Perbezaan antara semakan "Ahli Sunah Waljamaah"

Jump to navigation Jump to search
kemas
k
(kemas)
 
==Takrifan==
'''Ahli Sunah''' ialah orang-orang yang mengikuti [[sunah]] dan berpegang teguh dengannya dalam semua perkara yang di atasnya [[Muhammad|Rasulullah]] s.a.w berada dan juga [[Sahabat Nabi|para sahabatnya]]. Oleh sebab itu, Ahli Sunah yang sebenarnya ialah [[Sahabat Nabi|para sahabat Rasulullah ]]<nowiki/>s.a.w SAW dan orang-orang yang mengikuti mereka hingga ke hari kiamat.
 
==Sejarah==
===Fitnah di tubuh Islam===
====Fitnah pada saatketika kewafatan Rasulullah s.a.w.SAW====
 
Ketika [[Muhammad]] Rasulullah s.a.w wafat, maka berlakulah salah faham antara golongan Muhajirin dan Ansar untuk melantik sesiapa yang selanjutnya menjadi pemimpin kaum muslimin. Para sahabat melihat hal ini akan mengakibatkan perang saudara antara kaum muslimin Muhajirin dan Ansar. Setelah masing-masing mengajukan delegasi untuk menentukan siapa khalifah pengganti Rasulullah s.a.w, akhirnya disepakati oleh kaum muslimin untuk mengangkat Sayyidina Abu Bakar as-Siddiq r.a sebagai khalifah.
 
 
====Fitnah masa khalifah ke-4====
Segera setelah baiat Khalifah [[Ali bin Abi Talib|Ali]] r.a mengalami kesulitan bertubi-tubi. Orang-orang yang terpengaruh oleh Abdullah bin Saba' terus menerus mengadu domba para sahabat. Usaha mereka berjaya. Para sahabat salah faham mengenai kes undang-undang pembunuhan Uthman. Yang pertama berasal dari isteri [[Rasulullah]] s.a.w, Sayidatina [[Aisyah binti Abu Bakar|Aisyah]] r.haa., bersama dengan [[Talhah binibn Ubaidillah|Talhah]] bin Ubaidullah dan [[Az-Zubair binibn Awwam|Zubair]] bin Al-Awwam berjaya diadu domba hingga terjadilah [[Perang Jamal]] atau dikenali sebagai [[Perang Unta]]. Dan kemudian oleh [[Muawiyah bin Abu Sufyan|Mu'awiyah]] bin Abu Sufyan yang diangkat oleh Sayyidina [[Uthman bin Affan|Uthman]] sebagai Gabenor di Syam, mengakibatkan berlakunya [[Perang Shiffin|Perang Siffin]]. Melihat banyaknya korban dari kaum muslimin, maka pihak yang berselisih mengadakan ishlah atau keamanan. Para pemberontak tidak senang dengan adanya keamanan diantara kaum muslimin. Kemudian terjadilah usaha pembangkangan oleh mereka yang pada awalnya berpura-pura atau munafik. Merekalah golongan [[Khawarij]].
 
===Tahun Jamaah===
 
===Sunah Madinah===
Kaum muslimin mendalami agama berdasarkan al-Quran, dan memperhatikan serta ingin mempertahankan sunnah Nabi s.a.w di Madinah. Akhirnya ilmu hadis yang berkembang selama beberapa abad, sampai tuntasnya masalah pembukuan hadis sebagai wujud nyata sunnah pada sekitar akhir abad ke-3 Hijrah. Saat itu, lengkap sudah kodifikasi hadis dan menghasilkan '''al-Kutub al-Sittah''' (Buku Yang Enam) yakni oleh [[Imam Bukhari|al-Bukhari]] (w. 256 H), [[Imam Muslim|Muslim]] (w. 261 H), [[Imam Ibnu Majah|Ibnu Majah]] (w. 273 H), [[Imam Abu Daud|Abu Daud]] (w. 275), [[Imam TurmudziTirmidzi|al-Turmudzi]] (w. 279 H) , dan [[Imam Nasa'i|al-Nasa'i]] (w. 303 H).
 
===Perkembangannya kemudian===
 
===Hanafi===
Didirikan oleh [[Imam Abu Hanifah]], Mazhab Hanafi adalah yang paling dominan di dunia Islam (sekitar 45%), penganutnya banyak terdapat di [[Asia]] Selatan]] ([[Pakistan]], [[India]], [[Bangladesh]], [[Sri Lanka]], dan [[Maldives]]), [[Mesir]] bahagian Utara, separuh [[Iraq]], [[Syria]], [[Lubnan]] [[Turki]], [[Uzbekistan]], [[Turkmenistan]], [[Tajikistan]], [[Kazakhstan]], [[KyrgystanKyrgyzstan]], [[China]], [[Bosnia]] dan [[Palestin]] (campuran Syafi'i dan Hanafi), Kaukasia ([[Chechnya]], [[Dagestan]]). Mazhab Hanafi adalah mazhab rasmi 2dua buah empayar Islam terbesar iaitu Bani [[AbbasiyahKerajaan Bani Abbasiyyah]] dan [[Empayar Uthmaniyyah]] (Turki).
 
===Maliki===
 
=== Syafi'i ===
Diasaskan oleh [[Imam Syafii]] yang mempunyai penganut sekitar 28% Muslim di dunia. Pengikutnya tersebar di bahagian utara [[Iraq]], [[Kurdistan]], [[Iran]] (semasa zaman [[Seljuk]]), [[Mesir]] (semasa zaman Dinasti [[AyyubiyahDinasti Ayubiyyah]]), [[Somalia]], [[Yaman]] di wilayah [[Hadramaut]], [[Indonesia]] , [[Thailand]], [[Singapura]], [[Filipina]], [[Sri Lanka]] dan menjadi mazhab rasmi negara [[Malaysia]] dan [[Brunei]] Darussalam.
 
===Hanbali===
Bermula oleh para murid Imam [[Ahmad ibn Hanbal|Ahmad bin Hanbal]]. Mazhab ini diikuti oleh sekitar 5% muslim di dunia dan dominan di daerah [[Semenanjung Arab]]. Mazhab ini merupakan mazhab yang saat ini dianut di [[Arab Saudi]].
 
== Rujukan ==
{{stub}}
{{reflist}}
 
{{Topik Islam}}
{{Literatur hadis Sunni}}
 
[[Kategori:Demografi Iran]]
65,412

suntingan

Menu pandu arah