Pergi ke kandungan

Teori maklumat: Perbezaan antara semakan

497 bait ditambah ,  11 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
'''Teori maklumat''' ialah satu cabang dalam [[matematik gunaan]] dan [[kejuruteraan elektrik]] yang secara [[aksiom|aksiomatik]] mentakrifkan konsep maklumat,<ref>[http://www.mast.queensu.ca/~math474/shannon1948.pdf C. E. Shannon «A Mathematical Theory of Communication» (Перевод в сборнике ''Шеннон К.'' «Работы по теории информации и кибернетике». — М.: ИЛ, 1963. — 830 с., С. 243-322)]</ref>sifat-sifatnya dan menetapkan had hubungan bagi operasi [[pemerosesan isyarat]] seperti [[mampatan data|pemampatan data]] dan pada operasi [[storan data komputer|menyimpan]] dan [[telekomunikasi|menghubungkan]] data. Sepertimana kebanyakan teori matematik, teori ini beroperasi dengan model matematik, dan bukan dengan objek fizikal nyata (sumber dan saluran komunikasi). Ia menggunakan sebahagian besar radas matematik dari [[teori kebarangkalian]] dan [[statistik]] matematik.
'''Teori maklumat''' ialah satu cabang dalam [[matematik gunaan]] dan [[kejuruteraan elektrik]] yang terlibat dalam pengkuantitian [[maklumat]]. Teori maklumat telah dibangunkan oleh [[Claude E. Shannon]] bagi mencari had asas pada operasi [[pemerosesan isyarat]] seperti [[pemampatan data]] dan pada operasi [[storan data komputer|menyimpan]] dan [[telekomunikasi|menghubungkan]] data. Sejak pengenalannya, aplikasi teori ini berkembang ke dalam banyak bidang termasuklah penaabir [[statistik]], pemerosesan [[bahasa tabii]], [[kriptografi]] secara umum, [[rangkaian]] selain dari rangkaian komunikasi - seperti dalam [[neurobiologi]],<ref>F. Rieke, D. Warland, R Ruyter van Steveninck, W Bialek, Spikes: Exploring the Neural Code. The MIT press (1997).</ref>, [[evolusi]]<ref>cf. Huelsenbeck, J. P., F. Ronquist, R. Nielsen and J. P. Bollback (2001) Bayesian inference of phylogeny and its impact on evolutionary biology, ''Science'' '''294''':2310-2314</ref>, dan [[fungsi]]<ref>Rando Allikmets, Wyeth W. Wasserman, Amy Hutchinson, Philip Smallwood, Jeremy Nathans, Peter K. Rogan, [http://www.lecb.ncifcrf.gov/~toms/ Thomas D. Schneider], Michael Dean (1998) Organization of the ABCR gene: analysis of promoter and splice junction sequences, ''Gene'' '''215''':1, 111-122</ref> kod molekular, pemilihan model<ref>Burnham, K. P. and Anderson D. R. (2002) ''Model Selection and Multimodel Inference: A Practical Information-Theoretic Approach, Second Edition'' (Springer Science, New York) ISBN 978-0-387-95364-9.</ref> dalam ekologi, fizik terma,<ref>Jaynes, E. T. (1957) [http://bayes.wustl.edu/ Information Theory and Statistical Mechanics], ''Phys. Rev.'' '''106''':620</ref> [[pengkomputeran kuantum]], pengesan ciplakan<ref>Charles H. Bennett, Ming Li, and Bin Ma (2003) [http://sciamdigital.com/index.cfm?fa=Products.ViewIssuePreview&ARTICLEID_CHAR=08B64096-0772-4904-9D48227D5C9FAC75 Chain Letters and Evolutionary Histories], ''Scientific American'' '''288''':6, 76-81</ref> dan lain-lain bentuk [[analisis data]].<ref>
 
'''Teori maklumat''' ialah satu cabang dalam [[matematik gunaan]] dan [[kejuruteraan elektrik]] yang terlibat dalam pengkuantitian [[maklumat]]. Teori maklumat telah dibangunkan oleh [[Claude E. Shannon]] bagi mencari had asas pada operasi [[pemerosesan isyarat]] seperti [[pemampatan data]] dan pada operasi [[storan data komputer|menyimpan]] dan [[telekomunikasi|menghubungkan]] data. Sejaksejak pengenalannya, aplikasi teori iniaplikasinya berkembang ke dalam banyak bidang termasuklah penaabir [[statistik]], pemerosesan [[bahasa tabii]], [[kriptografi]] secara umum, [[rangkaian]] selain dari rangkaian komunikasi - seperti dalam [[neurobiologi]],<ref>F. Rieke, D. Warland, R Ruyter van Steveninck, W Bialek, Spikes: Exploring the Neural Code. The MIT press (1997).</ref>, [[evolusi]]<ref>cf. Huelsenbeck, J. P., F. Ronquist, R. Nielsen and J. P. Bollback (2001) Bayesian inference of phylogeny and its impact on evolutionary biology, ''Science'' '''294''':2310-2314</ref>, dan [[fungsi]]<ref>Rando Allikmets, Wyeth W. Wasserman, Amy Hutchinson, Philip Smallwood, Jeremy Nathans, Peter K. Rogan, [http://www.lecb.ncifcrf.gov/~toms/ Thomas D. Schneider], Michael Dean (1998) Organization of the ABCR gene: analysis of promoter and splice junction sequences, ''Gene'' '''215''':1, 111-122</ref> kod molekular, pemilihan model<ref>Burnham, K. P. and Anderson D. R. (2002) ''Model Selection and Multimodel Inference: A Practical Information-Theoretic Approach, Second Edition'' (Springer Science, New York) ISBN 978-0-387-95364-9.</ref> dalam ekologi, fizik terma,<ref>Jaynes, E. T. (1957) [http://bayes.wustl.edu/ Information Theory and Statistical Mechanics], ''Phys. Rev.'' '''106''':620</ref> [[pengkomputeran kuantum]], pengesan ciplakan<ref>Charles H. Bennett, Ming Li, and Bin Ma (2003) [http://sciamdigital.com/index.cfm?fa=Products.ViewIssuePreview&ARTICLEID_CHAR=08B64096-0772-4904-9D48227D5C9FAC75 Chain Letters and Evolutionary Histories], ''Scientific American'' '''288''':6, 76-81</ref> dan lain-lain bentuk [[analisis data]].<ref>
{{Cite web
| author = David R. Anderson
Pengukur utama maklumat dikenali sebagai [[entropi]] yang biasanya diungkap dalam purata jumlah [[bit]] diperlukan untuk storan atau komunikasi. Entropi akan mengkuantiti ketakpastian yang terjadi dalam meramal nilai [[pemboleh ubah]] rawak. Contohnya, menentukan kesudahan dari satu lambungan syling (dua kesudahan sama boleh jadi) memberikan maklumat yang kurang (entropi yang rendah) berbanding dari satu lemparan dadu (enam kesudahan sama boleh jadi).
 
Antara aplikasi topik asas teori maklumat termasuklah [[mampatan data|pemampatan]] tak hilang (cth. [[ZIP (format fail)|fail ZIP]]), pemampatan hilang (cth. [[MP3]] dan [[JPG]]), dan [[muatan saluran|pengekodan]] (cth. bagi talian [[DSL]]). Bidang ini sebenarnya berada pada titik persilangan antara [[matematik]], [[statistik]], [[sains komputer]], [[fizik]], [[neurobiologi]] dan [[kejuruteraan elektrik]]. Peranannya sangat penting dalam misi-misi [[program Voyager|Voyager]] ke angkasa lepas, penciptaan [[cakera padat]], kebolehfungsian telefon mudah alih, pembangunan [[internet]], pengkajian [[linguistik]] dan persepsi manusia, pemahaman [[lohong hitam]] dan lain-lain bidang penting. Sub bidang utama teori maklumat ialah [[mampatan data]], [[pembetulan ralat ke depan]],dan [[teoripengekodan kekompleksan algoritmasaluran]], [[teori maklumat algoritma]], [[keselamatan teori maklumat]] dan ukuran maklumat.
 
==Rujukan==
1,271

suntingan