Perbezaan antara semakan "Kuning"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
321 bait ditambah ,  14 tahun lalu
* Kuning ialah warna untuk [[Parti Baru Republik China)|Parti Baru]] di [[Republik China]] ([[Taiwan]]) yang menyokong [[Penyatuan semula Cina]]. Semua [[pensel]] dicat dengan warna kuning untuk mengaitkan dengan negara China di mana [[grafit]] yang terbaik boleh didapati; sebelum itu, hanya pensel yang menggunakan grafit China dicat dengan warna kuning.
* Di Amerika Syarikat, [[Demokrat Anjing Kuning]] merujuk kepada pengundi negeri-negeri Amerika Syarikat Selatan yang sentiasa mengundi calon-calon [[Parti Demokrat Amerika Syarikat|Demokrat]] pada akhir [[abad ke-19]] dan awal [[abad ke-20]]. Mereka berbuat demikian disebabkan rasa geram yang masih ada terhadap [[Parti Republikan Amerika Syarikat|Parti Republikan]] yang bermula sejak [[Perang Saudara Amerika Syarikat]] dan tempoh "Pembinaan Semula". Kini, istilah itu digunakan untuk penyokong tegar untuk "anjing kuning" ataupun calon Parti Demokrat.
* Di Negara Brunei Darussalam, Kuning melambangkan warna Diraja pada masa dahulu sehingga kini. Seperti warna kuning emas ia merupakan lambang kehormatan dan kedaulatan seseorang Raja. Jika ada berlangsungnya Adat-Istiadat Diraja, maka orang biasa atau rakyat jelata dilarang untuk memakai atau menggunakan warna kuning.
 
=== Keetnikan ===
Pengguna awanama

Menu pandu arah