Pergi ke kandungan

Sultan Ja’afar Safiuddin Mu’azzam Shah ibni al-Marhum Raja Kechil Tengah Ahmad: Perbezaan antara semakan

(Membatalkan semakan 3658208 oleh 183.171.161.219 (Perbincangan))
Tatkala Ia naik takhta, Sultan Jaafar dilantik Raja Ngah Ali ibni Sultan Shahabuddin sebagai Raja Muda dan Raja Ismail bin Saiyid Al-Khairat (Raja Siak) sebagai Raja Bendahara, manakala Raja Lop Yusuf (anak lelaki sulung Sultan Abdullah Muhammad Shah I) telah diketepikan.
 
Ia adalah semasa pemerintahannya bahawa peperangan Larut memecah antara pelombong Cina, peperangan pertama adalah pada tahun 1861. Para pekerja perlombongan Cina membentuk diri mereka ke dalam kumpulan kongsi gelap (kongsis) dan tidak lama lagi pergaduhan berlaku di antara kongsi gelap (iaitu Ghee yang Hin dan Hai San) yang merebak ke Pulau Pinang (semasa perang kedua). Kerajaan British di Pulau Pinang terpaksa campur tangan, jadi bot-bot tentera British telah dihantar ke Larut untuk menindas cetak rompak dan pistol berlari, dan untuk mengembalikan keamanan dan ketenteraman.
 
Kerajaan British mendakwa $ 17,447.00 daripada Sultan Jaafar untuk perbelanjaan yang dilakukan dan Sultan tidak dapat membayar, mengarahkan Ngah Ibrahim untuk membuat pembayaran. Sebagai balasan, pada tahun 1864, Ngah Ibrahim telah dikurniakan gelaran Orang Kaya Menteri Paduka Tuan, dengan daerah Larut sebagai wilayahnya - sejauh Krian di utara dan Bruas di selatan.
474

suntingan