Perbezaan antara semakan "Futsal"

Jump to navigation Jump to search
532 bait ditambah ,  13 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
[[Imej:Futsal_players.jpg|thumb|right|300px|Futsal]]
[[Imej:Futsal_players.jpg|thumb|right|300px|Futsal]]'''Futsal''' merupakan versi [[bola sepak]] tertutup iaitu dibenarkanyang secara rasmi diselia oleh badan pentadbiran antarabangsa bola sepak, ''Fédération Internationale de Football Association'' ([[FIFA]]). Namanya berasal daripada bahasa Portugis ''futebol de salão'', dan Spanishbahasa Sepanyol ''fútbol de salón''. Kedua-duanya bermaksud dewan 'bola sepak dalam dewan'.
 
Futsal dimainkan oleh lima pemain dalam satu pasukan. Salah seorang daripadanya merupakan [[penjaga gol]]. Antara perbezaan bola sepak dengan futsal ialah padang bola sepak menggunakan gelanggang yang besar berbanding futsal yang agak kecil. Masa permainan futsal juga singkat iaitu 20 minit bagi setiap separuh masa. Bola yang digunakan juga lebih berat membuatkan pemain mengawal bola dengan baik. Tambahan pula, kawasannya yang lebih lebih kecil memaksa pemain meningkatkan tahap kemahiran serta membuat keputusan dengan lebih cepat. Kesalahan-kesalahan seperti rempuhan bahu dan melakukan gelungsur terhadap pihak lawan dilarang sama sekali. DisampingDi samping itu, mana-mana pasukan yang mengumpulkan kesalahan keenam bagi setiap separuh masa akan dihukum dengan sepakan penalti kedua. Seterusnya kesalahan berikut juga akan dihukum dengan sepakan penalti kedua. Kesalahan-kesalahan ini dinamakan kesalahan terkumpul.
 
Pada masa sekarang futsal berkembang dengan pesat. Banyak gelanggang-gelanggang baru dibina bagi tujuan memberi peluang kepada orang ramai merasai keseronokan bermain futsal. Ia bukan sahaja terhad kepada golongan lelaki tetapi juga perempuan.
 
{{stub}}
 
[[CategoryKategori:Bola sepak]]
[[Kategori:Sukan berpasukan]]
[[ar:كرة القدم داخل الصالات]]
[[ca:Futbol sala]]
[[cs:Futsal]]
[[de:Futsal]]
[[en:Futsal]]
[[es:Fútbol sala]]
[[eo:Futsalo]]
[[fr:Football en salle]]
[[hr:Futsal]]
[[id:Futsal]]
[[it:Calcio a 5]]
[[hu:Futsal]]
[[nl:Futsal]]
[[ja:フットサル]]
[[no:Futsal]]
[[pl:Futsal]]
[[pt:Futebol de salão]]
[[ro:Futsal]]
[[ru:Мини-футбол]]
[[fi:Futsal]]
[[sv:Futsal]]
[[th:ฟุตซอล]]
[[tr:Futsal]]
[[uk:Футзал]]
[[zh:室内足球]]
65,422

suntingan

Menu pandu arah