SS: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
10 bait ditambah ,  9 tahun lalu
Menjangka kekalahan, sebilangan besar anggota SS cuba melarikan diri ke negara-negara Amerika selatan. Pelarian ini dikatakan telah dibantu oleh satu pertubuhan yang dikenali sebagai [[ODESSA]], singkatan bahasa Jerman bagi '''O'''rganisation '''d'''er '''e'''hemaligen '''SS - A'''ngehörigen, diterjemah sebagai Organisasi Bekas Anggota SS. Ramai yang ditangkap dan di dakwa oleh pihak kuasa Bersekutu di Perbicaraan Nuremberg bagi jenayah perang, dan penjenayah-penjenayah SS yang masih bebas menjadi sasaran pasukan polis dibeberapa negara Bersekutu,Jerman Barat,Jerman Timur,Austria dan Israel.
 
Pihak Nazi menganggap SS sebagai satu unit elit, atau "[[Pengawal Praetorian]]" parti,dengan semua anggota SS dipilih berdasarkan ketulenan bangsa dan taatkesetiaan pada Parti Nazi. Pada peringkat awal SS, calon-calon pegawai mesti membuktikan mereka berketurunan Jerman darisejak tahun 1750. Mereka juga dikehendaki membuktikan keturunannenek moyang mereka bukan dari kalangan Yahudi. Kemudian, apabila perang mendesaksemakin adalahterdesak mustahilia sukar untuk membuktikanmengesahkan keturunan calon-calon pegawai, bukti peraturan keturunan telah digugurkan.
 
Berbeza dengan [[Allgemeine SS]] (sayap politik) yang berseragam hitam, [[Waffen-SS]] (sayap tentera) berubah menjadi tentera darat kedua Jerman disamping Wehrmacht dan beroperasi bersama dengan mereka, terutama dengan Heer.
13,586

suntingan

Menu pandu arah