Hamengkubuwono IX: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
gambar
k (r2.7.1) (bot mengubah: nl:Hamengkoeboewono IX)
(gambar)
[[Fail:HB_IXHbix.jpg|thumb|220px|'''''''Hamengkubuwono IX''''''']]
 
'''Sri Sultan Hamengkubuwono IX''' ([[12 April]] [[1912]] - Oktober [[1988]]) adalah Gabenor pertama [[Yogyakarta|Daerah Istimewa Yogyakarta]], Sultan ke-9 Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat (Kesultanan Yogyakarta) dan naib presiden [[Indonesia]] yang kedua.
Selain menjadi Gabenor Yogyakarta, beliau juga dilantik sebagai Menteri Pertahanan pada tahun 1950an dan juga Menteri Penyelaras bagi Ekonomi, Perindustrian dan Pembangunan semasa pemerintahan [[Suharto]], sebelum dinaikkan menjadi Naib Presiden Indonesia pada 1973. Sri Sultan terkenal sebagai seorang yang menolak tawaran untuk melanjutkan penggalnya ke peringkat kedua untuk membantah kuasa authoritarian yang dipegang oleh Suharto.
 
Sri Sultan Hamengkubuwono IX meninggal dunia di ''George Washington University Medical Center'', [[Amerika Syarikat]], semasa dirawat disana pada Oktober 1988 dan dikebumikan di pemakaman diraja di Imogiri, Yogyakarta. Di kraton diraja di sana terdapat sebuah muzium yang didirikan untuk memperingati sumbangan beliau.
 
== Lihat juga ==
65,428

suntingan

Menu pandu arah