Pawang Nong: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
234 bait ditambah ,  12 tahun lalu
[[Fail:Image519.jpg‎‎|left|thumb|Plak Peringatan Pawang Nong di makam beliau berhampiran masjid Kampung Ulu Cheka]]
 
Selain dari kebolehan beliau mengubati pelbagai jenis penyakit dengan menggunakan kaedah perubatan tradisonaltradisional beliau juga merupakan seorang pendekar [[silat cekap]] dan diceritakan mempunyai [[ilmu kebal]] serta ilmu kalis besi. DanDari dikatakansumber beliaulisan jugalahorang yangtua berjayadahukala menangkappernah orangmenceritakan minyakbahawa yangPawang berleluasaNong dipernah sekitarditangkap perkampungan Ulu Chekakomunis dan Kampungdengan Damakkehebatan suatuilmu masayang dahulu.beliau Dikhabarkanada jugadengan melaluimudah ceritamelepaskan lisandiri orangdari tua-tuarantai dahulukalabesi bahawayang ketikadiikat [[Garispada Masatangan Kempenbeliau. PenaklukanDan Jepundikatakan Dibeliau Tanahjugalah Melayu|zaman penjajahan tentera Jepun]], beliauyang berjaya memagarimenangkap dariorang dilihatminyak atauyang dicerobohiberleluasa olehdi tentera [[Jepun]] untuk memasuki kawasansekitar perkampungan dari Kampung Damak sehinggalah ke kampung Ulu Cheka. Oleh kerana kemasyuran nama beliau ketika itu ramai yang datang untuk belajar dan berguruKampung denganDamak beliausuatu khususnyamasa dalamdahulu. bidang perubatan tradisional.
 
Dikhabarkan juga melalui cerita lisan orang tua-tua dahulukala bahawa ketika [[Garis Masa Kempen Penaklukan Jepun Di Tanah Melayu|zaman penjajahan tentera Jepun]], beliau berjaya memagari dari dilihat atau dicerobohi oleh tentera [[Jepun]] untuk memasuki kawasan perkampungan dari Kampung Damak sehinggalah ke kampung Ulu Cheka. Oleh kerana kemasyuran nama beliau ketika itu ramai yang datang untuk belajar dan berguru dengan beliau khususnya dalam bidang perubatan tradisional.
 
[[Makam]] beliau boleh dilawati di masjid Kampung Ulu Cheka, [[Jerantut]], [[Pahang]]. Atas jasa-jasa beliau ini sebuah sekolah rendah kebangsaan dinamakan sebagai [[Sekolah]] Rendah Kebangsaan Pawang Nong Ulu Cheka bagi mengingati atau mengenang jasa beliau dalam mempertahankan dan memperjuangkan orang-orang [[Melayu]] suatu masa dahulu.
440

suntingan

Menu pandu arah