Perbezaan antara semakan "Bawang merah"

Jump to navigation Jump to search
65 bait ditambah ,  9 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
}}
 
'''Bawang merah''' ([[bahasa Inggeris]]: ''Shallot'') dikelaskan dalam [[Famili (biologi)|famili]] [[Alliaceae]] dalam [[order]] [[Asparagales]]. Nama saintifiknyasaintifik adalah ''Allium cepa'' var. ''aggregatum''. Bawang merah adalah lebih kecil danserta lebih manis darirasanya berbanding bawang besar. Bawang merah merupakan sejenis tanaman semusim, memiliki umbi yang berlapis (bulb), berakar serabut, dengandan daun berbentuk silinder berongga. Umbi bawang merahUmbinya terbentuk daripada pangkal daun yang bersatu dan membentuk batang yang kemudian berubah bentuk dan fungsinya, membesar danyang akhirnya membesar membentuk umbi berlapis. UmbiJadi, bawang merah terbentuk dari lapisan-lapisan daun yang membesar dan bersatu. Umbiumbi bawang merah bukanlan ubi sebenarnya seperti ubi kentang ataupun ubi keledek. Ia terbentuk dari lapisan-lapisan daun yang membesar dan bersatu.
 
===Khasiat===
Bawang merah mengandungi Vitaminvitamin C, Potassiumpotassium, serat dan Asidasid Folicfolik. Ia juga mengandungi kalsium, zat besi dan tinggiprotein diyang dalam proteintinggi.
 
===Penanaman===
Sama seperti sayur-sayuran yang lain, terdapat dua unsur penting yang diperlukan oleh bawang merah iaitu unsur [[Nitrogen]] (N) dan [[Kalium]] (K). [[Nitrogen]] (N) diperlukan oleh tanaman untuk perkembangan daun, meningkatkan warna hijau daun serta pembentukan cabang. Manakala [[Kalium]] (K) berfungsi dalam pembentukan [[gula]], asas penghasilan [[protein]], pemangkin bagi tindakbalas [[enzim]], menuteralkanmeneutralkan asid organik serta berperanan dalam pertumbuhan jaringan meristem. Pemberian kedua-dua unsur ini dapat membantu proses pembentukan umbi bawang merah. Kekurangan [[kalium]] bagi tanaman bawang merah akan mengurangkan hasil tuaian bawang merah.
 
Bawang merah membiak dengan mengeluarkan tunas pada umbi, atau dikenali sebagai beranak. Anak-anak bawang merah boleh mencapai berbelas setiap pokok.
 
Penuaian boleh dilakukan apabila semua daun bawang merah telah rebah iaitu sekitar 6 hingga 8 minggu selepas penanaman. Tuaian hendaklah dilakukan ketika cuaca kering agar bawang boleh disimpan lama. Penuaian perlu dielakkan selepas hujan kerana bawang akan mudah diserang fungus jika basah ketika dituai. Cara menuai bawang adalah dengan mencabut ia dari atas tanah dan kemudian dijemur sehingga semua daun atas kering.
 
===Kegunaan Masakan===
Bawang merah sebagaiadalah salah satu sayuran yang merupakanpenting dalam bahan penting untuk masakan [[Melayu]], baik untuk masakan rumah tangga, dan juga sebagai bahan dalam industri permakananmakanan. Pengeluaran bawang merah pada masa ini masih tidak mampu memenuhi permintaan yang ada terutama padadi saat menjelang hari-hari perayaan seperti [[hari raya]]. Oleh itu usaha untuk meningkatkan lagi penanaman bawang merah perlu dipertingkatkan lagi. Bawang merah membiak dengan mengeluarkan tunas pada umbi, atau dikenali sebagai beranak. Anak-anak bawang merah boleh mencapai berbelas setiap pokok.
 
===Kegunaan Perubatan===
Beberapa penyelidikan telah dijalankan tentang kasiatkhasiat bawang merah kepadaterhadap kesihatan manusia. Dari beberapahasil penyelidikan dan analisa yang telah dijalankan itutersebut, iamereka mendapati bahawa bawang merah mengandungi 2 compound,sebatian utama. Sebatian iaitupertama sulphurialah compoundsulfur seperti allyl propyl disulphida (APDS) dan sebatian kedua pula ialah flavonoids seperti quercetin. Flavonoid dipercayai mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan kencing manis kerana ia mempunyai unsur-unsur anti-kanser, anti-bakteria, anti-viral, anti-allergenic dan anti-inflammatory. Dari penyelidikan terkini, bawang merah di dapati effektif terhadap sel kanser hati. Bawang merah didapati mengandungi 6 kali ganda kandungan phenolic berbanding bawang biasa (bawang besar). Bawang merah boleh menolong hati membuang toxinstoksin dari badan dan ia mempunyai saponins untuk menhindarmenghindar dan membunuh sel kanser.
 
Bawang merah untukjuga didapati boleh menhindarmenghindarkan kanser perut. Ia mengeluarkan anti-coagulant yang boleh mencairkan darah dan menujukkanseterusnya meningkatkan tahap tinggi aktiviti anti-platelet yang baik untuk pesakit symptomatic antherosclerotic, kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Ia juga membantu meningkatkan fungsi otak dan dengan ituseterusnya mengurangkan risiko penyakit Alzheimer's. Bawang merah juga boleh mengurangkan tahap gula bagi mereka yang menpunyai kencing manis melaluidengan menghadkan keberkesanan insulin dan meninggikan metabolisma glukosa.
 
Memakan bawang merah setiap hari boleh membantu tumbuhanpenumbuhan tisu tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis sehingga 20%. Ia mengandungi Prostaglandin A-1, agen yang kuat untuk mengurangkan tekanan darah (blood pressure). Kandungan sulfurnya juga boleh membantu kulit kelihatan muda.
 
==Pautan Luar==
5,902

suntingan

Menu pandu arah