Perbezaan antara semakan "Diskriminasi"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
1,239 bait dibuang ,  8 tahun lalu
 
Diskriminasi dianggap sebagai sesuatu yang tidak adil berdasarkan prinsip "setiap manusia harus diberi hak dan peluang yang sama"(Bahasa Inggeris: ''Equal Opportunity'')
 
== Jenis-jenis Diskriminasi ==
Diskriminasi adalah perlakuan buruk yang ditujukan terhadap kumpulan [[manusia]] tertentu. Berdasarkan sasaran, diskriminasi boleh dibahagikan kepada beberapa jenis seperti dibawah:
 
* '''Diskriminasi Umur'''<br /> Individu diberi layanan yang tidak adil kerana beliau tergolong dalam lingkungan umur tertentu. Misalnya, di negara [[Malaysia]] [[remaja]] sentiasa dianggap orang yang menimbulkan masalah sehingga timbul istilah "masalah remaja".
 
* '''Diskriminasi Jantina'''<br /> Individu tidak adil kerana jantina mereka. Misalnya, seorang wanita menerima gaji yang lebih rendah dengan lelaki sejawatnya, walaupun sumbangan mereka adalah sama.
 
* '''Diskriminasi Kesihatan'''<br /> Individu diberi layanan yang tidak adil kerana mereka menderita penyakit atau kecacatan tertentu. Misalnya seorang yang pernah menderita sakit jiwa telah ditolak untuk mengisi jawatan yang tertentu, walaupun ia telah sembuh dan mempunyai keupayaan yang diperlukan.
 
* '''Diskriminasi Ras'''<br /> asu yang diwakili mereka.
 
* '''Dikriminasi Agama'''<br /> Individu diberi layanan yang tidak adil berdasarkan [[agama]] yang dianuti.
 
* '''Diskriminasi Kaum'''<br /> Tidak memberi layanan yang sama rata kepada kaum lain.
 
== Lihat Juga ==
Pengguna awanama

Menu pandu arah