Agama Yahudi: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
421 bait ditambah ,  12 tahun lalu
Yahweh to Tuhan
k (bot menambah: krc:Иудейлик)
(Yahweh to Tuhan)
[[Fail:PilsenSynagogue.jpg|thumb|Sebuah [[Sinagog]] di [[Plzen|Plzeň]], [[Republik Czech]] dengan lambang "Bintang Daud"]]
Teras kepercayaan penganut '''agama Yahudi''' ialah wujudnya YahweTuhan yang Maha Esa, pencipta dunia yang menyelamatkan [[bani Israel]] dari penindasan ketika di [[Mesir]], menurunkan undang-undang Yahwedalam bentuk kitab ''([[Torah]])'' kepada mereka dan memilih mereka sebagai cahayabangsa pilihan kepada manusia sejagat.
 
Penganut Yahudi percaya YahweTuhan telah membuat perjanjian dengan [[Nabi IbrahimAbraham]] bahawa beliau dan cucu-cicitnya akan diberi berkatkeberkatan sekiranya mereka kekal beriman kepada YahweTuhan yang Esa. Perjanjian ini kemudiannya diulangi oleh nabi-nabi selepas itu seperti [[IshakIsaac]], dan[[Jacob]], [[YakubAmos]], [[Joshua]] dan sebagainya. Oleh sebab nabi-nabi Ishak dan Yakubini ialah dari kalangan [[Yahudi|bangsa Yahudi]], mereka percaya bahawa merekalah bangsa pilihan Tuhan (The Chosen One). Penganut Yahudi dipilih untuk melaksanakan tugas-tugas dan tanggungjawab-tanggungjawab khas, seperti mewujudkan [[masyarakat]] yang adil dan saksama dan berkhidmat kepada Tuhan. Sebagai balasan mereka akan menerima kecintaan serta perlindungan YahweTuhan. YahweTuhan kemudiannya menganugerahkanmenurunkan kepada mereka sepuluh perintah yangmelalui sekarang[[Moses]] yang dikenali sebagai [[Sepuluh Perintah YahweTuhan]] (The Ten Commandments) melalui ketua mereka [[Nabi Musa]], yang mereka anggap sebagai seorang Putera.
 
"''[[Sinagog]]''" merupakanadalah pusat masyarakatkemasyarakatan sertadan keagamaan yang utama dalam agama Yahudi, manakala ''[[Rabai|Rabbi]]'' ialahadalah gelaran pada mereka yang pakar dalam hal-hal berkaitan keagamaan.
 
{{Yahudi (sidebar)}}
 
== Hari-hari keagamaan ==
Keluarga merupakan unit yang utama dalam agama ini dan penganutnya yang setia akan melakukan sembahyangibadat setiap hari dan khusus hari Sabtu merupakanadalah hari utama yang dipanggil hari ''[[Sabbat]]'' . AntaraDiantara waktu senja hari Jumaat sehingga senja hari Sabtu merekaYahudi akan menyalakan lilin, dan memakanmeminum wain serta memakan roti (yang tidak beragi - unlaven(Unlaven) yang telah diberkati. Selain hari Sabtu, hari keraian yang lain termasuktermasuklah ''[[Rosh Hashanah]]'' (Tahun Baru) dan ''[[Yom Kippur]]'' (Hari Penerimaan Taubat).perayaan-perayaan Perayaan lain dalam agama yahudiini ialah ''pesach-passover[[Paskah]]'' (perayaanPerayaan musimMusim panasPanas), ''sabauth[[Sabauth]]'' (hati turunHari kitabPenurunan tauratTorah). dan juga perayaan kecil lain seperti ''hanukkah[[Hanukkah]]'' dan ''purim[[Purim]]'' iaitu hari untuk memperingati pahlawan-para pahlawan yahudiYahudi.
 
== Kitab dan teks utama ==
 
Kitab HebrewIbrani Yahudi dipanggil ''[[Tanakh]]'' yang terdiri dari 24 buku yang dihimpun kepada 3 kumpulan:
* ''Torah'' atau [[TauratTorah]]'' (Undang-undang)
* ''[[Nevi’im]]'' (Para Nabi)
* ''[[Ketubim]]'' (TulisanPenulisan)
 
Selain itu terdapat juga ''[[Talmud]]'' yang merupakan terjemahan serta komentar mengenai Torah dari para rabbi dan cendikiawan undang-undang Ini termasuklah ''[[Mishnah]]'' dan ''[[Halakah]]'' (kodKod undang-undangPeraturan masyarakatUtama utamaPenganut penganut agamaAgama Yahudi), ''[[Gemara]]'',''[[ Midrash]] '' dan ''[[Aggadah]]'' (legendaHimpunan Kisah - Kisah Legenda dan kisah2Hikayat lamaLama Yahudi).
 
''[[Kabbalah]]'' pula ialah teks-teks lama yang berunsurberunsurkan mistik. Menceritakan zat-tentang zat Tuhan Yahweyang Maha Esa.
 
== Adat-adat dan undang-undangPeraturan penganutPenganut Agama Yahudi ==
 
Kebanyakan penganut Yahudi mengikuti [[undang-undangperaturan]] pemakanan yang termaktub di dalam kitab [[Torah]] contohnya yang melarang adanya campuran susutenusu dengan daging. Dagingdan babisebagainya. Babi juga adalah terlaranghaiwan yang sangat dilarang dalam agama Yahudiini. Makanan yang akan disediakan adalah yang menurut undang-undangperaturan tersebut sertasahaja dan daging yang disembelih oleh pihak Rabbi dipanggil [[Kosher]] saja yang halal dimakan. BudakKanak-budakkanak lelaki juga biasanya disunat (biasanyaterutama sewaktu bayi lagi) selaras dengan perjanjian Nabiyang dimeterai antara Abraham dengan Yahwe merekaTuhan. Dan apabila seorang budakkanak-kanak lelaki mencapai usia kematangan dia akan diraikan kerana telah menjadi salah seorang ahli dalam masyarakat Yahudi dalam upacara yamg dipanggil [[Bar Mitzvah]]. SelepasDan selepas waktu kematian, merekapenganut ini biasanya akan berkabung selama seminggu di mana mereka akan membacakan ayat-ayat suci [[Kaddish]] yang terdapat dalam kitab mereka. Agama dan perkaumankaum adalah saling kait mengaitberkaitan dalam kehidupan masyarakat Yahudi. Misalnya pengambilan [[riba]] adalah dilarang dan amat berdosa sesamajika kaummelibatkan sesama Yahudi tetapinamun adalah dibenarkan dengan mereka yang bukan Yahudi.
 
[[Kategori:Agama]]
Pengguna awanama

Menu pandu arah