Perbezaan antara semakan "Awalan perduaan"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
23 bait ditambah ,  11 tahun lalu
k
bot menambah: eo:Duumaj prefiksoj; perubahan kosmetik
k (bot menambah: eo:Duumaj prefiksoj; perubahan kosmetik)
Bagaimanapun, industri komputer masih dapat membezakan kedua-dua takrif kerana [[Ingatan capaian rawak|ingatan sistem]] (RAM) biasanya menggunakan maksud perduaan, manakala [[storan cakera]] menggunakan maksud perpuluhan. Walaupun demikian, terdapat juga kekecualian, misalnya [[Cakera liut|disket]] dan [[Cakera Padat]]. Tidak terdapat [[Sistem Unit Antarabangsa|unit SI]] yang menyatakan muatan storan komputer, akan tetapi KB, MB, dan GB yang membawa pengertian perpuluhan seringnya dirujuk sebagai awalan SI.
 
Untuk mengatasi sebarang kekeliruan, [[Suruhanjaya Elektroteknik Antarabangsa]] (IEC) beransur-ansur memperkenalkan awalan ''kibi-'' ([[Kibibait]]), ''mebi-'', ''gibi-'', dan lain-lain, dengan simbol Ki, Mi, Gi, dan sebagainya antara [[1999 dan [[2005]] untuk menentukan angka kandungan perduaan bagi sesuatu kuantiti. Nama piawai yang baharu berasal daripada dua huruf di pangkal awalan SI yang asal, diikuti oleh ''bi'' yang merupakan singkatan untuk ''"binary"'' (perduaan). Daripada sudut pandangan IEC, piawai yang baharu ini juga dapat menjelaskan bahawa awalan SI kini hanya bermaksud asas 10 dan bukan lagi asas 2.
 
Bagaimanapun, kelaziman pemberian nama perduaan [[Suruhanjaya Elektronik Antarabangsa]] (IEC) tidak menerima sokongan yang hebat daripada sektor swasta. Sesungguhnya, penerimaannya kini semakin bertambah, dengan kelaziman perduaan tersebut disokong kuat oleh banyak badan pemiawaian dan pertubuhan teknik seperti [[CIPM]], [[IEEE]], [[NIST]], dan [[SAE]]. Awalan perduaan yang baharu itu juga diterima oleh [[CENELEC|Jawatankuasa Eropah untuk Pemiawaian Elektroteknik]] (CENELEC) sebagai dokumen pengharmonian HD 60027-2:2003-03 yang telah dijadikan [[CEN|piawai Eropah]].
[[en:Binary prefix]]
[[es:Prefijo binario]]
[[eo:Duumaj prefiksoj]]
[[fr:Préfixe binaire]]
[[gl:Prefixo binario]]
76,649

suntingan

Menu pandu arah