Perbezaan antara semakan "Rashid Sibir"

Jump to navigation Jump to search
487 bait ditambah ,  14 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
Pengarah yang berasal dari Sungai Nibung, [[Semerah]], [[Batu Pahat]], [[Johor]] ini mula mendapat perhatian ramai sewaktu menghasilkan drama bersiri [[Mat Despatch]]. Drama yang diterbitkan oleh [[Berjaya Filem]] itu telah disiarkan oleh [[RTM]] dari [[1996]] hingga [[2002]].
 
Pengarah yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penyiaran) dari [[UiTM]] ini, merupakan anak ke-11 daripada 13 beradik.
 
Filem pertama arahan Rashid ialah Sutera Putih. Filem itu telah mengangkatnya sebagai Pengarah Harapan pada [[Festival Filem Malaysia]] pada [[1997]]. Persinggahan Abadi lakonan [[Susan Lancaster]] dan [[Shaharuddin Thamby]] merupakan drama pertama arahan Rashid pada [[1993]].
 
Pada 31 Mac 2007, beliau semasa berumur 40 tahun menamatkan zaman bujang dengan berkahwin dengan Nurulhuda Azizi,26 di [[USJ]], [[Subang Jaya]], [[Selangor]].<ref name="Raub, Pahang">[[Utusan Malaysia]]. [http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0408&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm Hujan iringi persandingan Rashid – Nurulhuda]. 8 April 2007.</ref>
 
==Filem==
* Diari Datin
* Ketupat Daun Kering
 
== Rujukan ==
<div class="references-small">
<references/>
<div>
 
[[Kategori:Pengarah filem Malaysia]]
11,584

suntingan

Menu pandu arah