Agama Yahudi: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
421 bait dibuang ,  12 tahun lalu
Artikel ini berkenaan agama Yahudi, maka kekalkan saja nama Yahweh
(Yahweh to Tuhan)
(Artikel ini berkenaan agama Yahudi, maka kekalkan saja nama Yahweh)
[[Fail:PilsenSynagogue.jpg|thumb|Sebuah [[Sinagog]] di [[Plzen|Plzeň]], [[Republik Czech]] dengan lambang "Bintang Daud"]]
Teras kepercayaan penganut '''agama Yahudi''' ialah wujudnya TuhanYahwe yang Maha Esa, pencipta dunia yang menyelamatkan [[bani Israel]] dari penindasan ketika di [[Mesir]], menurunkan undang-undang dalam bentuk kitabYahwe ''([[Torah]])'' kepada mereka dan memilih mereka sebagai bangsa pilihancahaya kepada manusia sejagat.
 
Penganut Yahudi percaya TuhanYahwe telah membuat perjanjian dengan [[AbrahamNabi Ibrahim]] bahawa beliau dan cucu-cicitnya akan diberi keberkatanberkat sekiranya mereka kekal beriman kepada Tuhan yang EsaYahwe. Perjanjian ini kemudiannya diulangi oleh nabi-nabi selepas itu seperti [[IsaacIshak]], [[Jacob]],dan [[AmosYakub]], [[Joshua]] dan sebagainya. Oleh sebab nabi-nabi iniIshak dan Yakub ialah dari kalangan [[Yahudi|bangsa Yahudi]], mereka percaya bahawa merekalah bangsa pilihan Tuhan (The Chosen One). Penganut Yahudi dipilih untuk melaksanakan tugas-tugas dan tanggungjawab-tanggungjawab khas, seperti mewujudkan [[masyarakat]] yang adil dan saksama dan berkhidmat kepada Tuhan. Sebagai balasan mereka akan menerima kecintaan serta perlindungan TuhanYahwe. TuhanYahwe kemudiannya menurunkan kepadamenganugerahkan mereka sepuluh perintah melaluiyang [[Moses]] yangsekarang dikenali sebagai [[Sepuluh Perintah TuhanYahwe]] (The Ten Commandments) melalui ketua mereka [[Nabi Musa]], yang mereka anggap sebagai seorang Putera.
 
"''[[Sinagog]]''" adalahmerupakan pusat kemasyarakatanmasyarakat danserta keagamaan yang utama dalam agama Yahudi, manakala ''[[Rabai|Rabbi]]'' adalah gelaran padaialah mereka yang pakar dalam hal-hal berkaitan keagamaan.
 
{{Yahudi (sidebar)}}
 
== Hari-hari keagamaan ==
Keluarga merupakan unit yang utama dalam agama ini dan penganutnya yang setia akan melakukan ibadatsembahyang setiap hari dan khusus hari Sabtu adalahmerupakan hari utama yang dipanggil hari ''[[Sabbat]]'' . DiantaraAntara waktu senja hari Jumaat sehingga senja hari Sabtu Yahudimereka akan menyalakan lilin, meminumdan memakan wain serta memakan roti (yang tidak beragi (Unlaven- unlaven) yang telah diberkati. Selain hari Sabtu, hari keraian yang lain termasuklahtermasuk ''[[Rosh Hashanah]]'' (Tahun Baru) dan ''[[Yom Kippur]]'' (Hari Penerimaan Taubat). Perayaanperayaan-perayaan lain dalam agama iniyahudi ialah ''[[Paskah]]pesach-passover'' (Perayaanperayaan Musimmusim Panaspanas), ''[[Sabauth]]sabauth'' (Harihati turun Penurunankitab Torahtaurat) dan juga. perayaan kecil lain seperti ''[[Hanukkah]]hanukkah'' dan ''[[Purim]]purim'' iaitu hari untuk memperingati para pahlawan-pahlawan Yahudiyahudi.
 
== Kitab dan teks utama ==
 
Kitab Ibrani YahudiHebrew dipanggil ''[[Tanakh]]'' yang terdiri dari 24 buku yang dihimpun kepada 3 kumpulan:
* ''Torah'' atau [[TorahTaurat]]'' (Undang-undang)
* ''[[Nevi’im]]'' (Para Nabi)
* ''[[Ketubim]]'' (PenulisanTulisan)
 
Selain itu terdapat juga ''[[Talmud]]'' yang merupakan terjemahan serta komentar mengenai Torah dari para rabbi dan cendikiawan undang-undang Ini termasuklah ''[[Mishnah]]'' dan ''[[Halakah]]'' (Kodkod Peraturanundang-undang Utamamasyarakat Penganututama Agamapenganut agama Yahudi), ''[[Gemara]]'',''[[ Midrash]] '' dan ''[[Aggadah]]'' (Himpunan Kisah - Kisah Legendalegenda dan Hikayatkisah2 Lama Yahudilama).
 
''[[Kabbalah]]'' pula ialah teks-teks lama yang berunsurkanberunsur mistik. Menceritakan tentang zat-zat Tuhan yang Maha EsaYahwe.
 
== Adat-adat dan Peraturanundang-undang Penganut Agamapenganut Yahudi ==
 
Kebanyakan penganut Yahudi mengikuti [[peraturanundang-undang]] pemakanan yang termaktub di dalam kitab [[Torah]] contohnya yang melarang adanya campuran tenusususu dengan daging. danDaging sebagainya. Babibabi juga adalah haiwan yang sangat dilarangterlarang dalam agama iniYahudi. Makanan yang akan disediakan adalah yang menurut peraturanundang-undang tersebut sahaja danserta daging yang disembelih oleh pihak Rabbi dipanggil [[Kosher]] saja yang halal dimakan. KanakBudak-kanakbudak lelaki juga biasanya disunat terutama(biasanya sewaktu bayi lagi) selaras dengan perjanjian yang dimeterai antaraNabi Abraham dengan TuhanYahwe mereka. Dan apabila seorang kanak-kanakbudak lelaki mencapai usia kematangan dia akan diraikan kerana telah menjadi salah seorang ahli dalam masyarakat Yahudi dalam upacara yamg dipanggil [[Bar Mitzvah]]. Dan selepas waktuSelepas kematian, penganut ini biasanyamereka akan berkabung selama seminggu di mana mereka akan membacakan ayat-ayat suci [[Kaddish]] yang terdapat dalam kitab mereka. Agama dan kaum adalahperkauman saling berkaitankait dalammengait kehidupandalam masyarakat Yahudi. Misalnya pengambilan [[riba]] adalah dilarang dan amat berdosa jikasesama melibatkan sesamakaum Yahudi namun tetapi adalah dibenarkan dengan mereka yang bukan Yahudi.
 
[[Kategori:Agama]]
22,954

suntingan

Menu pandu arah