Peluru berpandu krus: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
k
bot menambah: be-x-old:Крылатая ракета; perubahan kosmetik
k (bot menambah: fy:Krúsraket)
k (bot menambah: be-x-old:Крылатая ракета; perubahan kosmetik)
[[ImejFail:Tomahawk.jpg|thumb|300px|Peluru berpandu krus Tomahawk.]]
 
'''Peluru berpandu krus''' (atau kadang kala dipanggil sebagai ''peluru berpandu peronda atau peluncur'') merupakan sebuah [[peluru berpandu]] yang menggunakan sayap pengapung dan biasanya menggunakan sistem tujahan jet untuk mengekalkan penerbangan. Peluru berpandu krus secara prinsipnya merupakan sebuah [[pesawat udara tanpa pemandu]]. Ia biasanya direka untuk membawa kepala peledak nuklear atau sejumlah besar bahan letupan konvensional sejauh beratus-ratus kilometer dengan tepat.
Pada 2005, peluru berpandu krus biasanya meluncur pada kelajuan sub-sonik, pemanduan-sendiri dan terbang pada aras rendah bagi mengelakkan daripada dikesan oleh [[radar]]. Pembangunan terkini peluru berpandu krus oleh India dan Rusia yang dinamakan [[BRAHMOS]] (sempena sungai Brahmaputra di India dan sungai Moscow di Rusia) merupakan sebuah peluru berpandu krus berkelajuan supersonik dan mempunyai kadar ketepatan yang tinggi. BRAHMOS dipercayai adalah sebuah peluru berpandu supersonik yang paling tepat di dunia dan ia boleh dilancarkan dari udara, laut atau darat.
 
== Sejarah ==
Sejarah pembangunan peluru berpandu krus bermula apabila Jerman telah membangunkan peluru berpandu V1 semasa [[Perang Dunia II]]. Meskipun peluru berpandu V1 berjaya dipintas, ini tidak menjadikan konsep peluru berpandu krus telah gagal. Selepas perang, [[Amerika Syarikat]] telah meletakkan sejumlah kecil peluru berpandu krus nuklear di [[Jerman]]. Penyelidikan berterusan bagi versi jarak lebih jauh dan lebih pantas kemudian menghasilkan [[Peluru berpandu Navaho|Navaho]] buatan [[Amerika Syarikat]], manakala [[Kesatuan Soviet]] pula telah mengeluarkan [[Peluru berpandu Burya|Burya]] dan [[Peluru berpandu Buran|Buran]]. Bagaimanapun, konsep penggunaan peluru berpandu krus jarak jauh dibatalkan apabila [[Peluru berpandu balistik antara benua|peluru berpandu balistik antara benua]] (ICBM) telah dibangunkan. Selepas itu, negara seperti Amerika Syarikat lebih banyak memberi tumpuan bagi membangunkan peluru berpandu krus jarak dekat seperti [[peluru berpandu Tomahawk]].
 
== Pautan luar ==
* [http://www.fas.org/nuke/intro/cm/index.html Pengenalan kepada peluru berpandu krus]
* [http://www.aardvark.co.nz/pjet/cruise.shtml Peluru berpandu krus DIY]
* [http://www.activistmagazine.com ACT for Disarmament]
* [http://www.brahmos.com Peluru berpandu supersonik BRAHMOS buatan India-Rusia]
 
{{Jenis peluru berpandu}}
[[az:Qanadlı raket]]
[[id:Peluru kendali jelajah]]
[[be-x-old:Крылатая ракета]]
[[bg:Крилата ракета]]
[[ca:Míssil de creuer]]
77,165

suntingan

Menu pandu arah