Perbezaan antara semakan "Kee Abdullah"

Jump to navigation Jump to search
382 bait ditambah ,  9 tahun lalu
Kee Abdullah juga pernah terlibat dalam usaha mewujudkan sebuah pekan baru iaitu Pekan Tawau yang baru di sebuah tempat yang lebih strategik iaitu di sebuah tempat yang dikenali sebagai 'Tanjung' untuk menggantikan pekan lama iaitu 'Tawau Lama' yang tidak sesuai lagi untuk dijadikan pusat ekonomi bandar. Usaha ini sebagai langkah untuk menjadikan Tawau sebagai pekan yang lebih luas dan selesa menjadi pusat perdagangan dan perniagaan memandangkan Tawau Lama ketika itu agak sempit dan dipenuhi dengan rumah-rumah kampung masyarakat tempatan.
 
Oleh kerana beliau sangat dihormati oleh masyarakat Melayu dan juga mendapat kepercayaan British beliau telah dilantik menjadi Ketua Masyarakat menggantikan Imam Mustapa. Seterusnya jawatan ketua masyarakat ini telah digantikan dengan jawatan baru yang dikenali sebagai Orang Kaya Kaya atau OKK. Kee Abdullah telah diberi penghormatan untuk pertama kalinya memegang jawatan yang baru ini dan selepas itu beliau dikenali sebagai OKK Kee Abdullah. Beliau telahterus meninggalmemegang duniaamanah padauntuk tahunmemikul 1936tugas ketikadan berusiatanggungjawab 73sebagai tahunKetua setelahAnak lamaNegeri menyumbangkanmerangkap jasaPenghulu danatau berbaktiKetua kepadaMasyarakat bangsasehinggalah Melayuakhir Tawau selama puluhan tahun. Semasahayat beliau meninggaldan dunia,jawatan nama beliauini sangatditeruskan dihormatipula oleh masyarakat Melayu Tawau dikenang kerana jasa-jasaanak beliau. Keranasendiri itulahiaitu juga anak beliau,OKK Abu Bakar Abdullahseorang dilantikpemimpin menggantikanyang beliauberwibawa sebagai, Orangberjasa Kaya-Kaya, (dihormati OKKserta )disayangi atauoleh penghulu merangkap Ketua Masyarakatmasyarakat Melayu PeribumiTawau (ketika Native Chief )hidupnya. Ketika ini, nama beliau telah diabadikan di sebuah jalan di bandar Tawau sempena memperingati jasa-jasa kepada masyarakat dan penduduk di Tawau ini.
 
OKK Kee Abdullah meninggal dunia pada tahun 1936 ketika berusia 73 tahun setelah lama menyumbangkan jasa dan berbakti kepada bangsa Melayu Tawau selama puluhan tahun. Semasa beliau meninggal dunia, nama beliau sangat dihormati oleh masyarakat Melayu Tawau dan beliau terus dikenang kerana jasa-jasa beliau. Kerana itulah juga anak beliau, Abu Bakar Abdullah dilantik menggantikan beliau sebagai Orang Kaya-Kaya ( OKK ) atau penghulu merangkap Ketua Masyarakat Melayu Peribumi ( Native Chief ). Ketika ini, nama beliau telah diabadikan di sebuah jalan di bandar Tawau sempena memperingati jasa-jasa kepada masyarakat dan penduduk di Tawau ini.
Pengguna awanama

Menu pandu arah