Perbezaan antara semakan "Kuning"

Jump to navigation Jump to search
15 bait ditambah ,  11 tahun lalu
k
bot menambah: ksh:Jääl; perubahan kosmetik
k (bot menambah: ug:سېرىق رەڭ)
k (bot menambah: ksh:Jääl; perubahan kosmetik)
{{TOCleft}}
 
== Pelbagai warna kuning ==
* [[Kuning air]], iaitu kuning yang keputih-putihan
* [[Kuning gading]], iaitu kuning keputih-putihan seperti warna gading
 
== Perkaitan dan penyataan ==
Warna kuning ialah warna yang terang dan riang yang sering dikaitkan dengan [[kebahagian]] dan [[keamanan]]. Kuning melambangkan [[kerabat diraja]] dalam banyak kebudayaan, termasuknya kebanyakan [[Asia Tenggara]]. Di negara [[China]] kuno, kuning merupakan salah satu daripada lima warna utama serta lambang untuk "Pusat" dan "Bumi". Maharaja legenda China yang pertama digelarkan "Maharaja Kuning" atau [[Huang Di]] ([[Tulisan Cina Tradisional]]: 黃帝黃帝, [[Tulisan Cina Ringkas]]: 黄帝黄帝). Oleh itu, kuning ialah lambang untuk [[Maharaja China]]. Orang biasa di China tidak dibenarkan menggunakan warna kuning sehingga zaman moden. Kini, warna kuning dikaitkan dengan kemakmuran di negara China.
 
Warna itu telah juga dipergunakan oleh [[Jabatan Bomba dan Penyelamat]], [[Malaysia]] dalam [[logo]]nya untuk melambangkan "penawaraan perkhidmatan yang berkualiti (''a golden service'') kepada pelanggan". Begitu juga dengan [[Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah]] (MPJBT) yang menggunakan warna kuning untuk melambangkan "kebesaran dan kekuasaan raja yang memerintah, serta menunjukkan [[Johor]] sebagai sebuah negeri yang berdaulat. [Warna ini] juga melambangkan semangat MPJBT yang sentiasa berkobar dalam menjalankan tugas ke arah mencapai matlamat MPJBT."
[[ImejFail:YellowKid.jpeg|250px|thumb|right|Si Budak Kuning (''The Yellow Kid'')]]
[[ImejFail:New Party (Taiwan).png|180px|thumb|right|Logo "Parti Baru" (''New Party'') Taiwan.]]
 
Dalam [[bahasa Inggeris]], warna kuning telah dikaitkan secara tradisi dengan [[demam kuning jaundis]] dan sifat penakut. Dalam slanga bahasa [[Amerika Syarikat]], seorang penakut digelarkan "''yellowbellied''" (berperut kuning) atau "''yellow''" (kuning). Oleh sebab ia seakan-akan [[warna emas]] dan logam berharga seperti [[emas]] dan [[gangsa]], kuning telah dikaitkan dengan [[duit syiling]] dan [[bulion]] dalam bahasa Inggeris. "''Yellow Movie''" (filem kuning) bermaksud [[filem lucah]], sedangkan "''Yellow journalism''" ([[akhbar kuning]]) merupakan kewartawanan sensasi yang memutarbalikkan, membesar-besarkan, ataupun mengeksploitasikan berita untuk keuntungan. Istilah itu berasal daripada surat khabar "Dunia New York" ("''New York World''") oleh [[Joseph Pulitzer]] dan "Jurnal Amerika Syarikat New York" ("''New York Journal American''") oleh [[William Randolph Hearst]], yang melibatkan diri dalam pelaporan berita-berita sensasi pada akhir [[abad ke-19]] dan awal [[abad ke-20]], khususnya semasa [[Perang Sepanyol-Amerika]]. Istilah itu berasal daripada ''Si Budak Kuning'' ("''The Yellow Kid''"), sebuah [[komik]] berwarna, yang ditonjolkan dalam kedua-dua surat khabar tersebut.
 
=== Kerajaan dan politik ===
* [[Gedung Kuning]] (''Yellow Mansion'') ialah Rumah Bendahara di [[Singapura]] yang dibina oleh Tengku Mahmud, salah seorang anak lelaki [[Sultan Ali]] pada separuh kedua [[abad ke-19]]. Namanya berasal daripada dinding-dindingnya yang dicat kuning terang untuk mengaitkan bangunan ini dengan istana [[Sultan Johor]].
* [[Ratu Kuning]] ialah Raja Perempuan [[Patani]] yang terakhir antara empat orang ratu berturut-turut pada [[Zaman Keemasan Patani]]. Ratu yang pertama ialah Ratu Hijau, diikuti oleh Ratu Biru, dan Ratu Ungu. Ratu Kuning ialah puteri kepada Ratu Ungu (tempoh pemerintahan: 1623-1635). Nama penuhnya H.H. Paduka Sri Raja Kuning binti al-Marhum al-Marhum Sultan 'Abdu'l Ghaffar Muhi ud-din Shah (nama [[Thailand]]: ''Phra Nang Chao Ying'').
* [[Kuningan]] bermaksud [[tembaga]] kuning.
 
== Nama-nama yang menggunakan perkataan "kuning" ==
=== Geografi ===
Beberapa nama tempat merujuk kepada warna kuning:
 
===== Malaysia =====
* [[Air Kuning Selatan]], sebuah bandar di [[Negeri Sembilan]] (juga digelarkan Ayer Kuning, dan Ayer Kuning Selatan) yang terletaknya dekat [[Gemas]].
* [[Kampung Air Kuning]], sebuah desa di Negeri Sembilan yang terletak di 2° 33' 0" Utara, 102° 2' 0" Timur.
* [[Empangan Air Kuning]] ialah sebuah empangan konkrit yang terletaknya di cawang Sg. Air Kuning di Shah Alam, Selangor.
 
===== Negara-negara lain =====
* [[Titi Kuning]], satu daripada empat buah bandar yang mempunyai [[loji kuasa]] untuk bekalan elektrik kepada kawasan-kawasan di [[Sumatera]] Utara.
* [[Sungai Kuning]] ([[Pinyin]]: Huáng Hé; [[Wade-Giles]]: Hwang-ho; terjemahan harfiah, "Sungai Kuning"), di China.
* [[Yellowknife, Wilayah-wilayah Barat Laut|Yellowknife]], yang bermaksud "Pisau Kuning", ialah sebuah ibu kota dan bandar raya tunggal di [[Wilayah-wilayah Barat Laut]], Kanada, dengan bilangan penduduk di sekitar 18,000. [[Sungai Yellowknife]] di Wilayah-wilayah Barat Laut mengalir ke arah selatan dan masuk ke [[Teluk Yellowknife]] yang merupakan sebahagian [[Tasek Great Slave]], di bandar raya Yellowknife. Makna "''Yellowknife''" ialah "pisau kuning".
 
=== Biologi ===
===== Tumbuhan =====
[[ImejFail:Sunflowers.jpg|thumb|right|280px|[[Bunga matahari]] di [[Fargo, Dakota Utara]].]]
[[ImejFail:YellowbreastedChat23.jpg|280px|thumb|right|Burung ''Yellow-breasted Chat'' (terjemahan harfiah: Burung Sembang Berdada Kuning]]
[[ImejFail:Gulspurv.jpg|280px|thumb|right|Burung ''Yellowhammer'' (terjemahan harfiah: Burung Tukul Kuning)]]
[[ImejFail:Commonyellowthroat159.jpg|280px|thumb|right|Burung ''Yellowthroat'' (terjemahan harfiah: Burung Kerongkong Kuning)]]
 
* [[Dafodil]]
* [[Sirih kuning]] ialah daun [[sirih]] yang kuning warnanya. Perkataan "sirih kuning" juga dipergunakan sebagai [[simpulan bahasa]] untuk gadis yang elok.
 
===== Haiwan =====
* [[Kuning telur]], iaitu bahagian tengah telur yang kuning warnanya.
* [[Titik kuning]] ialah bintik kuning yang terletak hampir-hampir di tengah [[retina]] yang merupakan ketajaman penglihatan yang maksimum.
* [[Layaran kuning]], sejenis [[ikan akuarium]] Indonesia. Nama sainsnya ''Heniochus acuminatus''.
 
=== Makanan ===
* [[Acar kuning]] ialah sejenis makanan orang [[Melayu]] yang terdiri daripada [[timun]], [[lobak merah]], dan [[kacang buncis]] (antara lain) yang diawet.
* [[Pulut kuning]] ialah sejenis makanan orang Melayu di Malaysia. Warna kuning datangnya daripada air perahan [[kunyit]] hidup. [[Nasi kuning]] ialah nasi kunyit Indonesia yang mempergunakan kunyit untuk pewarna.
* [[Senarai warna]]
* [[Kuning limau]]
<br /><br />
 
{{EMSpectrum}}
{{web colors}}
 
[[Kategori: Pelbagai kuning|*]]
[[Kategori: Spektrum optik]]
 
[[af:Geel]]
[[pl:Barwa żółta]]
[[pt:Amarelo]]
[[ksh:Jääl]]
[[ro:Galben]]
[[qu:Q'illu]]
76,335

suntingan

Menu pandu arah