Perbezaan antara semakan "SpaceShipOne"

Jump to navigation Jump to search
35 bait dibuang ,  13 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
 
[[Pembiayaan]] baru projek ini datangnya daripada [[Virgin Galactic]], syarikat baru [[Richard Branson]], hartawan [[United Kingdom]], melalui sebuah urus niaga [[Amerika Syarikat]] sebanyak AS$21 juta. Semasa ujiannya, SpaceShipOne mencapai sebilangan "tempat pertama" yang utama, termasuk:
* [[kapal terbang]] dibiayai swasta yang melebihi [[Nombor Mach|Mach]] 2 and Mach 3,
* kapal terbang dibiayai swasta yang melebihi 100 [[kilometer]] tingginya; dan
* kapal terbang boleh guna semula dibiayai swasta yang pertama.
[[Penerbangan 15p SpaceShipOne|Penerbangan 15P]] merupakan [[penerbangan angkasa lepas]] SpaceShipOne yang pertama, serta juga [[penerbangan angkasa lepas manusia]] dibiayai swasta yang pertama. Sedangkan penerbangan ini merupakan penerbangan ujian yang berjaya, ia menghadapi banyak masalah teknik, dan kekurangan-kekurangan tekniknya telah diperiksa dengan teliti sebelum menyertai pertandingan [[Hadiah Ansari X]] pada bulan Oktober [[2004]].
 
Para [[juruterbang]] yang menguji projek SpaceShipOne ialah [[Brian Binnie]], [[Peter Siebold]], [[Mike Melvill]], dan [[Doug Shane]]. Dalam jadual yang berikut, "laju tertinggi" yang dilaporkan ialah [[nombor Mach]] pada akhir bakaran roket. Ia bukannya laju mutlak.
 
 
 
==Pautan luar==
*[http://scaled.com/projects/tierone/index.htm SpaceShipOne] di lamanLaman web ''Scaled Composites:'' SpaceShipOne]
*[http://www.bbc.co.uk/newsa/n5ctrl/events04/sci/spaceship1/nb_60km.ram SpaceShipOneLaman videoweb footage]BBC: diBahagian lamanvideo webSpaceShipOne BBCvideo] News– (memerlukan [[RealPlayer]]; thisvideo isini notbukannya thepenerbangan 100km flight, buttetapi anpenerbangan earlier,ujian shorteryang testlebih flightpendek, probablymungkinnya flightpenerbangan 14P)
*[http://dsc.discovery.com/news/briefs/20040531/xprize.html Laman web ''Discovery:''Private CraftKapal toTerbang ShootSwasta forMeluru Space''ke Angkasa Lepas] – oleh Irene Mona Klotz, Discovery News]
*[http://www.fileradio.com/spaceshipone/ Gambar-gambar pelancaran pada 21 Jun 2004]
 
 
 
[[CategoryKategori:US experimentalKapal aircraftterbang uji kaji Amerika Syarikat 2000-2009]]
[[Kategori: Kapal angkasa lepas]]
[[Category:Spaceplanes]]
[[Kategori: Kapal terbang berkuasa roket]]
[[Category:Rocket-powered aircraft]]
 
[[bg:SpaceShipOne]]

Menu pandu arah