Perbezaan antara semakan "Sekolah Kebangsaan Sungai Binjai"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
Nama "Sungai Binjai" berasal dari pokok-pokok buah binjai yang tumbuh di sepanjang sungai. Buah-buahan ini boleh dimakan dan ia boleh membesar sehingga sekilogram apabila cukup matang.
 
Menurut sumber mulut-ke-mulut yang diceritakan oleh orang-orang tua di Kampung Meru <ref>{{cite web |url= http://www.kgmeru.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1|title= Sejarah Kampung Meru|date= 28 October 2007 |website= Portal Kampung Meru |accessdate=27 August 2013}}</ref>, sungai ini adalah tempat yang terkenal di dalam cerita rakyat, iaitu kisah ''Batu Belah Batu Bertangkup''<ref>Ada juga yang mengatakan cerita ini berasal di Langkawi, Kedah</ref>, di mana kisah seorang ibu yang mahu makan telur belacak, dan akhirnya ditelan oleh batu ajaib selepas dia melarikan diri, berasa kecewa dengan anaknya yang memakan telur belacak berharga itu tanpa kebenaran dari ibu tersebut. Ibu tersebut meminta untuk ditelan oleh batu itu sendiri dan dikunci di dalam buat selama-lamanya.
 
===Permulaan (1917-1923)===
Dikatakan bahawa sejarah Sungai Binjai lebih tua dari Kampung Meru sendiri, dan mengapa sekolah ini dinamakan selepas itu. Sekolah ini telah dikenali sebelum ini sebagai Sekolah Melayu Sungai Binjai. Sekolah ini telah mula dibina oleh masyarakat tempatan (yang terdiri dari sukuorang-orang Jawa) pada tahun 1917 untuk memenuhi keperluan penduduk di Kampung Meru, di bandar Klang untuk membolehkan anak-anak mereka untuk mendapatkan pendidikan yang sepatutnya. Pada 6 Oktober 1917, sekolah ini bermula dengan hanya 49 orang murid. Pengasas dan Guru Besar yang pertama, En. Abdul Karim b. Taari adalah satu-satunya guru pada masa itu yang berkhidmat untuk sekolah.
 
Pada tahun 1917 tapak sekolah asal ditubuhkandibina padadan lamankini webmenjadi ini sekarangtapak SJK (Cina) Tiong Hua Kok Bin dan digunakan sehingga tahun 1923.
 
===Perpindahan Pertama (1923-1954)===
Pada tahun 1924 nama sekolah ini telah ditukar kepada '' Sekolah Kebangsaan Sungai Binjai '' dan berpindah ke tapak Pusat Kesihatan Meru hari ini. Pada tahun 1924 sebuah bangunan sekolah baru telah dibina di Jalan Paip kira-kira suku batu dari Pekan Meru. Walaubagaimana pun keadaan bangunan juga sama dengan sekolah lama. Peningkatan jumlah murid-murid dari semasa ke semasa, sehingga ia mencapai kepada 105 murid. Sekolah ini tidak lagi sesuai untuk digunakan sebagai kerana beberapa sebab: peningkatan bilangan murid dan kedua, sekolah ini sering ditenggelami air apabila hujan lebat. Jelas sekali perkara-perkara ini adalah sebab kenapa pembelajaran murid telah terganggu untuk beberapa waktu . Murid-murid di semua peringkat telah diletakkan di dalam satu bangunan tanpa sekatan, dan keadaan ini berlangsung sehingga tahun 1954.
 
Kediaman Guru Besar bercantum terus dengan bangunan sekolah. Guru-guru lain tinggal di kuarters (rumah berkembar 3 pintu) berhampiran sekolah. Ia terletak di belakang sekolah.
 
Pada tahun 1917 tapak sekolah asal ditubuhkan pada laman web ini sekarang SJK (Cina) Tiong Hua Kok Bin dan digunakan sehingga tahun 1923.
Senarai Guru Besar SK Sungai Binjai semenjak 1917:
:1. En. Abdul Karim bin Taari (1917 - 1924)
Pengguna awanama

Menu pandu arah