentuk mereka dengan keselesaan relatif. Ketersediaan permukaan lantai rata yang besar bermakna reka bentuk boleh dibuat saiz nyawa dan elemen-elemen individu tracery bar yang diletakkan di atas rancangan untuk menguji kebaikan mereka sesuai, sebelum mengangkat mereka perancah untuk pemasangan di bukaan tingkap sebenar. Ini juga bermakna tukang batu boleh terus bekerja sepanjang musim musim sejuk, apabila kerja-kerja bangunan biasanya akan terhenti.

Lantai mengesan sendiri ditutup dengan plester paris, yang boleh diandalkan dan dilonggarkan setelah setiap set reka bentuk telah selesai. Rumah mengesan abad ke-14 di York (juga dikenali sebagai Loop Mason) bertahan hingga ke hari ini di tingkat atas koridor yang menuju ke Rumah Bab, web garis dan lengkungan kompleks yang tercalar ke lantai yang berfungsi sebagai saksi kepada banyaknya reka bentuk yang berbeza yang dihasilkan di sana. Pertukangan kayu yang bermutu tinggi dan kemasukan garderobe dan perapian di rumah penjelajahan York juga memberi petunjuk tentang peningkatan status arsitek sekitar abad ke-14.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan dan sumber[sunting | sunting sumber]

Rujukan dan sumber[sunting | sunting sumber]

Rujukan
 1. ^ Chisholm, Hugh, penyunting (1911). "Tracery" . Encyclopædia Britannica (ed. ke-11). Cambridge University Press.
 2. ^ Kamus Bahasa Inggeris Oxford - butiran etimologi untuk 'Tracery'
 3. ^ Honour, H. and J. Fleming, (2009) A World History of Art. 7th edn. London: Laurence King Publishing, p. 948. ISBN 9781856695848
 4. ^ Hamlin, Alfred (1906). Buku teks sejarah seni bina (7 ed ed.). New York, Longmans. ms 188.
 5. ^ Bradley, Simon (2016). Churches: An Architectural Guide. New Haven : Yale University Press.
 6. ^ Bradley, Simon (2016). Churches: An Architectural Guide. New Haven : Yale University Press.
 7. ^ Freeman, Edward Augustus (1851). Books on Google Play An Essay on the Origin and Development of Window Tracery in England; with Nearly Four Hundred Illustrations. Oxford & London, John Henry Parker. m/s. 13, 14, 24, 28, 29.
 8. ^ Bradley, Simon (2016). Churches: An Architectural Guide. New Haven : Yale University Press.
 9. ^ Ching, Francis D.K. (2012). A visual dictionary of architecture (ed. English : 2nd). Hoboken, N.J. : Wiley. m/s. 275.
Sources
 • Bony, Jean (1983). French Gothic Architecture of the 12th and 13th Centuries. University of California Press.
 • Wilson, Christopher (1990). The Gothic Cathedral. London. Eespecially 120ff.
 • Frankl, Paul; Crossley, Paul (2000). Gothic Architecture. Yale University Press.