Perbezaan antara semakan "Teknologi"

Jump to navigation Jump to search
102 bait dibuang ,  8 tahun lalu
k
Membalikkan suntingan oleh RAIMI RUSYDI (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh EmausBot
(penambahan laman web teknologi)
k (Membalikkan suntingan oleh RAIMI RUSYDI (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh EmausBot)
[[Fail:Astronaut-EVA.jpg|thumb|right|200px|Teknologi pertengahan abad ke-20: teknologi angkasa lepas.]]
 
'''[http://www.digitek.my Teknologi]''' merupakan satu konsep yang luas dan mempunyai lebih daripada satu takrifan. Takrifan yang pertama ialah pembangunan dan penggunaan alatan, mesin, bahan dan proses untuk menyelesaikan masalah manusia.Perkataan technology berasal dari perkataan Greek τεχνολογία (technología); dari τέχνη (téchnē), yang bermaksud "seni, kemahiran, rekaan", dan -λογία (-logía), yang bermaksud "pembelajaran, kajian". Istilah ini boleh digunapakai samada secara umum atau dalam bidang tertentu: contohnya technologi pembinaan, teknologi perubatan, dan teknologi maklumat.
 
Istilah teknologi selalunya berkait rapat dengan rekaan dan ''gadget'' menggunakan prinsip sains dan proses terkini. Namun, rekaan lama seperti tayar masih menunjukkan teknologi.
Kerap kali, "baru" dianggap "lebih baik" dalam bidang teknologi atau kejuruteraan. Contohnya komputer baru lebih laju dari komputer lama, dan kereta baru lebih menjimatkan petrol dari kereta lama.
 
Pasti sebuah [http://www.digitek.my teknologi] yang semakin berkembang akan menjadi lebih baik dan ianya semestinya mesra alamtologi. Supaya pencemaran dan kegagalan manusia untuk menangani kerosakan dapat dikurang serta akhirnya dihindari. Teknologi mesra alamtologi amat penting untuk kemajuan manusia.
 
== Pautan luar ==
* [http://www.mosti.gov.my/MostePortal/website/index_bm.jsp Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia]
* [http://www.digitek.my Laman Web Digital Teknologi]
 
{{teknologi}}
245,304

suntingan

Menu pandu arah