Perbezaan antara semakan "Perdana Menteri Palestin"

Jump to navigation Jump to search
k
kemas
k (kemas)
|laman =
}}
'''Perdana Menteri Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin''' atau '''Perdana Menteri Palestin''' adalahialah jawatan ketua kerajaan yang bertanggungjawabbertanggung jawab mengurus dan mentadbir [[Palestin]], yang beroperasi di antara tahun 2003 sehingga sekarang2013 apabila ia secara rasmi berubah menjadi [[Negara Palestin]]. Sesetengah negaraorang masih merujuk Perdana Menteri di Semenanjung[[Genting Gaza]], iaitu [[Ismail Haniyeh]] sebagai Perdana Menteri Palestin.
 
== Sejarah ==
Pejabat Perdana Menteri telah ditubuhkan pada tahun 2003 untuk menguruskan hari-hari aktiviti-aktiviti kerajaan Palestin. Kedudukan ini telah diwujudkan kerana kedua-dua [[Israel]] dan [[Amerika Syarikat]] telah menunjukkan keengganan mereka untukenggan berunding secara terus dengan [[Presiden Palestin|Presiden]] [[Yasser Arafat]]. Struktur eksekutif kerajaan bagaimanapun terletak di bawah Presiden Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin.
 
== Perdana Menteri Pertama ==
Pada bulan Mac 2003, [[Presiden Palestin|Presiden]] [[Yasser Arafat|Arafat]] mencalonkan [[Mahmoud Abbas]] untuk jawatan Perdana Menteri Palestin pertama. Pada 29 April, [[Majlis Perundangan Palestin]] yang telah meluluskan pelantikan itu.
 
== Tempoh jawatan ==

Menu pandu arah