Pergi ke kandungan

Ketua parti Senat Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ketua Senat terkini
Schumer
Ketua Majoriti
Chuck Schumer (D)
Durbin
Ketua Pengelola Majoriti
Dick Durbin (D)
McConnell
Ketua Minoriti
Mitch McConnell (R)
Thune
Ketua Pengelola Minoriti
John Thune (R)
Ketua parti Senat A.S.

Ketua Majoriti Senat dan Ketua Minoriti Senat adalah dua Senator Amerika Syarikat dan anggota kepimpinan parti Senat Amerika Syarikat. Mereka berfungsi sebagai ketua jurucakap Senat bagi parti politik masing-masing yang memegang majoriti dan minoriti di Senat Amerika Syarikat. Mereka juga mengurus dan menyusun perundangan serta perniagaan eksekutif Senat. Mereka masing-masing dipilih sebagai Pemimpin Majoriti dan Pemimpin Minoriti oleh senator kaukus parti mereka: Kaukus Demokrat Senat dan Persidangan Republikan Senat.

Pegawai Pemimpin memberikan keutamaan Pemimpin Majoriti dalam mendapatkan pengiktirafan untuk bercakap di Senat. Pemimpin Majoriti berfungsi sebagai ketua wakil partinya di Senat. Mereka juga berperanan sebagai ketua wakil parti mereka di dalam Kongres jika Dewan Perwakilan dan Speaker Dewan, dikendalikan oleh parti pembangkang.

Pembantu Majoriti dan Pembantu Pemimpin Minoriti Senat Amerika Syarikat (digelar Ketua Pengelola Majoriti dan Minoriti) ialah anggota peringkat kedua kepimpinan setiap parti. Fungsi utama Ketua Pengelola Majoriti dan Minoriti ialah untuk mengumpulkan suara parti masing-masing mengenai isu-isu utama. Oleh kerana mereka adalah anggota peringkat kedua kepimpinan Senat, jika tidak ada pemimpin kaukus yang hadir, ketua pengelola tersebut mungkin akan menjadi pemangku pemimpin kaukus. Sebelum tahun 1969, nama jawatan rasmi mereka ialah Whip Majoriti dan Whip Minoriti.

Sehingga 4 Jun 2024, Senat A.S. terbahagi kepada 50 senator Republikan, 48 senator Demokrat, dan 2 senator bebas.

Pimpinan terkini Senat sejak 20 Januari 2021 ialah Ketua Majoriti Senat, Senator Chuck Schumer dari New York, Ketua Minoriti Senat, Senator Mitch McConnell dari Kentucky, Ketua Pengelola Majoriti Dick Durbin dari Illinois dan Ketua Pengelola Minoriti John Thune dari Dakota Selatan.[1]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Majority and Minority Leaders". senate.gov. United States Senate. Dicapai pada 14 March 2020.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]