Kesatuan Rakyat Afrika Zimbabwe

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Bendera ZAPU

Kesatuan Rakyat Afrika Zimbabwe (ZAPU) ialah sebuah parti politik Zimbabwe. Ia adalah pertubuhan militan dan parti politik yang berkempen untuk pemerintahan majoriti di Rhodesia, dari penubuhannya pada 1961 hingga 1980. Pada tahun 1987, ia bergabung dengan Barisan Nasional Kesatuan-Patriotik Afrika Zimbabwe (ZANU – PF). Ia dilancarkan semula pada tahun 2008.

Parti itu ditubuhkan pada 17 Disember 1961, 10 hari selepas kerajaan Rhodesia mengharamkan Parti Demokratik Kebangsaan (NDP). Ia diasaskan oleh Joshua Nkomo sebagai presiden, Tichafa Samuel Parirenyatwa sebagai naib presiden, Ndabaningi Sithole sebagai pengerusi, Jason Moyo, Robert Mugabe sebagai setiausaha maklumat dan publisiti Leopold Takawira sebagai setiausaha luar. Atas permintaan Joseph Msika, ZAPU telah diharamkan pada tahun 1962 oleh kerajaan minoriti kulit putih Rhodesia, dan kemudiannya terlibat dalam perang gerila menentangnya. Sayap bersenjata ZAPU, yang dikenali sebagai Tentera Revolusi Rakyat Zimbabwe (ZIPRA), telah diperintah oleh Jeneral Lookout Masuku.

ZAPU mengikut haluan dengan Kesatuan Soviet, yang ideologinya adalah untuk menggerakkan golongan pekerja di bandar, sedangkan ZANU mempunyai orientasi pro-Rakyat Republik China iaitu untuk menggerakkan golongan petani di luar bandar.