Khalifa bin Zayed Al Nahayan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Khalifa bin Zayed Al Nahayan
Khalifa Bin Zayed Al Nahyan-CROPPED.jpg
Presiden Emiriah Arab Bersatu
Memegang jawatan
3 November 2004
Didahului olehSyeikh Zayid bin Sultan Al Nuhayyan
Digantikan olehTidak diketahui
Butiran peribadi
Lahir (1948-09-07) 7 September 1948 (umur 73)
?
Parti politikTiada
Pasangan?

Yang Mulia Sheikh Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan (Bahasa Arab: خليفة بن زايد بن سلطان آل نهيان, lahir 7 September 1948) adalah presiden terkini Emiriah Arab Bersatu (EAB). Dia berjaya mendapat kedudukan ini pada 3 November 2004, menggantikan bapanya Syeikh Zayid bin Sultan Al Nuhayyan, yang meninggal dunia pada hari sebelumnya. Beliau telah menjadi acting president pada awalnya, sejak bapanya berada dalam keadaan uzur. Beliau juga pewaris amir dan pemerintah Abu Dhabi.

Berikutnya penubuhan EAB pada 2 Disember 1971, Sheikh Khalifa menjadi wakil perdana menteri persekutuan ini di bawah bapanya, yang pada waktu itu presiden. Pada Mei 1976 dia menjadi wakil ketua tentara EAB. Beliau juga mengetuai Majlis Tertinggi Petroleum, yang suka kuasa besar dalam perkara tenaga.

Sheikh Khalifa dikenali pada minatnya dalam sukan tradisional pada EAB, terutamanya perlumbaan kuda dan unta. Pembinaan Lampeter dinamakan sempena nama beliau disebabkan beliau menjadi seorang penderma. Beliau pada umumnya dipandang sebagai seorang pro-Barat moden. Pada awal penggalnya, pada April 2005, dia mengizinkan kenaikan gaji 15-25% untuk para pekerja negaranya.

Pada 1 Disember 2005 Presiden mengumumkan separuh ahli-ahli Majlis Persekutuan Kebangsaan, badan terdekat negara ada untuk sebuah parlimen, akan dilantik secara halus. Walau bagaimanapun separuh ahli-ahli majlis akan masih perlu untuk dilantik oleh ketua-ketua emiriah. 40-anggota MPK berkhidmat dalam sebuah keupayaan penasihat. Pilihanraya telah mengambil tempat pada Disember 2006.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Didahului oleh
Zayed bin Sultan Al Nahayan
Amir Abu Dhabi
2004—
Diikuti oleh:
TIdak diketahui
Didahului oleh
Zayed bin Sultan Al Nahayan
Presiden Emiriah Arab Bersatu
2004—
Diikuti oleh:
TIdak diketahui

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.