Perbincangan:Cendol: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
::Berkaitan petikan dari buku tahun 1932 tentang Pasar Ahad di Kampung Baru, perhatikan perkataan digunakan adalah cendol bukannya dawet. Selain itu segala makanan yang disebutkan adalah semuanya makanan Melayu, tdak ada tempe atau gado-gado disebut, jadi bagaimana saudara boleh menyatakan ia pasar Jawa? Saya rasa saudara hanya mengada-adakan cerita yang tidak berfakta di sini. Tak perlu saya layan. [[Pengguna:Yosri|Yosri]] ([[Perbincangan Pengguna:Yosri|bincang]]) 06:02, 19 Oktober 2010 (UTC)
 
 
::Merujuk kepada kenyataan anda "Chorn dooi yang disahkan pada 2010". Secara teknikalnya anda telah meletakan rujukan, tapi sedarkah anda rujukan yang anda beri sendiri merujuk kepada artikel Wikipedia? Anda setuju bahwa Wikipedia hanya memaparkan fakta, dan fakta harus disandarkan kepada rujukan luar. Jadi bagaimana satu buku yang menjadikan Wikipedia sebagai rujukan dapat diterima sebagai fakta dalam Wikipedia? Wikipedia merujuk kepada wikipedia, kelakar bukan. Saya tidak mengatakan pasar Ahad Kg Baru adalah pasar jawa, tetapi menyatakan bahawa antara penduduk terawal Kg Baru adalah suku jawa, jadi tidak hairan cendol telah ditemui di Pasar Ahad Kg Baru pada tahun 1930-an lagi. Anda inginkan rujukan tentang dakwaan saya? Sila rujuk di sini tentang sejarah Kampung Baru:
 
Anda inginkan rujukan tentang dakwaan saya? Di sini saya lampirkan rujukan sejarah Kampung Baru:
 
"Malay clans such as the Minang, Mendailing and Javanese or any other persons of Malay origin arrived, integrated or inter-married with local residents in the MAS land over the years."
http://www.mmail.com.my/content/27771-facelift-110yearold-kampung-baru
 
dan juga sini:
 
http://www.pam.org.my/Library/Kampung_Baru_PAM_CPD_Lecture_09-8-8_Ar._A_Najib_Ariffin.pdf
http://malaysiana1.blogspot.com/2010/09/about-kampung-baru-kuala-lumpur.html
 
http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?sec=business&file=/2010/8/21/business/6893880
 
dan rujukRujuk juga di sini, konsep Bazar Ramadhan didakwa berasal dari penempatan Suku Jawa dan Minang, manakala pasar minggu di Kg Baru pula pada asalnya dimulakan oleh suku Jawa:
 
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Df_Cq6GzjrEJ:www.bernama.com/bernama/v5/newsfeatures.php%3Fid%3D386720+kampung+baru+javanese&cd=15&hl=en&ct=clnk&gl=my&client=firefox-a
 
"Meanwhile Shamsuri now stays in Jalan Raja Muda Musa, on the land originally owned by his grandfather at the spot popularly known as 'Pasar Minggu'.
This location was originally known as the Saturday Fair. This was the place where the Javanese congregated to sell their food and agriculture produce like the crackers and tapai."
Pengguna awanama

Menu pandu arah