Perbezaan antara semakan "Sepet (filem)"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
5,860 bait ditambah ,  14 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
{{Infobox_Film |
[[Image:sepet_poster.jpg|thumb|right|Poster Sepet]]
| name = Sepet
| image = sepet_poster.jpg
| image_size = 200px
| caption = ''Sepet'' film poster
*| director = [[Yasmin Ahmad]]
| producer = [[Rosnah Kassim]]<br>[[Elyna Shukri]]
| writer = [[Yasmin Ahmad]]
| starring = [[Choo Seong Ng]]<br>[[Sharifah Amani]]<br>[[Linus Chung]]<br>[[Mei Ling Tan]]<br>[[Ida Nerina]]<br>[[Harith Iskander]]<br>[[Adibah Nor]]<br>[[Kar Hoong Thor]]
| music =
| cinematography = [[Low Keong]]
*| editing = [[Affandi Jamaludin]]
| distributor =
| released = [[February 24]], [[2005 in film|2005]]
| runtime = 104 minit
| country = {{flagicon|Malaysia}} [[Malaysia]]
| language = [[Bahasa Inggeris]]<br>[[Bahasa Malaysia]]<br>Loghat Cina [[Bahasa Kantonis|Kantonis]]<br>Loghat Cina [[Bahasa Hokkien|Hokkien]]<br>Bahasa [[Mandarin]]
| followed_by = [[Gubra]] (2006)<br>
| website = http://www.sepet.com.my/
| imdb_id = 0433692
}}
 
Filem '''''Sepet''''' merupakanialah sebuah [[filem]] cerita cinta bercampurkan komedi yang difilemkan di Bandaraya [[Ipoh]], ibu negeri [[Perak]] Darul Ridzuan, [[Malaysia]] pada tahun [[2004]]. SepetDiarah menceritakanoleh [[Yasmin Ahmad]], '''Sepet''' kisahmengisahkan percintaan antara seorang pemuda Cina dandengan pelajarseorang perempuangadis Melayu yang baru sahaja tamat sekolah menengah. Perkataan ''sepet'' itu sendiri bermaksud mata yang bersaiz kecil atau kuyu dan biasanya dirujuk kepada bangsa Cina kerana rupa bentuk mata mereka yang sepet.
 
Perkataan 'Sepet' biasanya merujuk kepada [[mata]]. Mata sepet bermaksud mata yang kecil atau kuyu, dan sering digunakan untuk merujuk kepada mata orang Cina atau [[Tionghoa]].
 
== Jalan cerita ==
 
Lee Seow Loong, juga dikenali sebagai Jason ialah seorang penjaja cakera padat video ([[VCD]]) cetak rompak di sebuah pasar malam di suatu pelusuk di Bandaraya Ipoh. Hidup Jason bertukar apabila seorang anak dara Melayu yang baru sahaja tamat [[SPM]], Orked, tiba di gerainya mencari filem pelakon kegemarannya, [[Takeshi Kaneshiro]]. Kedua-dua orang tertarik oleh rupa wajah satu sama lain dan jatuh hati serta-merta. Jason meninggalkan nombor telefon bimbitnya di dalam kotak VCD yang dibeli Orked yang turut menghubungi Jason. Lantas, mereka berdua terus menjumpai satu sama lain dan begitulah pertalian cinta yang melintasi sempadan perbezaan bangsa mekar antara Jason dan Orked. Gara-gara percintaan mereka terbukti dengan mengambil gambar kenangan, makan serta berjalan dalam hujan bersama. Ada di kalangan rakan sekelas Orked mengejeknya kerana bersama seorang yang bukan sama warna kulit dengannya, namun Orked tidak mempedulikannya lantaran melemparkan hujahnya yang berbunyi, "''For generations, Malay men have been marrying outside their race (Selama berapa keturunan, lelaki Melayu berkahwin di luar lingkungan bangsanya). Sekarang aku (perempuan Melayu) nak buat, semua bising!''"<br><br>
Ah Loong ialah seorang penjaja [[VCD]] cetak rompak. Hidup Ah Loong bertukar apabila seorang pelajar Melayu, Orked, tiba di gerainya mencari filem Takeshi Kaneshiro.
 
Cinta itu bukan tiada ujian daripada-Nya. Lantaran apabila Jason diekori ketua kongsi gelap kawasan Jason menjaja VCDnya, Jimmy, kerana mengesyakinya yang menyebabkan adiknya Maggie hamil ketika dia berada di Hong Kong pada masa itu. Kehamilan Maggie bukan disengajakan lantaran dia sendiri yang enggan melepaskan Jason yang dianggap sebagai teman lelakinya lalu berasmara dengannya. Apabila Orked mengetahui perkara ini, dia memutuskan segala komunikasi dengan Jason namun masih mempunyai sedikit perasaan terhadapnya.<br><br>
 
Keadaan itu berlarutan sehinggalah Orked memperoleh biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di luar negara. Ibunya, Mak Inom, dan orang gaji rumahnya, Kak Yam, yang masih berhubung dengan Jason memberitahu Jason hal tersebut. Jason yang sangat rindu terhadap Orked bergegas ke lapangan terbang dengan menaiki motosikalnya pada hari Orked dijadualkan bertolak untuk menemuinya buat kali terakhir. Dalam perjalanan ke lapangan terbang bersama ibu bapanya, Mak Inom memujuk Orked untuk membaca surat terakhir yang dikirim oleh Jason kepadanya. Dalam surat itu, Jason meluahkan perasaan rindunya yang amat terhadap Orked dengan memberitahunya bahawa dia tidak dapat tidur kerana gagal menuliskan sebuah sajak tentang Orked; akhirnya Jason sedar bahawa Orked merupakan sajak yang dikurniakan-Nya kepadanya. Jason ingin mendengar suara Orked buat kali terakhir supaya dia dapat tidur dengan nyenyak. Pernyataan tersebut menusuk kalbu Orked menyebabkannya menitiskan air mata. Mak Inom kemudian memujuknya supaya menelefon Jason dan memberitahunya perasaan sebenar Orked terhadapnya.
 
Pada penghujung cerita, Jason kelihatan tertiarap di atas jalan raya dengan kepalanya berlumuran darah. Di tepinya, telefon bimbitnya yang telah pecah kaca skrinnya masih berdering. Sama ada Jason telah terkorban dalam kemalangan jalan raya itu tidak terjawab kerana dialan telefon Orked kepada Jason terjawab oleh seseorang yang suaranya seakan-akan Jason.
 
==Anugerah==
'''Festival Filem Antarabangsa Tokyo Ke-18 2005'''
* Filem Asia Terbaik
 
'''Anugerah Video Malaysia Ke-9'''
* Filem Terbaik
 
'''Festival Pengarah Wanita Antarabangsa Creteil Ke-27 di Perancis'''
Pada penghujung cerita, Ah Loong kelihatan terkorban dalam kemalangan jalan raya. Orked menuju ke England untuk melanjutkan pelajaran.
* Filem Terbaik
 
'''Festival Filem Malaysia Ke-18'''
'Gubra', sambungan kepada 'Sepet', juga difilemkan di Ipoh, Malaysia. Gubra adalah filem ketiga Yasmin Ahmad selepas Rabun (2003), dan Sepet (2004).
* Filem Terbaik
* Paparan Skrin Asli Terbaik (Yasmin Ahmad)
* Poster Terbaik
* Pelakon Wanita Penyokong Terbaik (Ida Nerina)
* Pelakon Lelaki Harapan (Ng Choo Seong)
* Pelakon Wanita Harapan (Sharifah Amani)
 
== '''Anugerah ==Kesenian Emas China Sedunia'''
* Filem Terbaik
 
'''Anugerah Era 2005'''
Filem ini memenangi anugerah Filem Asia Terbaik di Tokyo International Film Festival, kali ke-18 pada Oktober 2005. Sepet juga memenangi lima lagi anugerah filem terbaik di Malaysian Video Awards ke-9, Creteil International Women Directors Festival ke-27 di Perancis, Festival Filem Malaysia ke-18, Global Chinese Golden Arts Awards, dan Anugerah Era 2005.
* Filem Terbaik
 
==Cerita Sambungan==
Di Festival Filem Malaysia ke-18 (2005), Sepet memenangi 6 anugerah, iaitu Filem Terbaik, Screenplay Asli Terbaik (Yasmin Ahmad), Poster Terbaik, Pelakon Wanita Penyokong Terbaik (Ida Nerina), Pelakon Lelaki Harapan (Choo Seong Ng), dan Pelakon Wanita Harapan (Sharifah Amani).
Filem cerita sambungan kepada ''Sepet'', ''[[Gubra]]'', turut difilemkan di Ipoh dan ditayang di pawagam pada tahun [[2006]]. Filem ketiga Yasmin dalam siri pengisahan Orked, ''[[Mukhsin]]'', mengisahkan hidup Orked sebelum ''Sepet''.
 
==Sindiran==
== Krew pengeluaran ==
Yasmin Ahmad merupakan seorang pengarah yang mahir dalam menyuarakan sindirannya melalui filemnya. Dalam filem ''Sepet'', Yasmin menyindiri masyarakat Malaysia hari ini seperti berikut:
# Orked telah beberapa kali menyindiri kegodaan rakannya, Ling, terhadap artis-artis lelaki Barat, terutamanya Leonardao Dicaprio. Dia juga memarahi teman lelaki Ling yang mengejeknya dengan mengatakan, "''Muka macam mat salleh, tapi ''English'' (Bahasa Inggeris) tak ''pass'' (lulus)! Sedih, sedar sikit!''" Ini sebenarnya merujuk kepada sikap remaja Melayu sekarang yang terlalu mendewa-dewakan selebriti Barat.
# Orked menyangkal persoalan teman lelaki Ling terhadap hubungan percintaannya dengan seorang bukan Melayu, yakni Jason, dengan memberitahunya bahawa lelaki Melayu telah mengahwini bukan Melayu untuk berapa keturunan lamanya. Ini secara tidak langsung menyindiri pandangan bias yang masih jelas di kalangan masyarakat majmuk Malaysia hari ini terhadap hubungan cinta yang merentasi sempadan bangsa. Ia turut diluahkan menerusi dialog Keong dengan Jason ketika Keong dimasukkan ke hospital. Keong berkata bahawa orang dahulu boleh mengahwini bangsa lain sesuka hati tetapi orang hari ini pula bising terhadap perkara ini sedangkan masyarakat sekarang sepatutnya lebih bertamadun.
# Mak Inom menyatakan kesyukurannya kepada-Nya setelah Orked memperoleh biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di luar negara walaupun mendapat 5A dalam peperiksaan SPM. Kak Yam yang duduk di sisinya dengan perlahan mengatakan bahawa Jason dapat 7A (mungkin beberapa tahun lalu tetapi tidak mendapat biasiswa pun). Ini secara tidak langsung mengkritik layanan bias Kerajaan Malaysia dalam menawarkan biasiswa kepada bukan Bumiputra.
 
==Kontroversi==
Pengarah
''Sepet'' pada mulanya dilarang daripada ditayangkan di pawagan atas empat sebab:
*[[Yasmin Ahmad]]
Penulis Skrip
*Yasmin Ahmad
 
# Terdapat satu adegan di mana ibu bapa Orked menari bersama dengan hanya memakai kain sarung.
Pelakon
# Juga terdapat satu adegan di mana ibu bapa Orked mengusik antara satu sama lain di atas katil.
*[[Ng Choo Seong]] - Jason @ Ah Loong
# Ada satu adegan di mana seluruh keluarga Orked, termasuk Kak Yam, menyikati rambut satu sama lain dengan hanya memakai sarung.
*[[Sharifah Amani]] - Orked
# Jason tidak masuk Islam walaupun bercinta dengan Orked yang merupakan seorang Muslim.
*[[Linus Chung]] - Keong
*[[Tan Mei Ling]] - Mah (Ibu Ah Loong)
*[[Ida Nerina]] - Mak (Ibu Orked)
*[[Harith Iskandar]] - Abah (Ayah Orked)
*[[Adibah Noor]] - Kak Yam
*[[Thor Kar Hoong]] - Pah (Ayah Ah Loong)
 
Namun demikian, Yasmin mendapat sokongan daripada pihak kerajaan dan akhirnya ''Sepet'' dibenarkan ditayang di pawagam-pawagam Malaysia dengan 9 potongan.
Diproduksi oleh
*Produksi Ekslusif - [[Rosnah Kassim]]
*Producer - [[Elyna Shukri]]
Cinematography oleh
*[[Low Keong]]
Penyunting Filem oleh
*[[Affandi Jamaludin]]
Arah Seni (Art Direction) oleh
*Odeng
*Ujang
 
[[en:Sepet]]
[[zh:单眼皮]]
[[Kategori:Filem_Malaysia_tahun_2004|Sepet]]
23

suntingan

Menu pandu arah