Khao tom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Khao tom
Lao cuisine khaotom.jpg
Khao tom boleh menjadi sama ada sedap atau manis. Yang dari Laos ini, dengan lemak babi dan kacang hijau, memang sedap.
Nama alternatifKhao tom mat
Khao tom phat
Jenis sajianPencuci mulut
Tempat asalTanah Besar Asia Tenggara
KawasanAsia Tenggara
Masakan negara yang berkaitanThailand dan Laos
Bahan utamaPulut, daun pisang, santan
VariasiKhao tom mat sai kluai, Khao tom mat sai mu, Khao tom mat sai phueak
di Wikibuku Buku Masakan: Khao tom  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Khao tom
Khao tom Thai kadangkala berwarna biru dengan bunga telang

Khao tom (Bahasa Laos: ເຂົ້າຕົ້ມ; Bahasa Thai: ข้าวต้ม, disebut [kʰâ(ː)w tôm]; also spelled kao tom), or Khao tom mat (Bahasa Thai: ข้าวต้มมัด, disebut [kʰâ(ː)w tôm mát]) adalah makanan penutup Asia Tenggara yang dimakan oleh Laotian dan Thai orang, yang terdiri daripada pulut kukus berperasa yang dibungkus dengan daun pisang.[1] Nama-nama lain termasuk Khao tom mad, Khao tom kluai, Khao tom phat, dan Khao tom luk yon.

Hidangan yang serupa dengan Khao tom mat juga boleh didapati di Filipina (dikenali sebagai suman), Kemboja (dikenali sebagai ansom chek), Indonesia (lepet) dan makanan dari Vietnam seperti bánh tét dan Bánh chưng.

Kelainan[sunting | sunting sumber]

Makanan pencuci mulut ini boleh sedap (diisi dengan lemak babi dan kacang hijau) atau manis (diisi dengan santan dan pisang). Di Thailand, Khao tom mat kadang-kadang berwarna biru dengan bunga telang. Biasanya Khao tom mat memiliki kacang hitam dan Pisang sebagai ramuan utama. Khao tom mat pelbagai rasa berdasarkan bahan-bahan yang digunakan di dalamnya iaitu Taro, Pisang, Babi, dan lain-lain, membawa setiap nama ke Khao tom mat; Khao tom mat sai pheuak (Taro), Khao tom mat sai kluai (Pisang), Khao tom mat sai mu (Babi).[2][3]

Tradisi[sunting | sunting sumber]

Tradisi Sai Krachat (ประเพณี ใส่ กระจาด), juga dikenal sebagai Suea Krachat atau Soe Krachat dalam bahasa Phuan adalah tradisi Buddha yang baik untuk orang Thai Phuan orang di Daerah Ban Mi, Provinsi Lopburi. Ia berlaku pada malam perayaan Khutbah Kelahiran Besar. Satu hari sebelum Hari Sai Krachat, orang membungkus khao tom dan mengisar beras untuk bihun khao pun. Keesokan harinya adalah Hari Sai Krachat ketika orang membawa barang-barang seperti pisang, tebu, jeruk, lilin, dan tongkat joss atau barang-barang lain untuk dimasukkan ke dalam bakul buluh di rumah orang yang mereka kenal, sementara tuan rumah membawa yang disediakan makanan untuk menyambut tetamu mereka. Apabila pengunjung ingin pulang, tuan rumah memberikan khao tom mat sebagai cenderamata sebagai gantinya disebut Khuen Krachat.[4]

Khao tom mat dibungkus sebagai sepasang
Khao tom mat menunjukkan pengisiannya

Di Thailand, khao tom mat adalah simbol pasangan kerana pasangan itu dipadankan dan diikat bersama dengan tali buluh nipis (tali). Orang Thailand percaya bahawa jika sepasang orang menawarkan khao tom mat kepada para bhikkhu pada Hari Khao Phansa, yang merupakan permulaan dari 3 bulan pra-paskah Buddha semasa musim hujan dan ketika para bhikkhu berundur ke biara dan menumpukan perhatian pada ajaran Buddha,[5] kehidupan berkahwin akan lancar dan akan ada cinta yang stabil seperti sepasang khao tom mat.

Khao tom mat juga merupakan pencuci mulut tradisional Thailand untuk Hari Ok Phansa (akhir Buddha dipinjamkan pada akhir Oktober.), Tetapi kemudian disebut Khao tom luk yon (Bahasa Thai: ข้าวต้ม ลูกโยน). Ia dibungkus dengan warna muda daun kipas bakau daun (Bahasa Thai: ใบ กะพ้อ) dengan ekor panjang untuk dipegang sebelum melemparkannya ke gambar Buddha, selepas itu rahib dapat membawanya pergi.

Pada tahun 2014, Jabatan Promosi Kebudayaan di bawah Kementerian Kebudayaan, mendaftarkan Khao tom mat sebagai warisan budaya yang tidak ketara, dalam kategori Pengetahuan dan Amalan Mengenai Alam dan Alam Semesta, untuk mengelakkan mereka hilang bersama dengan yang lain Warisan budaya.[6]:31[7]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sticky Rice with Bananas Diarkibkan 2013-06-03 di Wayback Machine
  2. ^ "Thai Wisdom: Wrappers in Thai Dessert". Dicapai pada Mac 11, 2021.[pautan putus]
  3. ^ "The 15 Most Delightful Popular Thai Desserts to Indulge In". 5 Februari 2019. Dicapai pada March 11, 2021.
  4. ^ Steamed glutinous rice cakes with banana recipe
  5. ^ "Khao tom mat–banana sticky rice and coconut". Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-12-01. Dicapai pada 2017-01-09.
  6. ^ Intangible Cultural Heritage Inventory (PDF), dicapai pada March 10, 2021
  7. ^ "ประกาศ! ข้าวต้มมัด-เมี่ยงคำ เป็นมรดกเสี่ยงสูญหายของชาติ". เอ็มไทยดอตคอม. 11 September 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-10-26. Dicapai pada 13 September 2014.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Hidangan pulut