Ketua Staf Rumah Putih

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Pembantu kepada Presiden dan Ketua Staf
US-WhiteHouse-Logo.svg
Ron Klain 2015.jpg
Penyandang
Ron Klain
sejak 20 Januari 2021
Pejabat Eksekutif Presiden
Pejabat Rumah Putih
Lapor kepadaPresiden Amerika Syarikat
PelantikPresiden Amerika Syarikat
Pembentukan1946 (Pembantu kepada Presiden)
1961 (Ketua Staf Rumah Putih)
Pemegang pertamaJohn R. Steelman
Laman sesawangwww.whitehouse.gov

Kedudukan Ketua Staf Rumah Putih ialah pengganti jawatan setiausaha presiden Amerika Syarikat yang terdahulu. Peranan itu dinamakan sebagai pembantu kepada presiden pada tahun 1946 dan memperoleh gelarannya sekarang pada tahun 1961. Gelaran rasmi terkini ialah Pembantu kepada Presiden dan Ketua Staf.

Ketua kakitangan ialah seorang lantikan politik presiden Amerika Syarikat yang tidak memerlukan pengesahan Senat dan yang berkhidmat atas kehendak presiden. Walaupun tidak berperanan secara sah, semua presiden sejak Harry S. Truman telah melantik ketua pegawai; kecuali John F. Kennedy dan Lyndon Johnson, yang setaraf dengan jawatan Setiausaha Lantikan Rumah Putih, peranan yang kemudiannya dimasukkan ke dalam tugas Ketua Staf.

Dalam pentadbiran presiden Joe Biden, ketua staf terkini ialah Ron Klain yang menggantikan Mark Meadows pada 20 Januari 2021. Kedudukan tersebut diakui secara meluas sebagai salah jawatan yang kuat dan berpengaruh disebabkan mereka saling berhubung dengan presiden dan kawalan Pejabat Rumah Putih setiap hari.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]