Majlis Belia Malaysia: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
[[Imej: Mbm logo.GIF|frames|right|100px|Logo MBM]]
'''Majlis Belia Malaysia''' (MBM) merupakan badan induk yang menyelaras pertubuhan [[belia]] dan [[pelajar]] di [[Malaysia]]. Ia ditubuhkan pada [[23 Julai]] [[1948]] di Victoria Institution (VI), [[Kuala Lumpur]] di mana dahulunya dikenali dengan nama '''Majlis Belia Malaya'''.
 
'''Majlis Belia Malaysia''' (MBM) ditubuhkan pada [[23 Julai]] [[1948]] di Victoria Institution (VI), [[Kuala Lumpur]] di mana dahulunya dikenali dengan nama '''Majlis Belia Malaya'''.
 
== Sejarah ==
Pada 23 Julai 1948, pertemuan seramai 75 orang wakil-wakil pertubuhan di Victoria Institution telah membuka laluan kepada penubuhan '''Majlis Belia Malaya'''. Ekoran dari penubuhan Jawatankuasa Khas Sementara Belia ini, [[Abdul Razak Hussein]] (Tun) dan Tengku Jaafar telah mewakili Tanah Melayu di Persidangan [[Perhimpunan Belia Sedunia]] (WAY) di [[Brunei]]. Bermula dari itulah WAY telah mengiktiraf MBM (sementara) sebagai Jawatankuasa Kebangsaan baginya di Tanah Melayu.
 
Perwakilan belia yang bersidang pada Julai 1948 telah membincang dan berusaha menubuhkan Majlis Belia Negeri dan SettlementsPetempatan. Majlis Belia Negeri Pulau Pinang dndan Province Wellesly telah ditubuhkan pada [[17 November]] [[1948]] dan merupakan Majlis Belia Negeri yang pertama di Tanah Melayu.
 
Majlis Belia Malaya telah diiktiraf secara rasmi pada 9 September 1950 di Pulau Pinang setelah perlembangaannya diterimapakai. Mesyuarat Agung pertama telah diadakan dengan kehadiran badan-badan gabungan iaitu Majlis Belia Negeri. Pada tahun 1951, Kerajaan telah mengiktiraf Majlis Belia Malaya sebagai Majlis Belia Kebangsaan bagi pertubuhan belia di negara ini.
 
== Senarai presiden ==
* 1951 - 1955: [[F.C. Arulnandum]]
* 1955 - 1957: [[Syed Hashim Abdullah]]
* 2005 - kini: [[Shamsul Anuar Haji Nasarah]]
 
== PautanRujukan ==
Sumber :* http://arkib.gov.my/bm/programkhas/kisahsejarah1.htm
 
# http://www.belia.org.my/
== Pautan luar ==
#* [http://www.belia.org.my/ Laman rasmi MBM]
 
[[Kategori: Badan Bukanbukan Kerajaankerajaan Malaysia]]
Pengguna awanama

Menu pandu arah