Perbezaan antara semakan "Pengkalan Kubor"

Jump to navigation Jump to search
6 bait dibuang ,  9 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
[[image:pengkalankubor.gif|thumb|right|Pengkalan KuburKubor sebuah [[Kawasan Bebas Cukai]]]]
 
'''Pengkalan KuburKubor''' ialah sebuah daerah dan bandar [[sempadan]] Malaysia di [[sempadan Malaysia-Thailand]] di di [[jajahan Tumpat]], utara negeri [[Kelantan]]. Bersempadan dengan [[Tak Bai]]. '[[Pengkalan]]' bermaksud tempat [[kapal]] , [[feri]] atau [[tongkang]] berlabuh dan memunggah barang dan penumpang. 'Kubur' ialah tempat orang mati ditanam. Menurut cerita penduduk tempat , pengkalan ini pernah mempunyai banyak kubur-kubur orang Melayu satu ketika dahulu.
 
==Dua kerakyatan==
 
==Kawasan bebas cukai==
Pengkalan KuburKubor mempunyai [[kawasan bebas cukai]] yang menjual barang-barang, terutamanya [[pakaian]], [[kasut]], [[beg]] dan peralatan [[dapur]] pada harga yang amat berpatutan dan telah menarik banyak pengunjung ke sini. Kawasan bebas cukai ini sebesar padang [[bola sepak]]. Ia terletak di tepi muara sungai. Namun kawasan bebas cukai di [[Rantau Panjang]] lebih besar , meriah dan lebih murah. Jarak dari Pengkalan KuburKubor ke Rantau Panjang kira-kira sejam sahaja.
 
==Pemeriksaan polis==
[[Fail:Pemeriksaan polis di Pengkalan Kubur.jpg|thumb|300px|right|Pemeriksaan polis di Pengkalan KuburKubor]]
Pengkalan KuburKubor mempunyai pos pemeriksaan [[Imigresen]] yang membolehkan kemasukan dan keluar orang ramai di antara [[Malaysia]] dan [[Thailand]]. Di siang hari, perkhidmatan [[feri]] membawa penumpang menyeberangi sungai ke [[Tak Bai]] dengan dikenakan tambang 50 sen. Jalan di antara Pengkalan KuburKubor ke [[Kota Bharu]] melalui kawasan perkampungan tradisional di Kelantan. Pengunjung yang berkereta api dari Kuala Lumpur atau singapura terpaksa turun di Stesen keretapi Tumpat. Dari stesen ini, mereka bolehlah menaiki kereta sewa, teksi atau kereta sapu ke Pengkalan KuburKubor. Di sepanjang ke sini ada beberapa peperiksaan polis untuk memastikan tiada penyeludupan [[senjata api]],[[gula]], [[beras]], [[minyak masak]], barang baram dan lain-lain.
 
Pejabat Imigresen Pengkalan Kubor
 
==Rujukan==
*[http://www.dromoz.com/directory/place/?id=11448 Pengkalan KuburKubor]
*''[http://www.statistics.gov.my/portal/images/stories/files/otherlinks/KELANTAN.pdf Senarai Kod Mukim / Daerah di Kelantan]''
 
24,302

suntingan

Menu pandu arah