Ismail Hutson: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
1,343 bait ditambah ,  9 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
kTiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
'''Dato' Ismail Bin Hj Omar''' atau lebih dikenali sebagai ''Ismail Hutson'' merupakan seorang pelakon filem Melayu di [[Malaysia]]. Dato' Ismail Bin Haji Omar dilahirkan di [[Selangor]]. Beliau juga merupakan Presiden [[Persatuan Zoologi Malaysia]] yang sering berusaha untuk memulihkan imej [[Zoo Negara]] yang terletak di [[Hulu Kelang]], [[Kuala Lumpur]].
 
==Perfileman==
Beliau terlibat dalam dunia lakonan lebih 2o tahun , sejak 1970-an. Filem terakhirnya ialah [[Mr Cinderella]] (2003) yang dibintangi oleh [[Yusry Abdul Halim]] dan [[Erra Fazira]]. Filem lain ialah [[Layar Lara]] (1997), [[Cinta Kita]] (1995), [[Hantu Siang]] (1986) dan [[Dayang Suhana]] (1978).<ref>[http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2012/7/21/mstar_hiburan/20120721120125&sec=mstar_hiburan Pelakon Ismail Hutson Meninggal Dunia Akibat Sakit Jantung]</ref> Beliau adalah Presiden [[Persatuan Artis Veteran]] yang memperjuangkan nasib dan kebajikan artis tempatan .
 
==Meninggal dunia==
Ismail Hutson meninggal duni pada 21 Julai 2012 di Pusat Perubatan Sime Darby, [[Subang Jaya]], [[Selangor] pada usia 73 tahun. Jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Kota Damansara. Isteri keduanya, Hafidzah Khasbullah memaklumkan bahawa Ismail Hutson demam panas yang agak teruk dan komplikasi penyakit jantung dan dimasukkan ke Unit Rawatan Kritikan. Isteri pertamanya Zaiton Osman mempunyai 7 orang anak.<ref>[http://www.theborneopost.com/2012/07/22/ismail-hutson-dies-of-heart-complication/ Ismail Hutson dies of heart complication]</ref> Mereka menetap di Taman Nusa Subang Bistari, [[Shah Alam]].
 
Dato' Ismail Bin Haji Omar dilahirkan di [[Selangor]]. Beliau kini merupakan Pengerusi Zoo
Negara Malaysia.
 
==Filem lakonan==
16,835

suntingan

Menu pandu arah