Perbezaan antara semakan "Sabah"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
263 bait dibuang ,  10 tahun lalu
k (r2.7.1) (bot menambah: eo:Sabaho)
Asal-usul nama ‘Sabah’ diperolehi daripada sejenis tanaman iaitu pisang yang dikenali sebagai ‘'''pisang saba'''’ iaitu sejenis buah pisang yang dipanggil "SABBAH " atau "SAPPAH" oleh masyarakat Bajau, yang sangat popular dibuat pisang goreng. Pisang ini banyak ditanam di sepanjang pantai barat Sabah sebagai sumber makanan. 'Pisang saba' juga dikenali sebagai 'jaba' oleh masyarakat [[Bajau]] di negeri tersebut. Kini 'pisang saba' lebih dikenali sebagai pisang menurun.
 
Menurut legenda dari masyarakat Bajau dan Suluk di Ѕabah, perkataan SABAH mula-mula digunakan oleh masyarakat Вajau di sekitar antara pesisir pantai barat dan pantai timur Ѕabah hinggalah ke kepulauan Ѕulu.Menurut cerita lisan,pada zaman dahulu danDatu telahKamarudin mengambilPutera keputusanSultan untukSulu menetap, diSultan tempatBadaruddin tersebut iaitutelah Ѕabahmengalami dankekalahan enggansewaktu kembali ke Ѕulu apabila pertahanan dan tentera Кerajaan Ѕulu dimempertahankan Tawi-Tawi yangdari merupakanpenjajah PusatSepanyol Pertahanandan Terakhirtelah Kerajaanmengambil Sulukeputusan telahuntuk mengalami kekalahanmenetap di tanganSugut, tentera SepanyolKinabatangan yang ketika itu sedangmerupakan berperangwilayah dengan КerajaanKesultan Sulu dengan bantuan tentera British dan Kerajaanenggan Brunei.Datukembali Padukake MatЅulu Sallehapabila pahlawanpertahanan Sabahdan terbilangtentera bersama-samaКerajaan denganЅulu pengikutnyadi yang terdiri daripada pahlawanTawi-pahlawanTawi telah Bajaumengalami ,Ѕulukkekalahan dandi Irranuntangan telahtentera mendarat di KinabatanganSepanyol. Sewaktu sampai di Kinabatangan mereka telah menjumpai pohon-pohon pisang yang tumbuh subur di kawasan Sungai Kinabatangan. Mereka tidak mengetahui nama sebenar dan jenis pokok pisang yang mempunyai buah yang bersegi-segi dan agak besar itu.Dalam bahasa Bajau dan Suluk di Ѕabah, buah pisang disebut sebagai Sabbah atau Sappah. Mereka seringkali menyebut dan menamakan tempat yang mula-mula mereka tempatjumpai itu sebagai Sabah dan nama itu terus digunakan dalam bahasa harian mereka sehingga ia digunakan untuk merujuk negeri yang ada pada masa sekarang.
 
Nama 'Sabah' pertama kali digunakan pada abad ke-15 oleh para pedagang yang mengembara di antara Kepulauan Borneo Utara hingga ke kepulauan Sulu di Selatan Filipina. Pendek kata, nama 'Sabah' telah pun digunakan sejak sebelum kedatangan [[Syarikat Berpiagam Borneo Utara]] dan [[British]] lagi. Dalam peta Portugis Melaka 1604,Kota Kinabalu disebut sebagai API-API dan Kinabatangan disebut Kinabatangan. Kedua-dua tempat ini dicatatkan didiami oleh orang BAJO dan nama Sabah belum dipetakan ketika ini.
 
Setelah negeri Sabah diambil alih oleh Syarikat Berpiagam Borneo Utara, nama 'Sabah' telah ditukar kepada '[[Borneo Utara]]' secara rasmi pada tahun 1881. Ibu negeri Sabah yang pertama ialah Kudat ( 1881 ). Walau bagaimanapun, nama 'Sabah' kembali digunakan pada tahun 1963 selepas negeri tersebut menyertai Malaysia.<ref>[http://untreaty.un.org/unts/1_60000/16/16/00030780.pdf United Nations Treaty Series No. 8029, Manila Accord between Philippnes, Federation of Malaya and Iindonesia (31 JULY 1963)]</ref><ref>[http://untreaty.un.org/unts/1_60000/18/5/00034224.pdf United Nations Treaty Series No. 8809, Agreement relating to the implementation of the Manila Accord]</ref>
 
Catatan puisi Jawa [[Nagarakertagama]] yang dikarang oleh Prapancha pada tahun 1365 menyebut Sabah sebagai 'Seludang'. Dalam catatan Marco Polo sewaktu beliau singgah di Borneo, Sabah (Brunei)ketika itu dikenali sebagai "BURNI" yang mungkin merujuk kepada Brunei..
 
Masyarakat Dusun turut mempunyai versi cerita mengenai nama Sabah iaitu diperolehi daripada perkataan 'sawa' atau 'sava' id siba do tongus' bermaksud kawasan hilir yang kerap berangin merujuk kepada kawasan Kota Kinabalu dan kawasan-kawasan pantai. Panggilan ini masih digunakan oleh masyarakat Dusun merujuk kepada perkampungan di hilir sungai.
 
==Geografi==
Pengguna awanama

Menu pandu arah