Perbezaan antara semakan "Hieroglif Mesir"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
16 bait dibuang ,  11 tahun lalu
k
Membalikkan suntingan oleh 125.162.232.27 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh MastiBot
k (Membalikkan suntingan oleh 125.162.232.27 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh MastiBot)
[[Batu Rosetta]] merupakan penemuan hieroglif tergempar dalam sejarah moden apabila dijumpai sekitar tahun [[1799]]. Tokoh yang diberi penghargaan kerana mentafsir batu bersurat tersebut ialah [[Jean-Francois Champollion]]. Penemuan Batu Rosetta mencetuskan banyak lagi penemuan catatan hieroglif. Champollion mengenal pasti serba sedikit bahasa Yunani pada batu ini. Seorang lelaki bernama Thomas Young pula dapat menemui kata-kata “dan” dan “raja” dari tulisan demotiknya.
 
<big>==Sistem tulisan==
{{IPA notice}}
 
</big>
Pada pegnlihatan, tulisan hieroglif semuanya lebih kurang berbentuk kiasan: aksara----naksara ini melambangkan unsur-unsur nyata mahupun ilusi, adakalanya diolah bergaya atau diringkaskan, namn secara amnya semuanya mudah sekali dikenal pasti bentuknya. Bagaimanapun, bergantung pada konteks, satu aksara yang sama boleh ditafsir macam-macam caranya, iaitu sebagai fonogram (bacaan [[fonetik]]), [[logogram]], ataupun [[ideogram]] ([[semagram]]; "[[penentu]]") (bacaan [[semantik]]). Penentu itu tidak digunakan sebagai unsur fonetik, tetapi memudahkan pemahaman dengan membezakan perkataannya dari [[Homofon|homofon-homofonnya]].
Pada pegnlihatan, tulisan hieroglif semuanya lebih kurang berbentuk kiasan: aksara-aksara ini melambangka
----n unsur-unsur nyata mahupun ilusi, adakalanya diolah bergaya atau diringkaskan, namn secara amnya semuanya mudah sekali dikenal pasti bentuknya. Bagaimanapun, bergantung pada konteks, satu aksara yang sama boleh ditafsir macam-macam caranya, iaitu sebagai fonogram (bacaan [[fonetik]]), [[logogram]], ataupun [[ideogram]] ([[semagram]]; "[[penentu]]") (bacaan [[semantik]]). Penentu itu tidak digunakan sebagai unsur fonetik, tetapi memudahkan pemahaman dengan membezakan perkataannya dari [[Homofon|homofon-homofonnya]].
 
===Bacaan fonetik===
245,306

suntingan

Menu pandu arah