Perbezaan antara semakan "Perang Uhud"

Jump to navigation Jump to search
168 bait dibuang ,  8 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
k (r2.7.2) (bot menambah: uz:Uhud jangi)
{{Islam}}
 
'''Perang Uhud''' ini berlaku pada [[15 Syawal]] tahun ketiga Hijrahhijrah. antaraPeperangan ini disertai 1000 orang tentera [[Islam]] denganyang tenteradipimpin kafiroleh [[QuraisyNabi Muhammad]]. Perangmenuju Uhud adalah platform untuk orang Quraisy membalas dendam terhadap kekalahan mereka ketikake [[PerangBukit BadarUhud|Uhud]]. Dinamakantetapi Peranghanya Uhud700 keranaorang iasahaja berlakuyang diberjaya sebuahsampai tempat yang dikelilingi Bukitkemedan [[Uhud]].
Hal ini kerana dipertengahan jalan seramai 300 orang telah berpatah balik ke [[Madinah]] setelah dihasut oleh [[Abdullah bin Abi]] yaitu ketua orang [[Kafir Munafik]].
Tentera [[Kafir Quraisy]] seramai 3000 orang yang diketuai oleh [[Abu Sufian]].
 
== Strategi Nabi Muhammad ==
Pihak Quraisy keluar dari [[Makkah]] dengan gerombolan tentera seramai 3000 orang termasuk para penyokongnya. Pihak Muslim pula keluar dari Madinah di bawah seliaan [[Nabi Muhammad s.a.w]] seramai seribu orang sahaja. Walau bagaimanapun, Abdulah bin Ubai (ketua suku Khazraj) bersama tiga ratus orang yang lain telah menarik diri di tengah perjalanan mereka.
[[Nabi Muhammad]] telah menyusun strategi dengan membahagikan tentera kepada tiga pasukan yaitu pasukan kanan dan kiri berhadapan melawan musuh. Manakala pasukan pemanah telah ditempatkan diatas bukit Uhud. Semua tentera pemanah tidak dibenarkan meninggalkan tempat masing-masing kecuali dengan arahan [[Nabi Muhammad]].
 
== Arahan Nabi Muhammad tidak dipatuhi ==
Di Bukit Uhud, 50 orang yang terdiri daripada pasukan memanah telah diperintahkan untuk mengadakan kubu pertahanan di atas bukit dan diperintahkan agar tidak meninggalkan bukit itu sama ada kalah atau menang sehingga diberitahu kelak.
Pada peringkat permulaan tentera pemanah telah berjaya mengalahkan tentera [[Quraisy]], tentera pemanah telah turun dari [[Bukit Uhud|Uhud]] apabila melihat tentera [[Quraisy]] lari meninggalkan medan perang. Mereka berebut-rebut mengambil harta rampasan perang yang ditinggalkan sehingga mereka lupa larangan [[Nabi Muhammad]] supaya tidak meninggalkan [[Bukit Uhud|Uhud]] walau apapun yang berlaku.
 
== Musyrikin mengambil peluang membuat serangan balas ==
Pertempuran bermula dan mula menyaksikan kegoyahan tentera Quraisy. Tentera musyrik mula berundur dan tentera Muslim mula nampak kejayaan mereka dan ketika itu, tentera yang bertahan di atas bukit mula meninggalkan tempat itu untuk memungut harta yang tertinggal dan menguasai medan kemenangan. Sebaik mereka meninggalkan bukit tersebut, Khalid al-Walid bersama tentera berkudanya serta beberapa pimpinan perang untuk mula menyerang dari belakang iaitu menerusi bukit tersebut.
Apabila melihat tentera [[Islam]] turun dari bukit [[Uhud]], [[Khalid bin Walid]] ketua sayap kanan Kafir Quraisy bertindak balas melakukan serang hendap dari arah belakang. Dalam serangan tersebut, tentera [[Islam]] terkepung dan menjadi lemah kemudian tersebar khabar angin mengatakan [[Nabi Muhammad]] telah terbunuh. Keadaan ini menyebabkan tentera [[Islam]] menjadi kucar-kacir.
 
== Nabi Muhammad tercedera ==
Serangan tersebut memecah-belahkan tentera Muslim dan melemahkan pertahanan mereka. Ketika itulah muncul pelbagai dakwaan dan propaganda yang turut mengatakan bahawa Muhammad telah terkorban. Itu menyebabkan kebanyakan tentera Muslim menjadi lemah dan tidak bersemangat sehingga berpecah kepada kumpulan yang ingin meneruskan perang dan yang ingin lari. Walau bagaimanapun, Muhammad s.a.w. bersama [[Saidina Abu Bakar|Abu Bakr as-Siddiq]], [[Saidina Umar Al-Khatab|Umar ibni al-Khattab]] dan [[Ali bin Abi Thalib]] masih selamat. Ubai bin Khalaf ketika itu muncul untuk membunuh baginda dan baginda mengambil lembing terus menikam Ubai sehingga mati. Ini merupakan pembunuhan yang pertama dilakukan baginda.
Orang kafir Quraisy terus melancarkan serangan dan menghampiri [[Nabi Muhammad]]. Dalam keadaan yang sangat genting itu, [[Abi bin Khalaf]] menghampiri [[Nabi Muhammad]] untuk membunuh baginda.
[[Nabi Muhammad]] mengambil sebatang tombak dan terus merejam keleher [[Abi bib Khalaf]] lalu meninggal dunia. Abi bin Khalaf adalah satu-satunya orang yang dibunuh oleh [[Nabi Muhammad]] sepanjang hayatnya.
Beberapa orang sahabat telah terbunuh ketika bertindak melindungi [[Nabi Muhammad]] dengan membuat perisai, namun baginda mengalami luka pada muka, bibir dan lutut serta pipi ketika terjatuh kedalam perangkap yang digali oleh Abu Amar Al Rahab.
 
== Bilangan tentera yang terbunuh ==
Baginda turut jatuh ke dalam lubang yang digali oleh Abu Amar Ar-Rahab dan dikurung baginda di dalamnya. Ia menyebabkan kedua-dua belah lutut baginda tercedera, cedera pipi, gigi patah dan baginda turut pitam di dalamnya. Kemudian, muncul Fatimah bersama Ali membasuh luka baginda. Tidak kurang juga tentera Muslim yang lain. Jika tidak terkorban, kebanyakannya tercedera dengan hebat. Serangan bertubi-tubi dilakukan oleh tentera Quraisy dengan penuh dendam.
* Bilangan tentera [[Islam]] yang terbunuh dalam peperangan ini kira-kira 70 orang manakala jumlah tentera [[Quraisy]] seramai 32 orang.
* Bapa saudara nabi, Saidina Hamzah bin Abdul Mutallib telah mati terbunuh oleh seorang lelaki bernama Wahsyi
* Perut Saidina Hamzah telah ditebuk oleh isteri [[Abu Sufian]] iaitu Hindun. Hindun telah merentap hatinya lalu mengunyahnya hingga lumit kemudian diluahkannya.
* Nabi Muhammad berasa amat sedih, marah dan memerintahkan agar semua yang mati syahid dikebumikan dengan pakaian yang mereka pakai ketika berperang.
 
== Penghayatan ==
Lebih 70 orang tentera Muslim terkorban manakala hanya 23 orang tentera Quraisy yang terkorban. Hamzah bin Abdul Mutalib iaitu salah seorang panglima Islam turut dibunuh oleh lelaki Habsyi bernama Wahsyi. Menurut sumber dari Syiah, dadanya pula kelihatan telah ditebuk dan hatinya telah dikunyah oleh Hind iaitu isteri Abu Sufyan. Tetapi sumber ini tertolak sama sekali kerana ia dilihat sebagai sikap memburukkan dan memfitnahkan, malah tiada hadis yang sahih mengenai hal ini.
* Allah akan menolong orang-orang yang bertakwa
Baginda memerintahkan agar mereka yang syahid itu dikebumikan bersama pakaian mereka.
* Kita wajib mematuhi arahan ketua selagi arahannya tidak bertentang dengan [[Islam]].
* Berbincang dan berfikir panjang sebelum bertindak
* Bersabar dang reda dengan musibah dan dugaan yang menimpa.
 
Setelah pulang ke Madinah, tentera Muslim mendapat penangan yang hebat apabila diejek oleh Yahudi dan Munafik Madinah dengan mengatakan yang mereka pasti terselamat jika tidak bersama berperang. Peristiwa ini memberi pengajaran kepada para sahabat dan umat Islam seluruhnya bahawa kita perlu taat kepada ketua selain Allah dan rasul-Nya.
 
[[Kategori:625]]
Pengguna awanama

Menu pandu arah