Syarif Mekah: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
382 bait ditambah ,  10 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
(Mencipta laman baru dengan kandungan '''Syarif Mekah'' ialah gelaran yang diberikan kepada gabenor yang memerintah Tanah Suci Mekah dan Madinah. Mereka digelar dengan gelaran syarif ker...')
 
Tiada ringkasan suntingan
'''Syarif Mekah''' ialah gelaran yang diberikan kepada [[gabenor]] yang memerintah Tanah Suci [[Mekah]] dan [[Madinah]]. Mereka digelar dengan gelaran syarif kerana mereka berasal daripada keturunan [[Rasulullah SAW]] atau lebih dikenali sebagai [[Ahlul Bait]] daripada cabang keturunan [[Al Hassan]], putera IbnuKhalifah [[Ali IbnuBin AbuAbi Talib]].
Jawatan gabenor atau Amir Mekah sejak pemerintahan [[Dinasti]] Qitadah tidak lagi dipilih oleh [[khalifah]] tetapi menjadi hak turun temurun golongan Ahlul Bait dari Dinasti Qitadah. Dinasti Qitadah memerintah Mekah dan Madinah daripada tahun [[1201]]-[[1924]]. Pemerintah terakhirnya ialah [[Syarif HusseinHusain]] bin Ali]].
 
''==Dinasti Syarif Mekah, Khadim Al Haramain''==
[[Mekah Al Mukarramah]] ialah kota paling suci dalam Islam kerana ia menempatkan [[Kaabah]] yang merupakan kiblat bagi umat Islam. 2Dua lagi kota suci dalam Islam ialah [[Madinah Al Munawwarah]], tempat makam Rasulullah SAW berada dan [[Baitulmaqdis]], kiblat pertama umat Islam. Sebelum dinasti Syarif Mekah diasaskan, pemerintah Mekah lebih dikenali sebagai [[Wali]] (Gabenor) Mekah yang dilantik oleh Khalifah umat Islam.
 
Pada zaman [[Khulafa' Ar-Rasyiddin]], pemilihan gabenor Mekah kurang diberi perhatian kerana banyak menumpukan perhatian kepada pembukaan wilayah baru dan pergolakan dalam negara ketika di bawah pemerintahan [[Khalifah Uthman]] dan Khalifah Ali. Ketika itu pemilihan wali diambil dari kalangan keluarga [[Bani Hasyim]]. Pada zaman [[Bani UmaiyahUmayyah]] dan [[Abbassiyah]], wali Mekah dilantik dari kalangan keluarga mereka atau penyokong2penyokong-penyokong mereka.
 
Pada akhir abad ke 9M, wujud gerakan yang bergelar Al [[Qaramithah]] yang diasaskan oleh Abu Tahir ibnu Abu Said Al Jaunabi Al Qarmati. Mereka ialah kelompok pelampau agama yang telah berjaya memerintah [[Oman]] dan kemudiannya menakluki Mekah pada tahun 929M dan membunuh rombongan jemaah haji. Mereka terus memerintah Mekah sehingga tahun 965M, sehinggalah mereka dikalahkan dan diusir dari Mekah oleh Syarif Jaafar ibnu Muhammad Al Hassani yang mengetuai rombongan jemaah haji dari [[Mesir]]. Tindakan mengusir puak Qaramithah ini disokong oleh Kerajaan [[Fatimiyyah]] yang merupakan pesaing kepada kerusi kekhalifahan kepada Bani Abbassiyah.
 
Semenjak itu, kerusi penguasa Mekah sentiasa berada di dalam tangan Ahlul Bait dari cabang Al Hassan, cucu Rasulullah SAW. Pada mulanya, Mekah diperintah oleh Dinasti Al Hassani yang diasaskan oleh Syarif Jaafar ibnu Muhammad Al Hassani yang bertahan selama 100 tahun dan penguasa terakhirnya ialah Muhammad Syukr ibnu Abdul Futuh. Beliau tidak memiliki waris dan menyerahkan kuasa pemerintahan Mekah kepada seorang pembesar Bani Abi Tib, Muhammad ibnu Abi Fatik pada 1061M tetapi kuasanya dirampas oleh seorang pemimpin Yaman bernama Ali ibnu Muhammad Al Suhaili. Untuk sementara waktu, wali Mekah bukan dari kalangan Ahlul Bait tetapi Ali tidak lama memerintah sehingga beliau terpaksa menyerahkan semula takhta Mekah kepada keluarga Ahlul Bait semula pada tahun 1062M.
 
Pemerintahan Mekah kini dipegang pula oleh Syarif Muhammad ibnu Jaafar yang mendirikan Dinasti Abi Hasyim yang terus memerintah sehingga tahun 1200M. Malangnya, pemerintah2pemerintah-pemerintah Dinasti Abi Hasyim dikatakan lemah sehingga menyebabkan ketidakpuasan hati penduduk Mekah lalu pembesar2pembesar-pembesar Mekah telah menemui Syarif Qitadah, pemerintah [[Yanbu]] untuk meminta beliau bertindak.
 
Qitadah kemudiannya mengirim puteranya, Handalah untuk mengusir Mikhtar ibnu Isa, pemerintah Abi Hasyim terakhir dalam tahun1201M. Mikhtar meninggal dunia dalam buangan di Yaman 2 tahun kemudian.
 
Sejak pemerintahan Bani Qitadah, wali2wali-wali Mekah tidak lagi dipilih oleh khalifah tetapi menjadi hak warisan keturunan Qitadah. Dinasti Qitadah dapat memerintah Mekah selama 700 tahun bermula dari tahun 1201M hingga 1924M.
 
Berakhirnya penguasaan Dinasti Qitadah terhadap kerusi Syarif Mekah apabila dirampas oleh keluarga [[Muhammad ibnu Saud]]] Al Dar'iyyah yang berasal dari [[Najd]]. Kaum Saudiyyah adalah penganut fahaman [[Wahabi]] yang diasaskan oleh [[Muhammad ibnu Abdul Wahab]].Mereka ialah kelompok yang ekstrim dalam menjalankan penyebaran fahaman mereka. Mereka menghukum bidaah apa sahaja perkara yang tidak ada pada zaman Rasulullah SAW. Mereka juga menganggap Syarif Mekah ialah seorang ahli bidaah.
 
Kaum Saudiyyah selama 300 tahun mereka telah beberapa kali mencuba menakluki Mekah daripada tangan Ahlul Bait tetapi tidak berjaya kerana [[Empayar Turki Uthmaniyah]] melindungi Mekah daripada serangan Saudiyyah. Mekah ketika itu ialah salah satu wilayah naungan Uthmaniyah.
 
Selepas kejatuhan Uthmaniyah pada tahun 1924, Syarif Mekah terakhir, [[Syarif HusseinHusain]] ibnu Ali telah mengisytiharkan dirinya sebagai Khalifah umat Islam. Walau bagaimanapun, pihak barat tidak mahu melihat kembali kewujudan [[Khilafah]] Islam kerana khuatir umat Islam akan bersatu semula untuk melawan pengaruh [[Barat]] di negara-negara umat Islam yang telah dijajah.
 
Oleh itu, bersama-sama pemimpin Saud yang memerintah Najd, British telah merampas kerusi Syarif Mekah daripada tangan Ahlul Bait dan diserahkan kepada kaum Saudiyyah. Wilayah [[Hijaz]] dan Najd disatukan dan dinamakan [[Arab Saudi]] sempena nama pemimpin pertama mereka.
 
Syarif HusseinHusain ibnu Ali, [[Amir]] Mekah dan penguasa Hijaz dan Tanah Arab melarikan diri ke Jordan (ketika itu dikenali sebagai [[Transjordan]] yang meliputi tanah Palestin). Jordan diperintah oleh putera Syarif HusseinHusain, [[Raja Abdullah I]] sebagai raja Jordan pertama. Iraq juga diperintah oleh keluarga Syarif HusseinHusain dengan Raja pertamanya, [[Raja Faisal]] ialahjuga putera Syarif HusseinHusain tetapi Dinasti Syarif HusseinHusain di Iraq hanya bertahan sehingga 3 generasi sahaja iaitu Raja Faisal I, Raja Ghazi I dan Raja Faisal II. Raja Faisal II terbunuh dalam rampasan kuasa yang dilakukan oleh pihak tentera. Sejak itu, Iraq diperintah sebagai sebuah republik.
 
Kejatuhan Syarif HusseinHusain sebagai Amir Mekah sebenarnya ada kaitan dengan penolakan beliau untuk mengiktiraf negara [[Israel]]. Sebagai Khadim Al Haramain atau 'Penjaga Dua Kota Suci', beliau tidak sanggup mengkhianati amanah yang diberikan oleh umat Islam dengan mengiktiraf negara haram Israel yang didirikan di atas tanah kaum muslimin. Beliau terpaksa membayar penolakan tersebut dengan harga yang sangat mahal iaitu kehilangan kedudukan sebagai Amir Mekah dan Raja Hijaz.
 
==Rujukan==
* {{cite book| title=Ahlul-Bait (keluarga) Rasulullah SAW & Kesultanan Melayu |author=Suzana Hj Othman & Hj Muzaffar Dato Hj Mohamad |publisher=Crescent News (K.L.) Sdn.Bhd. |date=2006 |id=ISBN 9833020011}}
190

suntingan

Menu pandu arah