Perbezaan antara semakan "Angiosperma"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
33 bait ditambah ,  11 tahun lalu
k
bot menambah: az:Gülçiçəklilər; perubahan kosmetik
k (bot mengubah: be:Кветкавыя; perubahan kosmetik)
k (bot menambah: az:Gülçiçəklilər; perubahan kosmetik)
 
 
== Asal ==
Bukti pertama kemunculan angiosperma muncul dalam rekod fosil sekitar 140 juta tahun dahulu, pada [[Zaman Jura]] (203-135 juta tahun dahulu). Berasaskan bukti semasa, dipercayai leluhur angiosperma dan [[gnetofit]] berpecah ketika akhir [[Zaman Trias]] (220-202 juta tahun dahulu). Fosil tumbuhan dengan ciri-ciri angiosperma yang boleh dikenal pasti muncul dalam rekod fosil pada tempoh Jura dan awal [[Zaman Batu Kapur]] (135-65 juta tahun dahulu), tetapi dalam contoh yang kecil dan bentuk primitif. Perkembangan angiosperma bermula pada pertengahan Zaman Batu Kapur (anggaran sekitar 100 juta tahun dahulu). Pada akhir Zaman Batu Kapur, angiosperma kelihatannya menjadi kumpulan penting dalam tumbuhan darat, dan banyak tumbuhan fosil dapat dikenal pasti dalam keluarga moden (termasuk [[pokok bic]], [[pokok oak]], [[pokok sycamore]], dan [[pokok magnolia]]) telah mula muncul.
 
Senarai di atas (memaparkan hanya 7 famili terbesar), Orchidaceae, Poaceae, dan Cyperaceae adalah famili monokot; yang lain adalah famili dikot. Jumlah keseluruhan famili dalam Magnoliophyta adalah melebihi 460.
 
== Kepentingan ekonomi ==
Tumbuhan berbunga membekalkan peratusan yang tinggi makanan asas kegunaan manusia, samaada secara langsung atau melalui makanan ternakan. Dari kesemua keluarga tumbuhan berbunga, [[Poaceae]], atau keluarga rumput, ialah yang paling penting, membekalkan sebahagian besar kesemua makanan ternakan ([[padi]], [[jagung]], [[gandum]], [[barli]], [[rai]], [[oat]], [[milet]], [[tebu]], [[betari]]), dengan [[Fabaceae]], atau famili legum, tempat kedua. Yang juga penting adalah [[Solanaceae]], atau famili nightshade ([[kentang]], [[tomato]], dan lada, antara lain), [[Cucurbitaceae]], atau keluarga [[timun]] (juga termasuk [[labu]] dan [[tembikai]]), [[Brassicaceae]], atau keluarga [[mustard]] (termasuk [[rapeseed]] dan [[kobis]]), dan [[Apiaceae]], atau keluarga [[lobak]]. Kebanyakan buah datang dari [[Rutaceae]], atau keluarga sitrus, dan [[Rosaceae]] (keluarga ros, termasuk [[epal]], [[pear]], [[ceri]], [[aprikot]], [[plum]], dll).
 
Tumbuhan berbunga turut memberikan sumber ekonomi dalam bentuk [[kayu]], [[kertas]], fiber ([[kapas]], [[flaks]], dan [[hem]], antara lain), ubat-ubatan ([[digitalis]], [[ubat gegat]]), tumbuhan hiasan dan hiasan taman (''landscaping''), dan banyak lagi kegunaan lain.
 
== Lihat juga ==
* [[Daftar bunga]]
* [[Bagaimana membezakan monokot dari dikot]]
 
== Rujukan dan pautan luar ==
* Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. ''Botanical Journal of the Linnean Society, 141'', 399-436. [http://www.blackwell-synergy.com/links/doi/10.1046/j.1095-8339.2003.t01-1-00158.x/full/ dalam talian]
* Cronquist, Arthur (1981) ''An Integrated System of Classification of Flowering Plants''. Percetakan Universiti Columbia, New York.
[[ar:مغطاة البذور]]
[[an:Magnoliophyta]]
[[az:Gülçiçəklilər]]
[[id:Tumbuhan berbunga]]
[[bn:সপুষ্পক উদ্ভিদ]]
76,781

suntingan

Menu pandu arah