Perbezaan antara semakan "Tok Gajah"

Jump to navigation Jump to search
185 bait dibuang ,  8 tahun lalu
k
tiada ringkasan suntingan
k
'''Imam Rasu bin Shahrum ''' atau juga dikenali sebagai '''Tok Gajah''', Khatib Rasu dan Imam Perang Rasu ialah [[Orang Besar Raja]] [[Pahang]] dengan gelarannya ialah Orang Kaya Indera Gajah Pahang. Beliau juga merupakan penasihat utama [[Sultan Ahmad Muazzam Shah ibni Almarhum Bendahara Sri Maharaja Tun Ali|Sultan Ahmad Muazzam Shah]], [[Sultan Pahang]] dalam segala hal yang berkaitan dengan [[Hulu Pahang]], iaitu kawasan-kawasan di hilir sungai dari [[Pulau Tawar]]. Beliau merupakan Orang Kaya Raja yang berkuasa dari kawasan [[Batu Redap]] sampai ke [[Kuala Piul]], kawasan dari [[Tanjung Sakti]] sampai ke [[Kangsa]], kawasan dari [[Pedah]] hingga ke [[Tanjung Lindung]] dan juga [[Lembahan Sungai Budu]] di [[Lipis]]. Kedudukan beliau setaraf dengan Orang Besar Empat di Pahang.
 
Perjanjian Sultan Pahang dengan pihak penjajah pada ketika itu tidak menyenangkan rakyat yang berasa maruah dan martabat orang melayu terancam. Pihak British dibenarkan atas persetujuan Sultan untuk mengutip cukai dan mengambil alih pentadbiran negeri dimana pembesar pembesar melayu mula dipinggir.Di sini bermulalah kebangkitan rakyat dan berlakunya peristiwa Perang Semantan.
Beliau juga merupakan ketua pasukan [[Sultan]] dalam penentangan terhadap penjajah [[British]] bersama [[Abdul Rahman bin Tuanku Imam Nuh|Datuk Bahaman]] dan pejuang-pejuang sezamannya yang dipimpin oleh [[Tok Ku Paloh]] tahun 1893/1895. Tok Gajah sanggup menghadapi askar-askar British yang lengkap bersenjata ketika bertindak menghalau penjajah British yang hendak merampas pemerintahan negeri Pahang. Tok Gajah adalah ayah kepada [[Mat Kilau]], pahlawan [[Melayu]] [[Pahang]].
 
BeliauTok jugaGajah merupakan ketua pasukanpemberontak [[Sultan]]dipilih Tok Ku Paloh dalam penentangan terhadap penjajah [[British]] bersama [[Abdul Rahman bin Tuanku Imam Nuh|Datuk Bahaman]] dan pejuang-pejuang sezamannya yang dipimpin oleh [[Tok Ku Paloh]] tahun 1893/1895. Tok Gajah sanggup menghadapi askar-askar British yang lengkap bersenjata ketika bertindak menghalau penjajah British yang hendakbersekutukan merampaspengikut pemerintahan negeriSultan Pahang. Tok Gajah adalah ayah kepada [[Mat Kilau]], pahlawan [[Melayu]] [[Pahang]].
Bersama-sama dengan [[Abdul Rahman bin Tuanku Imam Nuh|Datuk Bahaman]], [[Datuk Lela]] dan [[Mat Kilau]], Tok Gajah merupakan salah seorang pahlawan yang terlibat dalam mematahkan pemberontakan [[Pahang]] antara tahun [[1891]] hingga tahun [[1895]]. Bersama dengan [[Wan Lingga]], Tok Gajah telah diarahkan oleh [[Bendahara]] [[Wan Ahmad]] untuk menyerang [[Maharaja Perba]] dan [[Orang Kaya Setia Lela]]. Ini disebabkan perselisihan antara Maharaja Perba dengan Bendahara. Beliau pernah diutuskan ke [[Singapura]] bagi mendapatkan khidmat [[peguam]] sebagai penasihat Sultan Ahmad.
 
Pada tahun 1892, Sultan Ahmad mengangap Tok gajah sebagai pengkhianat kerana melanggar perjanjian baginda Sultan dengan pihak British.Oleh itu, baginda merayu agar pihak British mengeluarkan perintah tangkap ke atas Tok Gajah. laluIni memaksa beliauTok Gajah menyelamatkan diri ke [[Ulu Kelantan]] dan kemudian ke Hulu Terengganu sebelum meninggal dunia pada tahun 1901. Kubur Tok Gajah terletak di [[Kampung Pasir Nering]], [[Kuala Berang]], [[Hulu Terengganu]], [[Terengganu|Terengganu Darul Iman]].
 
== Rujukan ==
59

suntingan

Menu pandu arah