Khanom khai pla

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Khanom khai pla
Jenispencuci mulut Thai
Tempat asalThailand
KawasanThailand tengah
Dicipta olehOrang Thai
Bahan utamaPinang kemboja, tepung beras, gula putih, dan kelapa parut
di Wikibuku Buku Masakan: Khanom khai pla  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Khanom khai pla

Khanom khai pla (Bahasa Thai: ขนมไข่ปลา, disebut [kʰānǒm kʰàj plāː]; secara harfiah: "makanan ringan telur ikan") adalah sejenis pencuci mulut Thai. Ia boleh dianggap sebagai pencuci mulut yang jarang dan jarang diketahui.

Khanom khai pla dibuat dari buah pinang kemboja yang sudah masak (mirip dengan khanom tan), tepung beras dan gula putih, kemudian dibentuk menjadi apa yang menyerupai roe ikan dan kemudian direbus dalam air atau sirap bersih. Setelah dimasak, ia melayang ke permukaan, di mana ia dikeluarkan dan ditaburkan dengan kelapa parut. Ia juga mempunyai rasa taro.

Pada masa ini, sejauh yang diketahui, ia hanya dimasak dan dijual di dua tempat iaitu Ko Kret di Nonthaburi dan Pasar Lama Sam Chuk 100 Tahun di Sam Chuk, Suphan Buri.[1] [2] [3] [4]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "ขนมไข่ปลา ขนมไทยพื้นบ้าน หลายคนไม่เคยกิน" [Khanom khai pla local Thai dessert many people never eat]. TVpoolonline (dalam bahasa Thai). 2018-07-13. Dicapai pada 2019-05-13.
  2. ^ Chan Ja Rak Tua Chan Eng (2009-01-31). "^____^ ชวนทำขนมไข่ปลาสูตรสุพรรณจ้า" [^ ____ ^ Inviting to cook a Suphan recipe Khanom khai pla]. Pantip.com (dalam bahasa Thai). Dicapai pada 2019-05-13.
  3. ^ sjaewwaew (2016-05-30). "4 ร้านขนมโบราณ ที่ต้องยอมข้ามเรือไปกินถึงเกาะเกร็ด" [4 traditional dessert shops that have to ferry to eat at Ko Kret]. girldaily (dalam bahasa Thai). Dicapai pada 2019-05-13.
  4. ^ Kiatarjin, Joe (2012-07-13). "ขนมไทยโบราณ รสชาติอะเมซิง" [Tranditional Thai dessert amazing taste]. Posttoday (dalam bahasa Thai). Dicapai pada 2019-05-13.