Perbezaan antara semakan "Futsal"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
682 bait ditambah ,  14 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
[[Imej:Futsal_players.jpg|thumb|right|300px|Futsal]]'''Futsal'''merupakan versi bola sepak tertutup iaitu dibenarkan secara rasmi oleh badan pentadbiran antarabangsa bola sepak, Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Namanya berasal daripada bahasa Portugis futebol de salão, dan Spanish fútbol de salón,. keduaKedua-dua yangduanya bermaksud dewan bola sepak.
 
Futsal dimainkan oleh lima pemain dalam satu pasukan,. slahSalah seorang daripadanya merupakan penjaga gol. Antara perbezaan bola sepak dengan futsal ialah padang bola sepak dibatasimenggunakan olehgelanggang garisanyang manakalabesar berbanding futsal dibatasiyang olehagak papankecil. (boards)Masa danpermainan futsal juga jaring.singkat iaitu 20 minit bagi setiap separuh masa.Bola yang digunakan juga lebih berat membuatkan pemain mengawal bola dengan baik. Tambahan pula, kawasannya yang lebih lebih kecil memaksa pemain meningkatkan tahap kemahiran serta membuat keputusan dengan lebih cepat. Kesalahan-kesalahan seperti rempuhan bahu dan melakukan gelungsur terhadap pihak lawan dilarang sama sekali. Disamping itu, mana-mana pasukan yang mengumpulkan kesalahan keenam bagi setiap separuh masa akan dihukum dengan sepakan penalti kedua. Seterusnya kesalahan berikut juga akan dihukum dengan sepakan penalti kedua.Kesalahan-kesalahan ini dinamakan kesalahan terkumpul.
 
Pada masa sekarang futsal berkembang dengan pesat. Banyak gelanggang-gelanggang baru dibina bagi tujuan memberi peluang kepada orang ramai merasai keseronokan bermain futsal. Ia bukan sahaja terhad kepada golongan lelaki tetapi juga perempuan.
 
{{stub}}
2

suntingan

Menu pandu arah