Pergi ke kandungan

Felda Lubuk Merbau: Perbezaan antara semakan

142 bait ditambah ,  8 tahun lalu
continue
Kururubot (bincang | sumb.)
k Bot: tukar kategori yang dilencongkan, Felda ke FELDA
continue
Baris 1:
'''Felda Lubok Merbau''' adalah kawasan penanaman [[getah]] dan [[kelapa sawit]] yang terletak di [[Sik]], [[Kuala Nerang]] , [[Kedah]]. [[Merbau]] ialah nama sejenis pokok liar yang banyak di kawasan ini terutama di sekitar [[Sungai Muda]]. Iakampung ini telah ditadbir oleh pegawai [[Felda]].
 
Antara kawasan berhampiran ialah NamiKampung nami, kampung danglau, Kampung Sungai Bakap, KsmpungKampung Jurong dan Kampung Baru Nami.Jarak Kawasankampung ini diairipekan olehini [[Sungaidengan Muda]]pekan .pendang Pendudukini membeli-belahadalah diselama [[Sik]]30 atauminit diperjalanan. [[Kuala Nerang]].
 
Kawasan ini dahulu merupakan kawasan hutan tebal yang menjadi tempat persembunyian [[komunis]] [[PKM]]. Pada 1964, [[Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan]] ([[FELDA]]) menjemput peneroka yang terdiri daripada penduduk miskin dan tidak bertanah di kawasan pedalamanpendalaman. Pada 1968, seramai 178 peneroka ditempatkan di Felda Lubuk Merbau. Kini, terdapat 769 peneroka terdiri daripada peringkat 1 hingga peringkat 9 di FELDA Lubuk Merbau. kampung ini mempunyai bilangan penduduk lebih kurang seramai 5000 orang penduduk.
 
edited by - Muzakkir Ali.
 
[[Kategori:FELDA]]
Pengguna awanama