Perbezaan antara semakan "Parti Buruh Jerman Sosialis Nasional"

Jump to navigation Jump to search
k
Membalikkan suntingan oleh 125.161.197.30 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh Xqbot
k (Membalikkan suntingan oleh 125.161.197.30 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh Xqbot)
=== Sejarah Awal ===
 
[[Adolf Hitler]] telah menjadi Pengerusi Parti Nazi pada 29 JuliJulai 1921 dan terus memulakan program untuk menjadikan parti ini sebagai sebuah organisasi pemberontak yang radikal. Pada tahun yang sama, beliau telah menubuhkan "[[Storm Troopers]]" (atau dalam Jerman ''Sturmabteilung''). Pasukan ini pada mulanya merupakan pasukan penjaga pribadiperibadi bagi Hitler, tetapi kemudiannya diperalatkan untuk mengembangkan pengaruh parti Nazi melalui intimidasi, ketakutan dan serangan ganas terhadap parti politik yang lain.
 
Pada awal penubuhannya, gerakan parti ini terbatas di [[Munich]] yaituiaitu ibu negeri [[Bavaria]]. Pada 1923, parti ini diharamkan setelah ahlinya gagal dalam percobaanpercubaan untuk menjatuhkan kerajaan Bavaria di dalam satu peristiwa yang dikenali sebagai "[[Beer Hall Putsch]]". Pemberontakan selama dua hari ini telah ditumpaskan oleh pihak berkuasa Munich dan beberapa ahli Nazi telah terbunuh. Hitler dan para penasihatnya telah disabitkan dengan kesalahan dan dipenjarakan atas tuduhan khianat. Parti Nazi kemudiannya berkubur selama dua tahun yaituiaitu antara 1923 hingga 1925.Hitler telah dipenjarakan di [[penjara]] Landsberg di mana dia menggunakan masanya untuk menulis bukunya yang bertajuk ''[[Mein Kampf]]'' (yang bermaksud perjuanganku), yang menceritakan bagaimana beliau akan kembali semula ke arena politik selepas beliau dibebaskan dari penjara.
 
== Kebangkitan Parti Nazi ==
Hitler dilepaskan daripada [[penjara]] selepas 8 bulan dalam tahanan. Pada waktu ini beliau berikrar untuk mendapat kuasa melalui cara yang demokratik dan bukannya dengan keganasan. Beliau mula sadarsedar bahwabahawa tiada jalan pintas dalam mencapai kejayaan.
 
== Lihat juga ==
65,412

suntingan

Menu pandu arah