Kitab Keluaran: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
143 bait ditambah ,  12 tahun lalu
Allah to Tuhan
k (bot menambah: lv:Otrā Mozus grāmata)
(Allah to Tuhan)
'''Kitab Keluaran''' adalah buku kedua di dalam [[AlkitabBible]] agama [[Agama Yahudi|Yahudi]] dan [[Kristian]]. Ia juga adalah buku kedua di dalam [[TauratTorah]] [[MusaMoses]]. Ia dikenali di dalam bahasa Ibrani (Hebrew) sebagai ''[[Shemot]]'' (שְׁמוֹת) manakala di dalam bahasa-bahasa Eropah, ia lazimnya dikenali dengan nama yang diperolehi daripada nama [[bahasa Yunani]], Exodus (Γένεσις) <ref>[http://www.sabda.org/sabdaweb/tools/lexicon/?w=exodus&l=greek&lang=indonesia&theme=clearsky Istilah Yunani #1841]: [http://www.sabda.org/sabdaweb/versions/greek/ Leksikon Yunani Strongs]</ref> yang membawa maksud "keluaran" ataupun "berlepas".
 
Nama Keluaran diambil daripada peristiwa utama yang diceritakan di dalam kitab ini, iaitu keluarnya orang Israel dari Mesir, tempat mereka dijadikan hamba abdi. Watak utama di dalam kitab ini ialah MusaMoses, orang yang dipilih oleh AllahTuhan <ref>Istilah "Allah" yang digunakan oleh masyarakat bukan Islam di Malaysia menjadi perkara kontroversi pada masa kini. Penggunaan istilah "Allah" di artikel ini cuma mencerminkan penggunaan masyarakat Kristian Malaysia sendiri dan tidak bertujuan untuk membuat apa jua pendirian di dalam kontroversi tersebut</ref> untuk memimpin umat-Nya keluar dari Mesir. Bahagian yang paling terkenal di dalam kitab ini ialah Fasal 20, yang mengandungi [[Sepuluh Hukum AllahTuhan]].
 
Menurut tradisi, Kitab Keluaran bersama dengan 4 kitab lain yang terkandung di dalam TauratTorah MusaMoses ditulis oleh MusaMoses pada perhujunganpenghujung mileniumabad kedua sebelum Masehi. IlmiahPengkaji AlkitabiahBible moden berpendapat bahawa kitab ini telah ditetapkan susunannya pada lebih kurang tahun 450 sebelum Masehi.
 
Walaupun para sejarahwan dan ahli arkeologi masih tidak terjumpamenjumpai apa-apa bukti bagi mengesahkan naratifisi yang terkandung di dalam kitab Keluaran <ref name=Harris2007>{{Citation | author = Harris, Stephen L. | year = 2007 | title = Understanding the Bible | isbn = 0072965487 | publisher = McGraw-Hill | location = Boston, Mass.}}</ref>, namun hasil galian kajiujikaji purba di [[Avaris]], [[Mesir]] oleh [[Manfred Bietak]] telah menunjukkan petanda bahawa rangkaian peristiwa yang miripsama kepadadengan naratifisi kitab Kejadian, ini mungkin telah berlaku pada penhujungpenghujung Dinasti yang ke-13 Mesir <ref name=Bietak1991>{{citation | author = Bietak, M. | year = 1991 | title = Egypt and Canaan during the Middle Bronze Age | journal = Bulletin of the American Schools of Oriental Research | volume = 281 | pages = 27–72 | doi = 10.2307/1357163 | url = http://links.jstor.org/sici?sici=0003-097X(199102)281%3C27%3AEACDTM%3E2.0.CO%3B2-J}}</ref>.
 
== Struktur and isi ==
=== Penghambaan dan pembebasan ===
 
Kitab Keluaran fasal 1-18 mengisahkan tentang penghambaan orangbangsa [[Israel]] di Mesir dan pembebasan mereka daripada perhambaan oleh Moses, serta perjalanan mereka dari Mesir hingga ke Gunung Sinai.
 
=== Hukum AllahTuhan dan perjanjian ===
 
Kitab Keluaran fasal 19-24 mengisahkan perjanjian Allahdiantara Tuhan yang Esa dengan umat-Nya di Gunung Sinai dimana perjanjian itu memberikan orangbangsa Israel dasar hukum agama Yahudi, sivil, dan moral mereka.
 
=== Tempat ibadat dan peraturan ibadat ===
 
Kitab Keluaran fasal 25-40 mengisahkan pembinaan tempat ibadat bagi(Rumah orangIbadat IsraelSolomon or Temple of Solomon) bagi Yahudi, peraturan untuk para imamrabbi, dan cara bagaimana beribadat kepada AllahTuhan.
 
== Rujukan ==
{{Stub}}
 
[[Kategori:InjilBible]]
[[Kategori:Agama Yahudi]]
[[Kategori:Kristian]]
Pengguna awanama

Menu pandu arah